Justitie

VIDEO Senatorul Marius Nicoară, audiat în dosarul penal al lui Mihai Seplecan: „Semnatura de pe document seamnă cu a mea, dar nu îmi amintesc de acea adresă”

Dosarul în care Mihai Seplecan este trimis în judecată pentru uz de fals, cu referire la diploma de licență folosită de Seplecan pentru a se angaja la diferite instituții de stat, a ajuns în etapa audierii omului care a făcut demersuri la Spiru Haret, în calitate de mebru al unei comisii din Parlament, care se ocupa de ”corupție și abuzuri”.

Potrivit senatorului, înainte ca Seplecan să fie cercetat penal, acesta a avut două persoane în audiență, la Cluj și București, care i-au adus la cunoștință că Mihai Seplecan s-a folosit de o diplomă falsă pentru a se angaja ca jurist sau să fie încadrat la ”angajat cu studii superioare”.

„În perioada 2004-2008 aveam o dublă calitate: lider al PNL Cluj și președinte al Consiliului Județean Cluj. Mihai Seplecan era membru în Partidul România Mare și a venit la mine să îmi spună  că dorește să se mute în Partidul Național Liberal. Am fost de acord și de atunci am avut o colaborare politică și profesională cu acesta. Mihai Seplecan a fost angajat la cabinetul meu de la Consiliul Județean Cluj”, și-a început declarația senatorul Marius Nicoară. 

Avocatul lui Seplecan l-a întrebat pe Nicoară cum de a ajuns la momentul în care să facă demersuri către Spiru Haret pentru a vedea dacă diploma de licență a inculpatului este autentică. 

„Am avut două audiențe, la Cluj și București. Două ”surse”, dacă pot să le numesc așa. Aceste persoane mi-au spus că Mihai Seplecan s-a folosit de o diplomă de licență falsă. Nu puteam să ignor acest aspect, așa că am formulat o solicitare la Spiru Haret, unde am anexat o copie după diploma lui, copie primită de la una dintre persoanele venite în audiență la cabinetul meu. Oricum, diploma falsă a lui Seplecan era un document public pe care el l-a folosit pentru a se angaja la instituții de stat, nu private. După ce am avut răspunsul celor de la Spiru Haret am făcut public acest răspuns. Organele de cercetare penală s-au autosesizat. Noi la comisie nu aveam astfel de atribuții. Puteam să verificăm informația prin solicitări, însă mai departe totul ținea de anchetatori”, a explicat Nicoară. 

 

Seamănă, dar nu răsare

Punctul culminant al audierii l-a reprezentat confruntarea lui Nicoară cu un document ce purta semnătura sa și a lui Remus Lăpușan. Hârtia respectivă conținea recomandarea ca Mihai Seplecan să fie angajat la Electrica. Subiectul a fost dezbătut pentru că parte vătămată în proces s-a constitut și Electrica, unde Mihai Seplecan a fost angajat pe bază de ”ordin” politic și încadrarea salarială s-a făcut pe ”studii superioare”, Seplecan prezentând diploma. 

Iată hârtia: 

„Nu îmi amintesc de această hârtie. Semnătura seamănă cu a mea, dar mă intrigă faptul că nu apare un număr de înregistrare sau o dată. Poate așa o fi. Eu nu mai îmi amintesc. Nici nu mai știu cum arătat ștampila USL. Îmi amintesc că odată mi-a cerut Mihai Seplecan să vorbesc cu Adrian Oros (deputat PNL) să îl ajute să promoveze examene la USAMV, fără să meargă la cursuri. Seplecan mergea în multe locuri și vorbea multe. Despre angajarea lui în sectoare publice și private am aflat ulterior. Singurul loc în care l-am sprijinit pe Seplecan a fost la Consiliul Județean Cluj. Semnătura aceea poate să fie reală sau poate să nu fie”, a mai declarat Nicoară. 

Întrebat la ieșire din sală dacă, în calitatea pe care o avea în comisia ce a transmis solicitarea către Spiru Haret, Nicoară a făcut demersuri pentru a verifica și diplomele altor politicieni din PNL și PSD (n. red sursele Ziar de Cluj susțin că acele diplome se rupeau din cotor ca biletele de transport și că pe lângă Seplecan au mai primit astfel de diplome false și alți primari din județ, politicieni sau simpatizanți ai PNL și PSD, precum primarul din Sălicea), senatorul susține că despre alte persoane nu a primit sesizări, motiv pentru care nu a cerut verificări. 

Iată declarațiile făcute de Nicoară, la ieșire din sala de judecată: 

 

„Domnule senator Dumnezeu spune să răspundem răului cu bine. Eu așa am să fac dar o fac doar din respect și bun simț față de vârsta pe care o aveți și pentru că am fost “ prieteni” atâția ani sau cel puțin eu așa am crezut și am simțit. Știm că aveți deja 1 an de pușcărie cu suspendare sub supraveghere și continuați să faceți o declarație falsă sub jurământ. La toate acestea tăinuiți și persoana care a “ venit in audineță” să vă spună că diploma mea “ falsă”.   Unii mă îndrumă să vă fac plângere pentru tăinuire și declarație mincinoasă să aveți două suspendări și să luați cu executare. Dar eu nu am să o fac nu vreau răul aproapelui și nu am să dorm mai liniștit noaptea. Din contră eu vă mulțumesc frumos pentru tot.

Mă doare sufletul când văd unde ați ajuns și cât de tare v-ați degradat din punct de vedere moral. Dumnezeu să vă ierte și să vă binecuvânteze căci eu v-am iertat de mult”, a reacționat Mihai Seplecan pe pagina sa de Facebook. 

Pe 14 ianuarie este așteptat Mihai Seplecan pentru a da ultimele declarații înainte ca Judecătoria Cluj-Napoca să pronunțe sentința de fond. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *