Politica

VIDEO – Lansarea candidaților PSD Cluj: Patriciu Achimaș-Cadariu, discurs lacrimogen și osanale aduse Institutului Oncologic. Niciun proiect concret pentru Cluj

Patriciu Achimaș-Cadariu, cel care deschide lista PSD Cluj pentru Camera Deputaților și-a conturat discursul de la lansarea candidaților în jurul Institutului Oncologic din Cluj-Napoca, în conducerea căruia se află, fără însă a prezenta proiecte concrete pe care ar putea să le aducă în atenția publică în calitatea sa de deputat. Achimaș a evitat să se laude și cu perioada când a fost Ministru al Sănătății, aceea fiind o perioadă de tristă amintire pentru el, funcția dovedindu-se a fi prea mult pentru capacitățile medicului clujean.

Fiecare ar trebui să își găsească pe cineva care să se uite la el așa cum se uită Achimaș la Dîncu. Patriciu Achimaș i-a rostit numele cu venerație în timpul discursului, căutându-l cu privirea și aruncându-i zâmbete pline de recunoștință.

”Am mers pe mâna domnului profesor Dîncu care a zis te-am observat și te pricepi la politică să intri aici, așa că l-am ascultat pe domnul profesor. Este o onoare pentru mine să fac partea astăzi din această echipă. Sunt cel mai nou venit, dar dincolo de reticențele mele a fost foarte ușor să mă integrez în această echipă. Pe mulți dintre ei îi cunosc, am avut proiecte, și a fost simplu pentru că aceste proiecte erau îndreptate către oameni. Aceste lucruri mă leagă extrem de mult de ei”, a declarat Achimaș.

Discursul lui Achimaș a curs apoi mai bine de 10 minute, iar dacă nu știai care e natura evenimentului puteai cu ușurință să crezi că te afli la o conferință de presă a Insitutului Oncologic. Toată lumea știe care este statutul Institutului, care sunt reușitele și care este valoarea echipei medicale, astfel că Achimaș nu avea nevoie de un întreg discurs pentru a scoate în evidență toate aceste lucruri. Însă el a ales să marjeze pe un discurs lacrimogen, cu o felicitare primită de la o rudă a unui pacient și cu avertismentul că medicii vor trebui să aleagă pe cine să salveze. Dar, dincolo de actul medical de apreciat, Institutul Oncologic a reușit să se remarce în această pandemie și prin faptul că a fost spitalul clujean cel mai lovit de coronavirus. Zeci de persoane, medici și pacienți s-au infectat în aceste luni cu COVID-19, mai multe secții devenind adevărate focare de infecție. Când această situație se repetă, este inevitabil să acuzi conducerea că nu se respectă protocoalele, iar trierea pacienților nu este făcută așa cum trebuie. Dar aceste lucruri nu au fost amintite în discursul lacrimogen al profesorului Achimaș-Cadariu.

Soția mea a găsit un articol din 1899 din Jurnalul Asociației Medical Americane care se numea ”The doctor is a politician” și care punea în opoziție profesiunea medicală cu cea de politician. Explicația e că mulți medici consideră politica mult prea coruptă pentru ca să participe la ea. Suntem într-un moment absolut ieșit din comun pe care nu l-am mai trăit de 100 de ani. De 100 de ani funcționăm ca și națiune, dar acum 100 de ani era și gripa spaniolă. Suntem foarte aproape de momentul în care colegii mei trebuie să trăiască și cine trebuie să moară. Și acest lucru nu trebuie să se întâmple. Nu putem să lăsăm oameni de o parte și nu-i faceți pe colegii mei să aibă conștiința încărcată cu oameni pe care să îi salveze și oameni pe care să nu îi salveze. E în afară de orice gândire pe cae o putem aveam. Situația asta mă duce cu gîndul la ce am trăit în 2015-2016 în București. Tinerii voiau să trăiască, bătrânii să trăiască și ei, dar în funcție de cât plătesc la contribuțiile sociale. Spitalele erau în opoziție cu catedralele. Agnosticii în opoziție cu credincioșii. Avem un contract social european legat de sistemele de sănătate. În Europa ne-am înțeles cu toții să trăim cu toții, să facem eforturi unii pentru ceilalți pentru ca să avem o viață cât mai bună și cât mai lungă. Avem un contract social pe care azi îl călcăm în picioare sau îl respingem fără motivație. 

Am redescoperit o felicitare pe care am primit-o de la fiica unui pacient din Marea Britanie: ”vă mulțumesc pentru toate eforturile. Pe lângă că i-ați redat sănătatea tatălui meu, m-ați ajutat într-un moment de cumpănă în care nu știam cum să rezolv o asemenea sitație de la 2500 km distanță. Mulțumesc pentru liniștea pe care mi-ați oferit-o mie și întregii mele familii. #OMENIE #PROFESIONLISM #DEVOTAMENT ” 

V-am citit pentru a face o explicație despre ce am încercat și am reușit să facem la Institutul Oncologic. M-am format în Institutul Oncologic, unde lucrez de 20 de ani. Am învățat de la maeștri mei ce înseamnă să construiești ardelenește o Instituție, o stare de spirit care să redea speranța pacienților noștri. Am reușit să menținem resursa umană în Romînia, prin respectul față de ei și prin faptul că le-am oferit o calea de a-și practica la cel mai înalt nivel meseria. Colegii noștri fin cercetare au fost printre primii care au făcut testări COVID. 

Amintindu-și probabil că se află la acest eveniment în calitate de viitor deputat (aceasta fiind în acest moment singura poziție eligibilă pentru PSD Cluj) în final a amintit puțin și despre politicile de sănătate și despre necesitatea finalizării planului național de cancer.

”În acești 20 de ani am participat la creionarea acestor politici în domeniul cancerului și Institutul este vârful de lance al politicilor de sănătate în România. Planul național de cancer trebuie să fine finalizat pentru ca pacienții de cancer să nu sufere ca și acum când toate resursele se îndreaptă spre pandemie. Trebuie să le ajutăm pe femeile din România să ne crească copiii pentru a avea un viitor aici cred că este o politică de sănătate pe care statul ar trebui să și-o asume cu prioritate. Baza piramidei, colegii noștri medici de familie pentru care trebuie să venim cu soluții în câștigul pacienților. Ideea este de reconciliere, reconcilierea noastră cu noi înșine și cu gândul către viitor și cu privirea îndreptată către copiii noștri”, a încheiat Achimaș.

Redăm în video-ul de mai jos, discursul integral al profesorului Patriciu Achimaș-Cadariu:

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *