Alin Tișe vorbește despre construirea de spitale de când a preluat mandatul de președinte de Consiliu Județean. Toate spitalele sale s-au făcut până acum pe hârtie și este, foarte probabil, să rămână în același stadiu încă câțiva ani. Lista lui Tișe arată astfel: spitalu regional, spitalul monobloc de copii și centrul integrat de transplant. Singura investiție reală în domeniul medical este un corp nou pentru Spitalul de Boli Cronice Psihice Borșa.
Într-o emisiune radio online, Alin Tișe a vorbit, din nou, despre construirea de spitale în Cluj. Subiectul este foarte vechi, dar mereu de actualitate pentru electoratul care uită repede vorbele politicienilor. Președintele județului s-a lăudat că în ultimii 30 de ani s-a construit un singur spital în România și acel spital este în Borșa. A omis să precizeze că este de fapt un corp de clădire cu 78 de paturi, dispus pe două etaje.
„În ultimii 30 de ani nu s-a construit niciun spital public în România. Singurul care s-a construit este spitalul din Borșa, Cluj, chiar dacă este pentru persoane cu nevoi speciale. Dorința mea este să realizăm un spital de copii, monobloc în paralel cu extinderea secțiilor pe care le avem acum pe Moților pentru că sunt insuficiente și spitalul nu mai poate continua”, a declarat Tișe.
Deputatul Emanuel Ungureanu spunea anul trecut în vară că nu se rezolvă problema lipsei spațiilor pentru pacienții din Borșa. Mai mult, Consiliul Județean a avut nevoie de cinci ani să ridice acel imobil.
„Consiliul Județean Cluj nu este în stare să finalizeze de 5 ani un corp nou de clădire, prost proiectat oricum, care nu rezolvă decât maxim 78 de locuri de cazare. Nu este construită încă stația de epurare și pentru alt corp de clădire se face abia studiul de fezabilitate. Nu au reușit decât să ridice o clădire care nu este conectată la nicio stație de epurare, satul Borșa, nu are canalizare… Adică au pus boii inaintea carului, incompetenții lui Tișe. Această doamnă manager care se complace în acest jeg de 12 ani, trebuie demisă urgent. Se dovedește un simplu executant al ordinelor de la partid”, spunea Ungureanu, înainte să fie dată în folosință clădirea.
Spitalul monobloc de copii este un proiect despre care Tișe vorbește insistent de cel puțin un an. Anul trecut în decembrie spunea că se amână proiectul din cauza alunecărilor de teren din Borhanci, locul ales pentru această investiție.
„Primăria ne-a comunicat rezultatul expertizei și a studiilor geo pentru locația din Borhanci, care arată că, fiind din nou vorba de o locație pe un deal, are risc de alunecări de teren, iar pentru a stabiliza acest deal, ar trebui să investim aproximativ 68 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că acea locație nu este potrivită”, afirma Tișe în decembrie 2019.
Cât despre centrul integrat de transplant și acesta este doar un proiect frumos pe hârtie și departe de realizare în realitate.
În 24 aprilie 2019, Consiliul Județean Cluj lansa primul anunț de achiziție directă pentru atribuirea contractului Servicii de consultanță și organizare concurs international de soluții (într-o singură etapă) pentru Centrul de Transplant Cluj. Termenul limită de primire a ofertelor era fixat în data de 08 mai 2019.
În 13 mai 2019, CJ Cluj relua procedura, întrucât concursul internațional de soluții s-a dovedit a fi lipsit de interes. Termenul limită de depunere a ofertelor era fixat în data de 24 mai 2019.
Nici de această dată, realizarea Centrului de Tranplant Cluj nu a trezit interes în rândul consultanților.
Cea de-a treia tentativă a Consiliului Județean Cluj de a beneficia de consultanță, dar și de organizarea unui concurs international de soluții, reluată în 05 iunie 2019.