Reportaj

„VIP-URI, DESPRE CLUJ” – Florin Zamfirescu: „Mi-a rămas sufletul la Conti” (AUDIO)

Am vorbit astăzi cu reputatul actor Florin Zamfirescu despre prima sa amintire în Cluj-Napoca, despre cum i-a rămas Continentalul în suflet și cum l-a redescoperit după zeci de ani.

Vezi aici interviul complet:

Reporter: Când ați vizitat pentru prima oară Cluj-Napoca

Florin Zamfirescu: Prima oară am fost ca student, într-un turneu, cu un spectacol de la Casandra, se numea „Divertisment”, la Casa de Cultură a Studenților. Acolo, având eu un prieten care era oltean ca mine, poate că îl știți, el nu mai e pe lume, dar era un scriitor important, Tudor Dumitru Savu, care a lucrat la un ziar din Cluj, acolo era și Nae Nicolae Prelipceanu care lucrează acum în București și suntem bătrâni deja. Dar erau tineri toți și eu mă vedeam cu Tudor Dumitru Savu, care era mai mic decât mine cu vreo 3 ani și vizitam Clujul. Dar prima oară am fost la Conti. Mi-a rămas sufletul la Conti pentru că am fost informat cum veneau oamenii acolo, erau oameni cu tabieturi. Oameni în vârstă veneau să își bea cafeaua la Conti. Aveau locul lor, aveau masa lor, chelnerii îi cunoșteau, știau ce își doresc, deci era o tradiție, era ceva care în București nu există. Fusese și în București la Capșa, cândva. Nu mai era nimic acuma, fusese și în București la Nestor, unde se întâlneau cei bătrâni. Iar la Conti eu am găsit aceeași lume, atmosferă de care știam că fusese cândva în București. Boemă. Și am intrat la Conti cu Prelipceanu și cu Tudor, am băut cafea, normal, dar eu eram numai ochi la domnii care veneau, eleganți, puși la punct și erau tratați cu respect.

Asta a fost prima oară. După care, am fost de patru-cinci ori, cu turnee. Apoi am venit în București și am făcut turneee în țară cât nu credeam că voi face. Că am și zis: „Eu, în loc de artist, am devenit excursionist”. Mai ales după 1977, teatrele se clătinau și noi băteam țara în lung și în lat să facem spectacole. Eu am călătorit foarte mult cu „Arta Conversației” pe care am jucat-o în Cluj de 4, 5, 6 ori.

Ultima dată când am fost în Cluj, am fost acum vreo trei ani când am primit premiul la TIFF. M-au nominalizat să mă premieze pentru activitate, mi-au adus niște filme. Eu nu prea pun preț pe medalii, dar m-am dus. Și atunci am cerut să văd Conti. Mi l-au arătat cu fotograful care venise să îmi facă poze pentru TIFF, care zice: „Hai să facem poze în Conti”. Domnule, era în șantier, m-au urcat până la ultimul etaj prin niște moloz și pereți sparți și totul se repara. Adică, urma să se repare. Am făcut fotografii în ruine, la Conti. Nu am mai văzut nimic din ce știam eu.

Reporter: Ce impresie v-a lăsat Clujul prima dată când ați venit și ce impresie v-a lăsat acum 3 ani?

Florin Zamfirescu: Aceeași. Pentru că Clujul este un oraș somptuos pentru cei dinafară. Statuia lui Matei Corvin, Catedrala din centru dau sentimentul de vechi și de tradiție. De sănătate, de forță. Au, așa, niște clădiri care îți impun. Clujul nu are o istorie de ieri, de azi. Nu e un oraș ca Oneștiul, conceput așa, la comandă. Clujul e un oraș cu cultură, cu civilizație, cu oameni grei. Clujul e Cluj, un oraș cu tradiție. Iubesc Clujul.
Nevasta mea este medic și a absolvit facultatea în Cluj. Îl iubește nespus și mi-a inoculat și mie, dacă mai era nevoie, acest respect pentru Cluj.
Publicul e foarte civilizat, percutează ușor la glume. Noi știm așa, actorii. Dacă e comedie, când ajungem în diferite zone geografice, trebuie să schimbăm un pic accentele pentru comedie, pentru că la ce râd bucureștenii, ardelenii nu prea râd. Și, fiind 2 ani în Târgu Mureș, m-am prins de diferențe.

Reporter: Cum ați trecut peste perioada aceasta de izolare?

Florin Zamfirescu: N-am trecut. Eu sunt în mașină acuma, am masca lângă mine, port masca în magazine. Am ieșit foarte rar. Eu acuma sunt pensionar și stau lângă București, în Mogoșoaia. Am o grădină de vreo 1000 de metri și am casa în mijloc. În grădină am zarzavaturi, cu toate ustensilele necesare, am și un plug, am și câini, am și o broască țestoasă, și eu nu am simțit că m-a ținut în casă izolarea.

Susține Ziar de Cluj!

Timp de aproape 10 ani, ți-am oferit gratis articolele noastre. A venit timpul să devenim parteneri. Ziar de Cluj va implementa în curând abonamentul de 10 lei pe lună pentru toți cititorii. Pentru toți cititorii care ne respectă curajul și experiența.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *