Reportaj

„VIP-URI, DESPRE CLUJ!” – Ducu Bertzi, în permisie la Cluj-Napoca

De Cluj-Napoca îl leagă un an și jumătate de armată, TIFF-ul, dar și Electric Castle, unde a participat la prima ediție. Așa putem lesne spune că Ducu Bertzi a asistat la creșterea vertiginoasă a municipiului Cluj-Napoca. Ce îi place cel mai mult la orașul din inima Transilvaniei? Oamenii și filmele. Pentru că la noi a văzut foarte multe filme. Am discutat astăzi cu interpretul de muzică folk despre amintirile pe care le are din Cluj-Napoca, despre planurile sale și despre viitorul său album pe care speră să reușească să îl lanseze în fața publicului fără de care nu se simte complet.

 

ASCULTĂ INTERVIUL COMPLET:

 

Reporter: Când ați vizitat pentru prima oară Cluj-Napoca?

Ducu Bertzi: În perioada liceului. Aveam rude acolo și mergeam la ele. Mergeam la ștrand la Babeș și la tenis. E foarte mult de atunci.

Reporter: Ce impresie v-a lăsat orașul?

Ducu Bertzi: Întotdeauna mi-a plăcut Clujul. Pentru mine, venind de la Sighet, Clujul era cel mai important din toate punctele de vedere. Și ca viață, și ca studenție. Acolo era punctul de reper. Cine era student la Cluj era un lucru foarte mare. Și s-a păstrat treaba aceasta. Este un oraș studențesc excepțional și un oraș pozitiv.

Reporter: Aveți și o întâmplate inedită pe care ați avut-o în Cluj?

Ducu Bertzi: Am foarte multe întâmplări și foarte multe amintiri. Întâmplarea face ca și armata să o fac la Cluj sau lângă Cluj, în Someșeni. Un an și jumătate am făcut acolo armata. Și tot veneam în Cluj în perioada permisiei, de o zi-două, toată ziua eram în Cluj. Ca să rămân la capitolul armată, undeva prin 2000 și un pic, m-am trezit, eu eram cu o lansare de album în Cluj și m-am trezit că m-au invitat cei de la Casa Armatei să merg să vizitez unitatea unde am făcut armata. A fost foarte impresionant că a fost cu ordin dat pe unitate, că altfel nu puteai să intri așa. A fost o chestie foarte impresionantă pentru mine. M-au luat cu un vehicul militar, m-au dus acolo, mi-au dat un fel de onor. Eram un fel de personalitate că am făcut armata acolo. Și din spectacole am amintiri foarte multe și toate au fost la modul excepțional. De la spectacolele în aer liber care se întindeau acolo, se punea scena înspre Casa Armatei și era tot centrul ocupat de oameni și oamenii cântau cu mine, până la concertele pe care le-am avut în Casa de Cultură a Studenților. Am fost și cu regretatul Florian Pitiș acolo, am avut un concert, țin minte că atunci, oamenii, mai ales în primele rânduri, stătau mulți câte doi, unul în brațe la altul, atâta lume a fost.

Reporter: Dar ca să revenim puțin și la armată, ce făceați în Cluj când veneați în permisie?

Ducu Bertzi: Păi, aveam rude în Cluj și veneam la ele și mergeam la filme. Eu sunt mare amator de film și mergeam la filme să văd tot felul de filme. Mă plimbam, dar eu deja știam deja Clujul. Mergeam la rudele mele sau mergeam la un film.

Reporter: Ce mai știți astăzi despre Cluj?

Ducu Bertzi: Despre Cluj știu foarte multe lucruri. Știu că este un oraș extrem de important. Și din punct de vedere economic este foarte important. În ultimii 15 ani a explodat și mă bucur de treaba asta. Am fost martor la foarte multe deschideri ale Clujului. Am fost prezent la deschiderea Iulius Mall, după aceea am venit cu câteva concerte, am participat la multe concerte și în centrul orașului. Întotdeauna m-am bucurat de un public extrem de elevat și civilizat. Lucrul ăsta este definitoriu la Cluj. Mă bucur că se țin mari festivaluri acolo, mă bucur de reușita lui Tudor Giurgiu cu TIFF-ul. Așa am avut ocazia în anii trecuți, întâmplător, eu fiind cu treburile mele, el cu TIFF-ul, să cunosc și mari actori străini care seara după o reprezentare veneau la o masă și ne întâlneam pe acolo. Mă bucur de ceea ce se întâmplă cu Untold-ul, mă bucur de ceea ce se întâmplă la Bonțida. La Bonțida am fost chiar la prima ediție, înainte să înceapă nebunia mare, să treacă totul în electric, era o căutare. Primul an a fost un fel de căutare. A fost și muzică folk, și jazz, și electric. Erau multe scene acolo în curtea castelului de la Bonțida. Toate lucrurile astea s-au dezvoltat cumva și sub ochii mei și mă bucur mult pentru Cluj și pentru clujeni.

Reporter: Cum ați reușit să treceți peste perioada de izolare?

Ducu Bertzi: Am reușit cu greu. Două lucruri m-au ajutat foarte mult. Eu, înainte de pandemie mă apucasem să lucrez la un album care, conform graficului, în toamna asta voiam să îl lansez. Nu mai lansasem de mult un album și undeva în ianuarie, februarie, m-am retras undeva la munte, am stat la o cabană și am lucrat acolo în liniște și pace. Și am spus: „Gata, intrăm în studio din martie, pac, pac, în toamnă dăm drumul la album”. Nu s-a mai putut face asta. Am reușit o singură piesă să o salvez, să o scot pe piață, la începutul lui aprilie, este vorba de „Ziua ta”. A fost primită foarte bine. Lumea m-a întrebat dacă am scris-o în pandemie. Am scris-o un pic înainte de pandemie, dar finalizată chiar la începutul pandemiei. E o piesă nouă de pe viitorul album. Deci, muzica m-a ajutat că tot am lucrat la piese, iar, în rest, am urmărit foarte multe filme. Spuneam că sunt mare amator de filme. N-am avut timp ani de zile să mă uit la filme sau la seriale nici pe Netflix, nici pe HBO Go, nici pe nicăieri. Tot timpul eram pe drumuri. Ei, de data asta a fost o lege a compensării și am stat la filmle la greu. Dar cel mai greu a fost după perioada de izolare fiindcă mă așteptam, gata, a trecut perioada, de acum o să fie concerte. Și nu s-a întâmplat nimic. Atunci mi-a fost mai greu.

Reporter: Da, că toată lumea se aștepta să își revină.

Ducu Bertzi: Exact, să își revină și, de fapt, nu prea își mai revenea nimic. Uite, acum am făcut o socoteală, eu sunt la festivalul ăsta pe care îl facem la Sighet, e a 8-a ediție a galei Floare de Colț și am făcut o socoteală, din martie și până acum, acesta e al patrulea concert pentru mine, când, de obicei, acum, în 5 luni de zile, aveam deja 30, 40 de concerte.

Reporter: Cum credeți că va rezista industria muzicală?

Ducu Bertzi: Nu știu, am semne de întrebare. Dacă acuma, în august, lucrurile se mai mișcă puțin și nu mă pot plânge, am foarte multe concerte în fiecare weekend și în septembrie la fel, dar din toamnă când nu se va mai putea susține concerte afară, nu știu ce va mai fi. Până la industria muzicală, aș vrea să vorbesc despre noi ca oameni, toi artiștii, și nu numai noi care cântăm muzică folk și muzică rock, vorbesc de toți artiștii, noi am trăit o viață întreagă cu scena în suflet și în minte și cu oamenii lângă noi. Iar această distanțare fizică, această lipsă de întâlniri, pentru noi este foarte grea.

Reporter: Ce ne puteți spune despre planurile dumneavoastră de viitor?

Ducu Bertzi: Vreau să îmi finalizez albumul ăsta, încet-încet, printre picături, sper să mai pot scoate câteva piese în toamna asta și într-o perioadă în care chiar pot și care e cât de cât avantajoasă, să și lansez albumul, că albumul nu suficient să îl arunci pe internet și să spui că ai lansat albumul, trebuie să susții și niște concerte. Nu sunt de acord să îmi lansez albumul pe internet. Nu pot. Eu dacă nu cânt cu omul față în față, nu sunt eu în starea mea. Poți așa, să faci o piesă, să îi transmiți un mesaj cuiva, dar un concert, nu, nu, mi se pare ireal. Sper să nu fim obligați să ne obișnuim cu modul ăsta de a comunica, prin internet. Asta ne-ar distanța și mai mult pe toți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *