Sanatate

VIDEO Emanuel Ungureanu, despre "jaful generalizat” din sistemul sanitar: "Colcăie același grup de indivizi care se protejează reciproc pentru a ascunde neregulile și fraudele”

În urma interpelării pe care a adresat-o ministrului Sănătății, Sorina Pintea, deputatul clujean Emanuel Ungureanu a susținut în cadrul unei declarații necesitatea ca verificările să fie efectuate la mai multe instituții sanitare din Cluj-Napoca, dar și din țară. Întrucât sistemul medical este marcat de corupție, iar ”jaful” comportă un caracter general, se impun măsuri ferme și rapide pe care Ministerul Sănătății este obligat să le aplice. 

”Interpelarea mea este o continuare a dezvăluirilor pe care le fac de foarte mulți ani, cu privire la supraevaluarea unor achiziții. Cred că primele interpelări ale mele ca deputat se refereau la jaful de la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj.

Am vorbit atunci despre un sistem al fraudei care se multiplică în foarte, foarte multe spitale din România. Din păcate, acești oameni au furat ani de zile pentru că nu i-a verificat nimeni. 

Sper că ministrul Sănătății, care vorbea ieri despre „găurile negre” din bugetul Sănătății, va trece din zona de “metafore” și cu mijloacele legale pe care le are la dispoziție va începe controale adevărate în spitale. 

De asemenea, sper că ministrul Sănătății nu va face controale doar la Spitalul Clinic Județean din Cluj.

Eu am reclamat neregulile din acest spital atunci când am fost informat de către cetățeni, de către bolnavi sau de către personalul medical de acolo”, a declarat vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, Emanuel Ungureanu.

De asemenea, deputatul USR s-a referit și la celelalte instituții medicale din Cluj-Napoca, precum Institutul Oncologic sau Clinica Medicală I, insituții care nu au fost verificate din cauza protecției politice. Acestea au rămas necontrolate chiar și după solicitările oficiale adresate de către deputatul Ungureanu Ministerului Sănătății. Alte secții din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj sunt, de asemenea, grevate de incompetență și dezinteres.

Conform celor susținute de Emanuel Ungureanu, sistemul de achiziții din sfera sănătății este dominat de o fraudă masivă:

Însă, sunt sigur că sunt nereguli foarte mari și la Institutul Oncologic “Prof. Dr. Ion Chiricuta”, care nu a fost controlat niciodată cu adevărat, pentru că a avut parte de protecție politică. 

Tocmai de aceea este imperios necesar ca pe niște lucruri foarte punctuale – cum sunt aceste proteze ortopedice pe care toată lumea și le cumpără și totuși vezi că spitalul achiziționează cantități uriașe, te întrebi, de bună-credință, unde se duc acele proteze?! – să fie efectuate verificări.

Dacă nu cumva, ca în cazul Institutului de Urologie și Transplant Renal Cluj, se achiziționează anumite materiale în exces, pentru ca niște firme să poată să dea ceea ce se numește “parandărăt”. 

Este important să văd un control serios.

Din păcate, am sesizat încă din data de 28 iunie Ministerul Sănătății, printr-o adresă oficială, și nu am primit nici un răspuns, nu știu dacă s-a făcut un raport pe ceea ce am solicitat atunci, lucruri foarte grave de la Anatomopatologie, de la Farmacia Spitalului Județean – camera de gazare, am vorbit despre circuitul nefericit al hranei pentru bolnavi de la Clinica Medicală I.  

Cinci luni de zile am vorbit foarte, foarte mult despre neregulile din Spitalul Județean.

Nu am văzut nici o mișcare din partea Direcției de Sănătate Publică, din partea Inspecției Sanitare, semn că acolo, colcăie același cuib de indivizi care se protejează unii pe alții pentru a ascunde neregulile și fraudele. 

Deci, repet: sper ca ministrul Sănătății să nu vină în control doar la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj, sper să vină și la alte instituții despre care eu am mai vorbit de-a lungul timpului și să controleze achizițiile.

Acolo este zona unde se fură!

Amintiți-vă că în privința ICUTR Cluj eu am depus la DNA o plângere, pentru că și acolo am văzut cum un laser cu o valoare de 50.000 de euro pe piață a fost achiziționat de Institut cu 100.000 de euro. 

Jaful este generalizat!

Nu cred că este vreun secret: am filmat la Clinica Medicală I, în 16 iunie 2018, unde se poate vedea cum sunt lovit de către o asistentă când filmam într-un salon de la etajul 1, acolo puteți vedea că am filmat niște aparate Karcher, aparate de făcut curățenie care sunt complet nepotrivite pentru un spital.

Este o achiziție iresponsabilă în condițiile în care conducerea spitalului se plângea că sunt datorii și că trebuiau făcute economii, ori făcea presiuni asupra medicilor pentru indici etc.

vezi video

Un alt obiectiv al interpelării este inutilitatea unor achiziții – precum acele aparate pentru curățenie care nu se pot folosi în spitale.

Au fost cumpărate noi și au rămas într-un colț. De aici și violența cu care am fost atacat de către conducerea spitalului și de către personalul care este, să zicem, fidel acestei conduceri. De aici și reacțiile.

Nu doar că se cumpără la prețuri supraevaluate anumite dispozitive și echipamente, ci se cumpără și lucruri inutile la prețuri foarte mari”, a conchis Emanuel Ungureanu.

Acesta a adresat o interpelare ministrului Sănătății, Sorina Pintea, prin care a solicitat verificări corecte și rapide în cadrul spitalelor din Cluj-Napoca, dar și din țară.

CITEȘTE ȘIVIDEO Achiziții suspecte la Spitalul Județean Cluj. Emanuel Ungureanu: “Aștept acțiuni ferme ale Ministerului Sănătății care să oprească jaful generalizat din sistemul sanitar!”

 

 

 

sursa foto/video: Emanuel Ungureanu/Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *