Din oras

Victimele smecheriilor imobiliare: au cumparat birouri in loc de apartamente, iar acum se chinuie sa isi faca buletine

Peste 40 de familii care locuiesc in doua imobile pe strada Viorelelor din Cluj-Napoca se confrunta cu o situatie demna de filmele de comedie: nu isi pot face carti de identitate pe spatiul in care locuiesc pentru ca acestea figureaza pe post de birouri si nu ca locuinte. Noul PUG le-ar permite schimbarea destinatiei spatiilor, dar le pune alte bete in roate: obligativitatea detinerii unui loc de parcare per apartament.

Locatarii din cele doua blocuri construite in urma cu trei ani pe strada Viorelelor din Cluj-Napoca au ajuns la capatul rabdarii. Imobilele in care ei si-au cumparat “apartamente” figureaza de fapt pe post de cladiri de birouri, prin urmare nu isi pot face carti de identitate pe aceasta adresa.


In contractul de vanzare cumparare apare termenul de “apartament compus din birou+oficiu, grup sanitar, hol”. Oamenii spun ca nu au fost informati de constructor asupra faptului ca spatiile sunt de fapt birouri.

“Nu sunt de acord cu ce spun dansii, au fost fel de fel de discutii, nu are rost sa mai comentez”, a declarat pentru Ziar de Cluj Adrian Buiga, constructorul imobilelor.

“Legea nu permite sa iti faci carte de identitate pe un spatiu care nu este spatiu locativ. Trebuie sa faca demersurile pentru schimbarea destinatiei imobilului”, au precizat reprezentantii Primariei.

Administratorul blocului, Cristian Gasca, a explicat pentru Ziar de Cluj ca blocurile au fost autorizate ca cladiri de birouri pentru ca in vechiul PUG zona era industriala.

“Acum s-a schimbat, si este zona in care se pot construi locuinte. Ca sa ne putem face buletine pe adresa asta trebuie sa schimbam destinatia spatiilor, sa nu mai fie birou, ci locuinta, sa depunem o cerere la Primarie, la Urbanism. Acolo ne-au spus clar ca o sa ne respinga cererile pentru ca nu avem destul de mare suprafata la garsoniere, avem doar 27 de metri patrati nu 37, cat prevede noua lege a locuintei, si pentru ca nu avem locuri de parcare. Mi se pare un abuz sa mi se ceara loc de parcare, in conditiile in care nu am nici masina, nici permis”, ne-a declarat Cristian Gasca, administratorul blocurilor de pe strada Viorelelor.

Reprezentantii Primariei au aratat pe plan local Planul Urbanistic General, aprobat recent, reglementeaza constructiile.

De aici deriva problema obligativitatii locurilor de parcare. Asa cum Ziar de Cluj v-a aratat in urma cu cateva saptamani noul PUG prevede un loc de parcare pe apartament in cazul locuintelor cu o arie utila mai mica de 100 de metri patrati si doua locuri pentru apartamente cu arie utila mai mare de 100 de metri patrati.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *