Reportaj

VIDEOREPORTAJ – Cerbul discordiei

O postare pe Facebook a stârnit valuri de reacții și comentarii în spațiul online. O clujeancă merge în vizită la Parcul de Animale Moara de Vânt din Sălicea, județul Cluj. Aceasta vede un cerb despre care susține că ar fi în agonie. În sprijinul declarațiilor sale ea postează un filmuleț de doar 4 secunde însoțit de un text scurt în care sugrează că acel animal ”stă să moară”.

”Cel mai canceros loc în care poți sa mergi sa vizitezi animale este Moara de vânt din Sălicea, jud. Cluj. Locul în care dacă le spui angajaților că un cerb stă să moară, în soare, gâfâind extrem de zgomotos și abia ridică capul, într-un țarc în fundul parcului fără măcar un copac sub care să se adapostească la umbra, ei îți raspund: MAI MOR și animalele acestea”. ‼️‼️‼️ Măcar apă are, dar atitudinea angajaților e dezgustătoare. P. S. Și animalele se deshidratează, și pentru ele este periculos soarele”, este postarea făcută pe rețeaua de socializare.

De la postare până la un întreg scandal în presă și în lumea online este chestiune de câteva ore. Apărătorii viețuitoarelor iau foc și îi ocărăsc în comentarii pe deținătorii grădinii.

Nu este prima data cand lumea sesizeaza relele tratamente si nepasarea nenorocitilor . Vad ca nimeni nu ia nici o masura !

Nu numai cerbi, acolo multe animale sunt lăsate în voia sortii și batjocorite. De la capre la iepurași, ce mai contează ca mor sunt lăsați în mâinile copiilor fără supraveghere, scapati, stransi în brate etc. Păcat e batjocura acolo.

 E chiar bătaie de joc față de animale ,acolo unde tin si papagalii e dezastru ,nu ar mai trebui să meargă nimeni în vizită să dea bani să își bată joc de animale!

Proprietarii se apără și spun că cerbul este nou venit și preferă să fie solitar. Nimic mai mult. Cerbul are suficient spațiu și copaci unde se poate adăposti de soare.

”Acesta este cerbul, cel care dă să moară. Este încă străin și nu este acceptat de ceilalți. De aceea stă separat. Dar se plimbă pe cele două hectare pe care le are la dispoziție. Vedeti că stă la gard și așteaptă vizitatorii care să îi dea de mâncare. Nu se trage la umbră deși are o pădure întreagă aici. El stă la soare, că îi place. Sigur când e foarte cald se mai pune jos pe pământ să se răcorească. Sau se poate trage la umbră. Cum vrea. Am fost foarte revoltat pentru că nu a spus nimeni nimic. Nu știu cu cine a discutat. Nici nu știu ce a discutat. Nici nu știu în ce context a spus că ar fi zis angajatul că lasă-l să moară și pe ăsta sau așa ceva. Nu cred. Noi nu vorbim așa. Sunt animalele noastre. Le iubim. De ce să îl lăsăm să moară? Vai de mine. Departe de noi gândul”, a declarat Wilhelm Dietrich, proprietarul Parcului Moara de Vânt

Direcția Sanitar Veterinară Cluj a derulat un control în urma căruia a stabilit că atât cerbul cât și celelalte animale se află în condiții foarte bune.

”Medicul oficial, doctorul Palea care a fost prezent la fața locului unde a fost reclamată starea de sănătate precară a unui cerb nu s-a dovedit așa. Animalul este bine, sănătos. Condițiile de întreținere sunt unele foarte bune. În perioadele acestea călduroase, de caniculă sigur și animalele sunt mai apatice. Dar au apă, are apă curentă în boxe. Furajele îndestulătoare și în cantități suficiente. Animalul este foarte bine, ați văzut apetitul este prezent. El este un animal blând. A răspuns solicitărilor față de angajat, a venit la gard. Este în regulă. Nu trebuie să își facă nimeni nicio problemă din cauza asta. Situația e în regulă, sub control. Animalele sunt întreținute în condiții bune spre foarte bune.”, a declarat Nicolae Pivariu, director DSVSA Cluj.

În fiecare weekend, aproximativ 3000 de persoane vizitează Parcul de Animale din Sălicea. Iar cei mai multi turiști se informează tot de pe internet, unde recenziile sunt pozitive în 99% din cazuri.

Nimeni nu poate opri gura internetului. Nimeni nu poate limita libera exprimare. Nici al celor care aruncă cu piatra, nici al haterilor care îl urmează. Doar cântarul rațiunii. Si al presei care ar trebui să fie prima care să verifice atunci cand difuzează o informație.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *