Sanatate

VIDEO Emanuel Ungureanu, despre "jaful generalizat” din sistemul sanitar: "Colcăie același grup de indivizi care se protejează reciproc pentru a ascunde neregulile și fraudele”

Scris de 841

În urma interpelării pe care a adresat-o ministrului Sănătății, Sorina Pintea, deputatul clujean Emanuel Ungureanu a susținut în cadrul unei declarații necesitatea ca verificările să fie efectuate la mai multe instituții sanitare din Cluj-Napoca, dar și din țară. Întrucât sistemul medical este marcat de corupție, iar ”jaful” comportă un caracter general, se impun măsuri ferme și rapide pe care Ministerul Sănătății este obligat să le aplice. 

”Interpelarea mea este o continuare a dezvăluirilor pe care le fac de foarte mulți ani, cu privire la supraevaluarea unor achiziții. Cred că primele interpelări ale mele ca deputat se refereau la jaful de la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj.

Am vorbit atunci despre un sistem al fraudei care se multiplică în foarte, foarte multe spitale din România. Din păcate, acești oameni au furat ani de zile pentru că nu i-a verificat nimeni. 

Sper că ministrul Sănătății, care vorbea ieri despre “găurile negre” din bugetul Sănătății, va trece din zona de “metafore” și cu mijloacele legale pe care le are la dispoziție va începe controale adevărate în spitale. 

De asemenea, sper că ministrul Sănătății nu va face controale doar la Spitalul Clinic Județean din Cluj.

Eu am reclamat neregulile din acest spital atunci când am fost informat de către cetățeni, de către bolnavi sau de către personalul medical de acolo”, a declarat vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, Emanuel Ungureanu.

De asemenea, deputatul USR s-a referit și la celelalte instituții medicale din Cluj-Napoca, precum Institutul Oncologic sau Clinica Medicală I, insituții care nu au fost verificate din cauza protecției politice. Acestea au rămas necontrolate chiar și după solicitările oficiale adresate de către deputatul Ungureanu Ministerului Sănătății. Alte secții din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj sunt, de asemenea, grevate de incompetență și dezinteres.

Conform celor susținute de Emanuel Ungureanu, sistemul de achiziții din sfera sănătății este dominat de o fraudă masivă:

Însă, sunt sigur că sunt nereguli foarte mari și la Institutul Oncologic “Prof. Dr. Ion Chiricuta”, care nu a fost controlat niciodată cu adevărat, pentru că a avut parte de protecție politică. 

Tocmai de aceea este imperios necesar ca pe niște lucruri foarte punctuale – cum sunt aceste proteze ortopedice pe care toată lumea și le cumpără și totuși vezi că spitalul achiziționează cantități uriașe, te întrebi, de bună-credință, unde se duc acele proteze?! – să fie efectuate verificări.

Dacă nu cumva, ca în cazul Institutului de Urologie și Transplant Renal Cluj, se achiziționează anumite materiale în exces, pentru ca niște firme să poată să dea ceea ce se numește “parandărăt”. 

Este important să văd un control serios.

Din păcate, am sesizat încă din data de 28 iunie Ministerul Sănătății, printr-o adresă oficială, și nu am primit nici un răspuns, nu știu dacă s-a făcut un raport pe ceea ce am solicitat atunci, lucruri foarte grave de la Anatomopatologie, de la Farmacia Spitalului Județean – camera de gazare, am vorbit despre circuitul nefericit al hranei pentru bolnavi de la Clinica Medicală I.  

Cinci luni de zile am vorbit foarte, foarte mult despre neregulile din Spitalul Județean.

Nu am văzut nici o mișcare din partea Direcției de Sănătate Publică, din partea Inspecției Sanitare, semn că acolo, colcăie același cuib de indivizi care se protejează unii pe alții pentru a ascunde neregulile și fraudele. 

Deci, repet: sper ca ministrul Sănătății să nu vină în control doar la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj, sper să vină și la alte instituții despre care eu am mai vorbit de-a lungul timpului și să controleze achizițiile.

Acolo este zona unde se fură!

Amintiți-vă că în privința ICUTR Cluj eu am depus la DNA o plângere, pentru că și acolo am văzut cum un laser cu o valoare de 50.000 de euro pe piață a fost achiziționat de Institut cu 100.000 de euro. 

Jaful este generalizat!

Nu cred că este vreun secret: am filmat la Clinica Medicală I, în 16 iunie 2018, unde se poate vedea cum sunt lovit de către o asistentă când filmam într-un salon de la etajul 1, acolo puteți vedea că am filmat niște aparate Karcher, aparate de făcut curățenie care sunt complet nepotrivite pentru un spital.

Este o achiziție iresponsabilă în condițiile în care conducerea spitalului se plângea că sunt datorii și că trebuiau făcute economii, ori făcea presiuni asupra medicilor pentru indici etc.

vezi video

Un alt obiectiv al interpelării este inutilitatea unor achiziții – precum acele aparate pentru curățenie care nu se pot folosi în spitale.

Au fost cumpărate noi și au rămas într-un colț. De aici și violența cu care am fost atacat de către conducerea spitalului și de către personalul care este, să zicem, fidel acestei conduceri. De aici și reacțiile.

Nu doar că se cumpără la prețuri supraevaluate anumite dispozitive și echipamente, ci se cumpără și lucruri inutile la prețuri foarte mari”, a conchis Emanuel Ungureanu.

Acesta a adresat o interpelare ministrului Sănătății, Sorina Pintea, prin care a solicitat verificări corecte și rapide în cadrul spitalelor din Cluj-Napoca, dar și din țară.

CITEȘTE ȘIVIDEO Achiziții suspecte la Spitalul Județean Cluj. Emanuel Ungureanu: “Aștept acțiuni ferme ale Ministerului Sănătății care să oprească jaful generalizat din sistemul sanitar!”

 

 

 

sursa foto/video: Emanuel Ungureanu/FacebookULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours Eveniment
  Sindicatele din educație continuă greva și săptămâna viitoare: Nu ne-ați convins că, după încheierea grevei, veți investi cu adevărat în educație. Nu v-ați asumat printr-un act normativ că, odată cu apariția noii legi a salarizării, salariul profesorului debutant va fi cel puțin egal cu salariul mediu pe economie
 • Acum 8 hours FOTOGRAFILA
  BĂTAIE DE JOC A LA BOC CU PISTELE PENTRU BICICLETE: Trebuie să câștige și farmaciștii din creme și analgezice, și medicii de coloană de pe urma dalelor, nu numai Videanu și PD-L al PNL. Se lucrează la economia orizontală a Clujului
 • Acum 1 day In vizor
  Să nu ziceți că Ziar de Cluj nu v-a atenționat că nimic nu e în regulă cu ”dervișii rotitori” de la Guvernare: PSD amenință cu declanșarea de alegeri anticipate, dacă protocolul nu e respectat
 • Acum 2 days Analiza
  EXCLUSIV Criminalul Tudor Cirje avea ascuns “in groapa” un pistol letal: “Daca ma dispera cineva… daca vrei sa faci mortaciune, cu manusi de doctor, da?”
 • Acum 2 days Anchete
  EXCLUSIV! “Cocaina iti da minte, atata am tras de ziua mea…!”, zicea criminalul Tudor Cirje! INTERCEPTARI superbe cu traficantii de droguri Grosan, Cirje si Popa Horea Emil! I-a facut DIICOT Cluj ca in desenele animate!
 • Acum 2 days PubliNews
  Baby Yoga, alături de micuțul tău, dar și scurt-metraje în aer liber, în Iulius Parc
 • Acum 2 days Rautacisme
  Când l-ați mai văzut pe Emil Boc amestecându-se ”în treburile interne” ale unui alt partid?
 • Acum 2 days Eveniment
  Valentin Jucan, membru al Consiliului Național al Audiovizualului, a fost ales în funcția Vicepreședinte al Platformei Europeane a Autorităților de Reglementare în Audiovizual
 • Acum 2 days In vizor
  Sindicatele Gaudeamus și Hermes din învățământul superior și cercetare anunță că sunt solidare cu greva profesorilor din școli: Iohannis a făcut declarații false privind satisfacerea tuturor revendicărilor profesorilor
 • Acum 2 days In vizor
  Clujul, în Top 10 al mamelor cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani. Într-un singur an, na nivel național numărul copiilor mame de copii s-a triplat
 • Acum 2 days Politica
  MINCIUNA STĂ CU POLITICIENII LA MASĂ. Cum se apără guvernul în fața acuzației că i-a păcălit pe profesorii care ceruseră garantarea viitoarei grile majorate de salarii: a inclus o referință în nota de fundamentare a unei ordonanțe de urgență. Creșterea de 1.000 de lei din iunie e avans din majorarea de anul viitor
 • Acum 3 days In vizor
  Iohannis, declarații dure la adresa profesorilor care continuă greva: Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale? După ce guvernul le-a dat tot ce au cerut, acum în ce temei să continue greva?
 • Acum 3 days In vizor
  NU A FUNCȚIONAT MANEVRA CU ”NICULE, MAI DĂ-LE 1000 DE LEI”: Purtătorul de cuvânt al Guvernului: Negocierile cu sindicatele din educație au luat sfârșit. Lider de sindicat: Acțiunile de protest continuă de marți încolo
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE