In vizor

VIDEO – Infrastructura de la Valea Drăganului, grav afectată de camioanele încărcate cu lemne. Clujenii: ”Ne-am distrus mașinile. Noaptea se zguduie cabana de la mașinile încărcate până la refuz”

Podul provizoriu de la Valea Drăganului s-a surpat de cinci zile, iar cei care vor să ajungă în localitățile Valea Drăganului, Tranișu și Lunca Vișagului sunt nevoiți să folosească drumurile alternative înguste și pline de gropi, sau să ocolească zeci de kilometri, asta dacă vor să circule pe drumuri asfaltate. 

Primarul comunei Poieni declara imediat după ce podul provizoriu a fost distrus de viitură că se organizează o întâlnire de urgență cu prefectul județului Cluj și cu președintele Consiliului Județean Cluj pentru a găsi o soluție alternativă. Podul provizoriu nu mai e în acest moment o soluție viabilă deoarece debitul apei este în continuarea ridicat. În aceste condiții, primarul a înaintat soluția unui pod metalic oferit de către Ministerul Apărării. Însă abia azi ar urma ca cineva de la MApN să meargă în zonă, să facă o evaluare și să stabilească dacă se poate monta un pod metalic. 

”Momentan debitul apei este foarte mare și soluția veche cu tuburi nu se poate pune în practică. Luni o să vina în zonă un reprezentant al armatei să vedem dacă se poate aduce un pod provizoriu de la Ministerul Apărării. Dacă scade apa o să-l facem de urgență pe ăla din tuburi până aducem altul. Ruta alternativă este prin localitatea Poieni, dacă aveți aplicația Waze vă conduce fără probleme”, potrivit primarului Gheorghe Boca.

O mămică ce călătorește des în zonă de la Cluj-Napoca și are și un copil cu handicap reclamă incompetența autorităților locare care au făcut acel pod improvizat ce a avut de la început puține șanse să reziste. Iar drumul de ocolire, ne împărtășește Antoaneta Vanea, este greu accesibil, îngust și fără asfalt. 

”Cum ajung cu un copil cu handicap grav în Lunca Vișagului? Oricum era un chin și înainte dar acum, cum mai ajung? Ce înseamnă regim de urgență? De ce nu ați făcut prima dată acel pod provizoriu cum trebuie?  Acela nu era pod, era pietriș pus peste două tuburi de beton…era normal ca ploaia să îl facă praf. Lăsați… acum o luam de la capăt! Incompetența primăriei Poieni, este strigătoare la cer!Mi-am distrus masina ,de ani de zile pe gropile spre Lunca Visagului și acum, pentru că trec zilnic sute de camioane cu lemne pe acest ,,tronson de mare tonaj”, reclamă Antoaneta Vanea. 

ARL Cluj a câștigat contractul din fonduri europene pentru reabilitarea Drumului Apusenilor în valoare de 160.000.000 lei. Inițial, planul era ca acest pod să fie consolidat, însă când muncitorii au demarat aceste lucrări, pilonii de susținere au cedat. Astfel că va fi nevoie de construcția unui nou pod, ceea ce a determinat apariția unor cheltuieli suplimentare de aproximativ 500.000 de euro. Consiliul Județean va efectua o expertiză pentru a stabili dacă vina aparține muncitorilor sau acel pod a fost suprasolicitat de traficul cu gabarit depășit. 

Drumurile și podul au fost distruse de sutele de camioane care transportă lemnul din acea zonă 

În 2019, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor Costel Alexe anunța în urma unui reportaj realizat de Digi24 că a fost demarată o anchetă pentru a-i găsi pe cei care se fac vinovați de tăierile ilegale de arbori. Tăietorii de lemne își văd mai departe de activitate, iar camionalele cu lemne sunt deja o imagine obișnuită pentru cei care locuiesc în zonă.

„În anul 2017, ca urmare a unei furtuni încadrată la categoria fenomene meteo extreme, fondul forestier din Valea Drăganului (jud. Bihor și Cluj) a fost într-adevăr afectat de doborâturi de vânt masive, estimarea iniţială a volumului ridicându-se la peste 450.000 mc, din care 250.000 doborâturi în masă. În urma acestora, administratorii fondului forestier afectat au emis acte de punere în valoare pentru recoltarea arborilor doborâți. Controalele ulterioare au arătat însă că, pe lângă acești arbori, au existat și o serie de tăieri suplimentare, fără ca pentru acestea să existe avize legale de exploatare. Acest caz face, în prezent, obiectul unei anchete comune a organelor judiciare și instituțiilor teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor”, anunța în decembrie 2019 Ministrul Mediului. 

Defrișările din acea zonă au apărut adesea la buletinele de știri, dar situația a rămas la fel, după cum dezvăluie Antoaneta Vanea. Aceasta acuză că podul și drumurile din zonă au fost distruse din cauza acestor camioane supraîncărcate cu lemne.

”Trec zilnic sute de camioane cu lemne pe acest ,,tronson de mare tonaj”.Oare e legal sa defrișăm astfel pădurile? Noaptea se zguduie cabana de zgomotul mașinilor încărcate până la refuz de lemne – Baraj Dragan-Lunca Visagului-Valea Draganului spre te miri unde. Nici până acum nu s-au oprit defrișările.Parcă mai intens se transportă tone de lemn”, dezvăluie Antoaneta Vanea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *