Audieri maraton la Huedin. Primarul PSD al comunei Beliș, Viorel Matiș, a fost chemat să dea cu subsemnatul joi dimineața la Poliția Huedin în calitate de inculpat într-un nou dosar. Acesta nu a venit singur, ci împreună cu consilierii locali ai Primăriei, care au calitatea de martori în dosar. De data aceasta, ancheta este condusă de o echipă de la Cluj-Napoca. Despre ce este vorba? Edilul și contabila Primăriei Beliș, Monica Mariș, sunt acuzați de abuz în serviciu în formă continuată.
Potrivit anchetatorilor, primarul Matiș a contractat începând cu anul 2016, serviciile unei cunoscute case de avocatură din Cluj-Napoca pentru mai multe procese și litigii pe care instituția le avea pe rol. Concret, pentru trei procese civile, casa de avocatură Maxim, Ivan și Asociații a primit 800 de milioane de lei vechi, în condițiile în care Primăria Beliș are un jurist angajat. Mai mult, coincidența face ca aceeași casă de avocatură să-l reprezinte pe primar în procesele pe care acesta le are pe rol în nume propriu.
Legea spune clar că primăriile nu pot externaliza serviciile de consultanță și reprezentare juridică fără ca acestea să fie votate în Consiliul Local, mai ales când instituția are pe statul de plată un jurist.
Primaul Viorel Matiș ar fi ignorat prevederile legale și nu ar fi supus votului Consiliului Local Beliș decizia de externalizare a serviciilor juridice. Mai mult, acesta ar fi ales casa de avocatură după bunul plac și propriile interese. Contabila instituției a făcut plățile ilegale către casa de de avocatură, astfel că anchetatorii au încadrat-o și pe aceasta cu calitatea de suspect în dosar. Aceste nereguli au fost sesizate și de Curtea de Conturi, la ulimul control din 2017.
În urmă cu câteva luni, reporterii NCN și “Ziar de Cluj” au realizat o anchetă despre situația de la Beliș. Atunci, vă arătam cum oamenii din comună sunt din ce în ce mai săraci, în timp ce edilul cheltuie banii publici pe steaguri, iluminat public achiziționat la suprapreț și servici de avocatură pentru sume exorbitante. În timpul interviului acordat NCN în martie 2018, l-am întrebat pe Viorel Matiș despre contractul cu casa de avocatură Maxim, Ivan și Asociații. Răspunul acestuia, mai jos.
Contactat de „Ziar de Cluj”, Marius Neag, juristul Primăriei Beliș, susține că nu-și amintește exact dacă Viorel Matiș l-a consultat sau nu înainte să externalizeze serviciile juridice, dar crede că dosarul invocat de primar ca motiv pentru angajarea unei case de avocatură nici măcar nu fost preluat de avocații plătiți din banii Primăriei. „Orice jurist e dispus să-și asume faptul că există persoane mai bine pregătite pe un anumit domeniu. Nu mai știu exact dacă externalizarea s-a făcut cu consultarea mea și nici nu sunt convins că firma de avocatură a fost contractată pentru dosarul familiei Banfy”.
Andrei-Ioan Maxim, avocatul plătit din banii Primăriei Beliș susține că, de obicei, nu lucrează cu instituții publice pentru că acestea plătesc greu și târziu, dar, de data aceasta, a făcut o excepție, la recomandarea „unui client mai vechi” și a preluat dosarele Primăriei Beliș. Nici suma de 800 de milioane de lei vechi nu i se pare prea mult pentru onorariul în trei dosare. „Contractul de asistență juridică a fost dus la bun sfârșit. Credeți-mă că nu se merită să lucrezi cu statul. De multe ori, instituțiile plătesc după ce le somezi de mai multe ori. Mai mult, activitatea noastră în numele instituțiilor publice nu reprezintă nici 5% din totalul clienților. Iar dacă vă uitați pe raportul Curții de Conturi, veți vedea că sumele pentru care am lucrat nu sunt atât de mari”, a declarat avocatul pentru „Ziar de Cluj”.
Acesta a ținut să precizeze că nu are nicio relație personală cu Viorel Matiș, iar dosarele în care l-a reprezentat pe primarul PSD-ist au fost contractate după ce avocatul a început să reprezinte Primăria Beliș, nu înainte.
Contactat pentru o declarație, primarul Viorel Matiș a refuzat să comenteze acuzațiile.