Focus

Combinatul metalurgic Câmpia Turzii, cumpărat ASTĂZI de o companie din Polonia cu legături în China

După cum anunța recent Ziar de Cluj, Marek Frydrych, omul de afaceri polonez cu puternice legături cu China, a venit astăzi la București pentru realizarea tranzacției de preluare a combinatului Mechel din Câmpia Turzii. 

CITEȘTE ȘI: Combinatul metalurgic Câmpia Turzii, cumpărat de o companie din Polonia cu legături în China

Achiziția activelor acestor combinate este derulată prin intermediul firmei locale Laminorul Danube Metallurgical Enterprise SRL. Aceasta este controlată, cu peste 90% din capital, de către Sunningwell International Polska, restul părților sociale fiind în posesia traderului polonez de produse metalurgice West Trade SA. Administrator al Laminorul Danube este șeful West Trade, Slawomir Papiernik, care este și membru în Consiliul de Administrație al Sunningwell International. Fondator, președinte și CEO al Sunningwell International Polska este Marek Frydrych.

În septembrie anul trecut, Laminorul Danube a făcut o ofertă în valoare de 38,3 milioane euro pentru achiziția în bloc a activelor operaționale ale COS Târgoviște, aflat în insolvență, mișcare pe care, de altfel, se bazează planul de reorganizare a combinatului românesc. Planul a fost aprobat de creditori în octombrie și confirmat de judecătorul sindic în decembrie 2019. Potrivit ultimelor date publice disponibile, COS Târgoviște a terminat primele 9 luni din 2019 cu o cifră de afaceri de peste 458 milioane lei, pierderi de 32,6 milioane lei și circa 1.300 de salariați.

„Subscrisa intenționăm continuarea activității de elaborare a oțelului și producție de produse siderurgice lungi și nu avem intenția de a lichida activitatea respectivă”, se arată în oferta polonezilor, văzută de Profit.ro.

La Industria Sârmei Câmpia Turzii (ISCT), de asemenea în insolvență, Laminorul Danube a oferit 7,5 milioane euro pe activele secției Trăgătorie de Oțel, producătoare de sârmă, a întreprinderii, ofertă aprobată de creditori în noiembrie anul trecut. În primele 6 luni din 2019, ISCT a înregistrat o cifră de afaceri de 68,1 milioane lei, pierderi de 1,66 milioane lei, cu circa 230 de salariați.

Încă din toamna anului trecut firma înființată în România și controlată de o companie poloneză cu legături în China, fondată și condusă de un fost funcționar al consulatului polonez din Shanghai devenit ulterior om de afaceri în Republica Populară Chineză, se afla în proces de achiziție a activelor industriale funcționale ale mai multor combinate metalurgice românești aflate în insolvență sau chiar faliment, care au fost deținute anterior de grupul rus Mechel. Scopul declarat al polonezilor constă în continuarea activității de producție la ansamblurile industriale pe care intenționează să le cumpere. 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *