Reportaj

Viitorii liceeni clujeni speră că își vor cunoaște colegii și profesorii în sala de clasă și nu din spatele unei tablete

Absolvenții clasei a VIII-a au scăpat de cele mai mari emoții cauzate de examene și de repartizarea la liceu, iar aceste zile sunt dedicate depunerii dosarelor pentru înscrierea în clasa a XI-a. Unii dintre ei au reușit să obțină un loc la liceul visat, alții nu, însă toți vor fi liceeni din septembrie. 

Încrezători, zâmbitori, cu dosare în mână, viitorii liceni așteaptă cuminți în fața liceelor unde au fost repartizați pe baza opțiunilor și mediilor. Pentru unii poarta liceului este cunoscută din primii opt ani de școală, pentru alții acum vor simți fiorul primului contact cu scoala unde își vor petrece următorii patru ani de liceu, considerați cei mai frumoși.

”Aici am terminat clasa a-VIII și am ales aceleași opțiuni pentru a fi în continuare colegi de clasă”, declară doi tineri care își așteaptă rândul în fața liceului George Coșbuc. 

În fața liceului cu profil maghiar s-a format o coadă din elevii care așteaptă răbdători. Pentru ei a fost mai ușor doarece concurența nu este la fel de mare precum la liceele cu predare în limba română. 

Elevii sunt încrezători că se vor întoarce în clase din septembrie, în ciuda declarațiilor pesimiste ale Ministrului Educației. Potrivit lui Anisie sunt șanse mari ca școala să se desfășoare tot online.

”A fost greu cu școala online, nu ne-am văzut colegii, ne-am pregătit singuri pentru examene. Am avut mai mult timp de învățat și mediile au fost mai mari. Sperăm să ne cunoaștem noii colegi la școală și nu pe laptop”, potrivit unei absolvente. 

Liceele clujene îi primesc acum cu porțile deschise pe noii elevi, însă sunt șanse mari că ei să fie ultimii elevi care pășesc în școli. Sunt șanse mari ca anul școlar să nu mai debuteze la careu cu flori, emoții și reîntâlniri. Mulți elevi din clasa a IX-a își vor cunoaște colegii și profesorii doar prin intermediul unui monitor. Chiar dacă pentru toți faptul că nu pot merge în clase este greu și dureros, pentru elevii din clasa zero, clasa a V-a sau clasa a XI-a este cu atât mai greu cu cât le este răpită emoția primei întâlniri cu dirigintele, profesorii sau noii colegi de clasă.

Tinerii prezenți azi în fața liceelor erau cuprinși de optimisul specific vârstei, se bucură că au trecut cu bine de examene și așteaptă și ei deciziile celor care le vor spune dacă vor putea să se întâlnească în școală, sau doar în online.

Sunt 314 tineri abolsvenți care nu au fost repartizați încă la liceu deoarece nu au completat un număr suficient de opțiuni. Aceștia încă așteaptă să vadă unde au rămas locuri pentru a se putea înscrie în etapa a doua. 

Citește și:

Ce se întâmplă cu elevii clujeni care nu au fost repartizați la liceu? Elevi cu medii mari ar putea ajunge la școli profesionale

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *