Reportaj

Viitorii liceeni clujeni speră că își vor cunoaște colegii și profesorii în sala de clasă și nu din spatele unei tablete

Scris de 53

Absolvenții clasei a VIII-a au scăpat de cele mai mari emoții cauzate de examene și de repartizarea la liceu, iar aceste zile sunt dedicate depunerii dosarelor pentru înscrierea în clasa a XI-a. Unii dintre ei au reușit să obțină un loc la liceul visat, alții nu, însă toți vor fi liceeni din septembrie. 

Încrezători, zâmbitori, cu dosare în mână, viitorii liceni așteaptă cuminți în fața liceelor unde au fost repartizați pe baza opțiunilor și mediilor. Pentru unii poarta liceului este cunoscută din primii opt ani de școală, pentru alții acum vor simți fiorul primului contact cu scoala unde își vor petrece următorii patru ani de liceu, considerați cei mai frumoși.

”Aici am terminat clasa a-VIII și am ales aceleași opțiuni pentru a fi în continuare colegi de clasă”, declară doi tineri care își așteaptă rândul în fața liceului George Coșbuc. 

În fața liceului cu profil maghiar s-a format o coadă din elevii care așteaptă răbdători. Pentru ei a fost mai ușor doarece concurența nu este la fel de mare precum la liceele cu predare în limba română. 

Elevii sunt încrezători că se vor întoarce în clase din septembrie, în ciuda declarațiilor pesimiste ale Ministrului Educației. Potrivit lui Anisie sunt șanse mari ca școala să se desfășoare tot online.

”A fost greu cu școala online, nu ne-am văzut colegii, ne-am pregătit singuri pentru examene. Am avut mai mult timp de învățat și mediile au fost mai mari. Sperăm să ne cunoaștem noii colegi la școală și nu pe laptop”, potrivit unei absolvente. 

Liceele clujene îi primesc acum cu porțile deschise pe noii elevi, însă sunt șanse mari că ei să fie ultimii elevi care pășesc în școli. Sunt șanse mari ca anul școlar să nu mai debuteze la careu cu flori, emoții și reîntâlniri. Mulți elevi din clasa a IX-a își vor cunoaște colegii și profesorii doar prin intermediul unui monitor. Chiar dacă pentru toți faptul că nu pot merge în clase este greu și dureros, pentru elevii din clasa zero, clasa a V-a sau clasa a XI-a este cu atât mai greu cu cât le este răpită emoția primei întâlniri cu dirigintele, profesorii sau noii colegi de clasă.

Tinerii prezenți azi în fața liceelor erau cuprinși de optimisul specific vârstei, se bucură că au trecut cu bine de examene și așteaptă și ei deciziile celor care le vor spune dacă vor putea să se întâlnească în școală, sau doar în online.

Sunt 314 tineri abolsvenți care nu au fost repartizați încă la liceu deoarece nu au completat un număr suficient de opțiuni. Aceștia încă așteaptă să vadă unde au rămas locuri pentru a se putea înscrie în etapa a doua. 

Citește și:

Ce se întâmplă cu elevii clujeni care nu au fost repartizați la liceu? Elevi cu medii mari ar putea ajunge la școli profesionale

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 12 mins In vizor
  Pe Boc îl lasă nervii din ce în ce mai des. Clujenii care-l critică sunt “isterici”, “iubitori de noroi”… Acum l-a numit “idiot” pe cel care a avut “tupeul” să-i numească “centura de Diamant” “un eşec”
 • Acum 41 mins Din oras
  Primăria Cluj-Napoca susţine: “Lucrările de modernizare a străzii Iuliu Maniu, finalizate la timp”. Colegii de la Gazeta de Cluj au descoperit în teren contrariul. Şi cum nu zice municipalitatea nimic despre mizeria de pe Bolyai
 • Acum 2 hours In vizor
  Autostrada Transilvania se conectează prin drum expres, aflat în grafic de execuţie, dar NU cu Centura Clujului (care NU există), ci cu cea a Oradiei (care există)
 • Acum 3 hours Politica
  Falimentul Euroins: ASF a retras proiectul de plafonare a prețurilor la RCA. Guvernul urma să îl discute astăzi. Vezi cu ce explicații vin cei de la ASF
 • Acum 3 hours In vizor
  O VESTE RECONFORTANTĂ: PUZ nou pentru reglementarea urbanistică a ariei protejate Cheile Turzii
 • Acum 4 hours Din oras
  Reabilitarea clădirii fostului Hotel Melody, investiție de peste 1 milion de euro, cu sprijin de la Budapesta
 • Acum 5 hours Din oras
  TRAGEDIE la Pata Rât: O locuință și alte anexe improvizate au fost cuprinse de flăcări. Un bărbat a murit
 • Acum 15 hours Politica
  O ȚARĂ CU NERVII PE MOAȚE
 • Acum 20 hours PubliNews
  Femeia anteprenor și inspirație pentru noi începuturi
 • Acum 21 hours PubliNews
  Grupul IULIUS a montat panouri fotovoltaice pe toate proprietăţile din portofoliu, inclusiv pe Iulius Mall Cluj, care vor produce 5.500 MWh anual, la nivel de grup
 • Acum 21 hours Politica
  Marcel Ciolacu vrea să accelereze reforma pensiilor speciale, în ciuda opoziției puternice a lui Nicolae Ciucă
 • Acum 21 hours Straineze
  Deși UEFA le-a spus să-și vadă de treaba lor, Federația Maghiară de Fotbal insistă cu harta Ungariei Mari. De ce? Că bancherașul lui Viktor Orban, un oligarh conectat la afaceri cu Rusia, trebuie să-și facă numărul revizionist
 • Acum 22 hours Din oras
  Profesorii clujeni protestează la Prefectură: “Suntem profund dezamăgiţi de lipsa de răspuns din partea Executivului”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE