Reportaj

„VIP-URI, DESPRE CLUJ” – Nicoleta Voica: „De Cluj te legi pe viață. N-ai cum să-l uiți!” (AUDIO)

Nicoleta Voica este un punct de reper pentru muzica populară. Pasionată de muzică și dans, a cucerit lumea artiștilor încă de la primele sale apariții pe scenă. O leagă multe de Cluj și azi, cântăreața ne-a împărtășit câteva dintre momentele care i-au marcat cariera în orașul din inima Transilvaniei.

ASCULTĂ VIDEO COMPLET:

Reporter: Când ați vizitat pentru prima oară Cluj-Napoca?

Nicoleta Voica: Sunt atât de mulți ani, că nici nu mai știu. Probabil că la începuturile mele, pentru că eu am avut și o perioadă în care am cântat niște seri românești la Belvedere. Bineînțeles că în drumul cântecului meu am fost de multe ori și cu orchestra profesionistă unde am fost angajată. Am fost de foarte multe ori și probabil că cu 45 de ani în urmă am fost așa, cam prima dată.

Reporter: Și ce impresie v-a lăsat orașul?

Nicoleta Voica: Clujul este un oraș superb, cu oameni faini, cu locuri minunate. De fiecare dată când am ajuns acolo mi-a făcut plăcere să văd acele locuri frumoase din toate punctele de vedere. Ardeleni cu suflet mare și foarte talentați din punct de vedere artistic.

Reporter: Aveți și o întâmplare inedită sau o amintire mai frumoasă din Cluj?

Nicoleta Voica: Întâmplări inedite am avut multe. Nu pot să spun acum una dar am cunoscut oameni faini acolo, Dumnezeu să-l ierte pe maestrul Fărcaș cu care am și cântat în primele zile în care am ajuns America pentru că am mers în SUA cam în aceeași perioadă. Am rămas acolo 10 ani, am și cetățenie americană. Mi-a făcut plăcere de fiecare dată când am ajuns la Cluj să cânt cu cei din lumea artistică de acolo. Oameni de muzică. Mă refer și la instrumentiști și la soliști locali, oameni cu care m-am întâlnit și de care mă leagă amintiri plăcute.

Reporter: Ce mai știți astăzi despre Cluj?

Nicoleta Voica: Nu am mai fost la Cluj de vreun an și ceva. Știu ce știe toată lumea și vede pe micul ecran și aude despre Cluj. Știu că este unul din marile orașe. Foarte mulți turiști își doresc să ajungă acolo și foarte bine fac pentru că Clujul și împrejurimile sunt lucruri pe care dacă o dată le vizitezi, te vei lega pe viață. Nu ai cum să uiți.

Reporter: Aș vrea să vorbim și despre perioada aceasta de pandemie și să îmi spuneți, vă rog, cum ați reușit să treceți peste perioada de izolare.

Nicoleta Voica: Dacă știi să îți ții mintea și sufletul ocupate, bunăoară eu lucrez foarte mult de acasă, în sensul că am elevi la canto popular, studioul este la mine acasă, soțul meu este cel care lucrează și în studio audio, și video, așa că nu am prea simțit această perioadă de izolare pentru că am fost ocupați și pentru că satisfacțiile din lumea muzicală nu ne-au ocolit și prin tinerii pe care îi îndrum am avut foarte multe bucurii. Îmi place să pictez, îmi place să gătesc, sunt un om care și atunci când nu călătoresc, am multe de făcut în perimetrul în care locuiesc. Am avut animăluțe aici, le-am dus la socrii mei, la sat. M-am bucurat de mica mea fermă, de iepurașii pe care i-am avut aici, de găinușele tibetane, americane, de porumbei. Nu am simțit o perioadă în care să fiu privată de bucuriile mele.

Reporter: Și cum credeți că va rezista industria muzicală după toată nebunia aceasta?

Nicoleta Voica: Eu cred că ce trebuie să rămână, va rămâne. Probabil că era nevoie, nu de pandemie și nu de o boală care să atenteze la sănătatea oamenilor dar, într-un fel, trebuiau restabilite anumite priorități. Se ajunsese la un moment dat la prea mult, la dus dincolo de extremă, în sensul că prea cânta toată lumea și prea nu mai era o opreliște la nimic, nu se ținea cont de nimic. Ne-am îndepărtat prea mult de ceea ce înseamnă filonul adevărat, de cântecul popular adevărat, că la un moment dat nu mai știam ce fel de muzică se cântă.

Eu cred că se va continua cu cântecul. Eu am inițiat împreună cu soțul meu un festival-concurs denumit „Eu mi-s floarea florilor”, pentru că am vrut să descopăr copii tineri, dăruiți. Suntem la faza de finală în care juriul suprem, publicul votează. Eu am ales din mai mult de 80 de voci, 13 voci care mi s-au părut de excepție. Că de cântat bine au cântat aproape toți. Dar nu e suficient să ții o linie melodică corectă. Mai trebuie și ceva care să te ducă în zona de extraordinar, de frumos. Asta am căutat, să scot excepțiile la lumină. Nu va muri cântecul popular, doar că va fi un pic altfel decât până acum. Nu numai din asta trebuie să trăiești. Dacă asta te bucură, dacă asta te împlinește, dacă vei câștiga de pe urma acestei pasiuni, foarte bine, va fi un bonus. Dar să mai știi să faci și altceva, adică să nu te gândești că vei cânta azi și banii o să îi primești ieri.

Reporter: Ce ne puteți spune despre planurile dumneavoastră de viitor?

Nicoleta Voica: Să fiu sănătoasă, pentru că de acolo pleacă totul. O să fac în continuare ce știu să fac mai bine, ce mi-am propsu și până acum. Împlinirea mea este atunci când găsesc copii talentați, copii care au ce să spună în domeniul artistic. Am să pictez, am să fac în continuare mici scenete cu soțul meu, lume spre ai bucura și pe alții. Dacă îți place să creezi, cred că asta o să duci cu tine și în altă lume. 
Îmi propun să fac în continuare ce am făcut și până acum. Să cânt, să glumesc, s bucur oamenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *