In vizor

În speranța că CMID-ul va deveni funcțional, Consiliul Local sponsorizează colectarea de deșeuri pentru prietenul Pantelică de la RADP Cluj

Subiectul majorării tarifului pe care clujenii îl plătesc pentru deșeuri a stârnit discuții aprinse în mediul online în ultima săptămână, discuții care nu i-au picat prea bine primarului Emil Boc, mai ales la puțin timp înainte de alegerile locale. Nu dă deloc bine să crești taxe înainte de campania electorală, astfel că Boc a decis să suporte din bugetul local majorarea tarifelor pentru salubritate. Aceasă majorare este cauzată de faptul că CMID-ul nu este funcțional în totalitate, iar sortarea deșeurilor este făcută de RADP, sortare care costă bani în plus. 

”Astăzi  clujenii plătesc 10,93 lei/persoană pentru salubrizarea menajeră și transportul gunoaielor. Aici vine Primăria și plătește o sumă de bani pentru rampa de temporară și transportul gunoaielor în alte părți. CJ ne informează că din august s-a semnat contractul cu RADP și tariful total este 257 lei/tonă fără TVA. Ne-a spus că trebuie să încheiați contracte cu operatorii gunoaielor. Aceștia ne spun a crescut prețul, cine plătește? Te uiți la prețul de 10,93 aplici majorarea și rezultă 14,43 lei/lună persoană. 163 lei/tonă depozitare CMID și 88 lei/tonă tariful pentru tratarea deșeurilor. CMIDU-ul nu este finalizat integral, acolo mai trebuie o stație de tratate de 10 milioane de euro care va fi gata în 2021. Partea de tratare mecanico biologică o face RADP, nu o face CMID-ul și se plătește distinct. Când se termină CMID va fi un preț unitar și se estimează o scădere a prețurilor pentru că va fi un singur operator. Acum creșterea este de 32%. Vestea bună pe care o avem este că am găsit soluția să păstrăm la populație același preț, cetățeanul să plătească același preț. Până la finalizarea CMID-ului acea diferență de preț să fie suportată din bugetul local, 1,2 milioane de lei/ lună. Avem această resursă financiară, avem rectificarea pregătită și cetățeanul plătește același preț. Nu va avea loc o creștere pentru populație.Mă bucur că avem toate actele finalizate și vom propune noul preț cerut de CMID, dar cu păstrarea aceluiași preț pentru populație pentru ca la finalizarea CMID-ului va avea loc o scădere și nu va trebui să subvenționăm noi de la Consiliul Local”, explică primarul Emil Boc.

Primarul a prezentat această soluție drept o mare reușită, asta chiar dacă noile tarife vor fi suportate tot din banii clujenilor, din bugetul local și așa afectat de criza cauzată de pandemia de coronavirus. Boc a încercat să minimalizeze, fără mare succes, impactul pe care plata a 1,2 milioane de lei lunar îl va avea asupra bugetului local, menționând că oricum Consiliul Local a suportat transportul deșeurilor la Oradea sau Târgu Mureș. Nu putem însă să nu ne întrebăm, dacă această majorare poate fi ușor suportată din bugetul Consiliului Local, de ce nu a fost prezentată așa de la început? De ce doar după ce subiectul a explodat în presă Boc a devenit neliniștit și a căutat timp de o săptămână bani să acopere diferența de preț?

Practic, în marea lui mărinimie, Emil Boc „sponsorizează” din bani publici diferenţa de preţ cu care a umflat azi colectarea deşeurilor de la populaţie şi pe care o va vârî lunar în conturile amicului Pantelică-RADP Cluj-Napoca: un fleac de un milion şi două sute de mii de lei pe lună. Că nu se face să măreşti, în campanie electorală, taxele la populaţie. Şi atunci zici din gură, că nu te costă, că suporţi tu majorarea de preţ. Parcă văd că mâine ne zice că e din bani europeni „suportarea”. Cum v-am zis de acum o săptămână: trebuia să-l ia în porţia banilor făcuţi din deşeuri şi pe Pantelică-RADP Cluj-Napoca. Că din gunoaie se trăieşte bine. Şi când o raporta Pantelică câştiguri de 1,2 milioane de lei pe lună în plus faţă de ceea ce făcea RADP Cluj-Napoca, poate i se măreşte şi lui salariul cu o cotă parte. Şi restului de prin birouri, mai puţin celor care efectiv lucrează la sortare. Dar, că avem şi noi dubii, întrebarea cheie este: ca ce chestie finanțează primăria (conform propunere) niște utilaje ale RADP-ului, când RADP nu e parte a CMID, și RADP tocmai s-a angajat să echipeze CMID cu utilaje PROPRII – până la sfârșitul anului? Dar răspunsul e aproape la îndemâna noastră: RADP este operatorul CMID, deci, gata, face parte din CMID. Practic, Emil Boc, cumpără din banii noştri (sponsorizare, cică) sculele cu care RADP echipează CMID. Şi-atunci întrebarea cea mare este: are dreptul Emil Boc să ia din banii noștri scule pentru CMID, adică ceea ce Alin Tişe n-a fost în stare să facă deși avea bani de la UE?

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *