La Cluj-Napoca se infiinta, in 1989, prima Adunare Spirituala a Bahá’ílor din Europa de Est. Un cult religios monoteist, putin raspandit la noi in tara, care si-a castigat insa un adept in persoana Reginei Maria. Cei aproximativ 200 de membrii care traiesc la Cluj in prezent se ghideaza dupa niste reguli stricte: nu intretin relatii sexuale inainte de casatorie, nu consuma deloc alcool sau droguri, tin post negru timp de 9 zile pe an si nu au voie sa barfeasca.
Clujul a fost epicentrul baha’ilor din Romania. In 1989 se infiinta aici prima Adunare Spirituala a Bahá’ílor din Romania si, in acelasi timp, din Europa de Est.
In 1982, germanul Wargha Enayati era primul baha’i stabilit la Cluj, venind aici sa studieze medicina. Lui i s-au alaturat alti tineri studenti, care impreuna au facut parte din primul grup baha’i din Romania. In 1989 exista deja o comunitate semnificativa la Cluj-Napoca, cu credinciosi straini, dar si romani, care au putut vota pentru prima oara pentru formarea unei institutii baha’i in tara noastra.
Marta Filep Rudamas a fost printre primele membre ale comunitatii, venita tocmai din El Salvador sa puna bazele unei grupari in inima Ardealului. A ramas aici, casatorindu-se cu Vasile Filep Rudamas, un clujean care era deja baha’i. In prezent, cei doi coordoneaza asociatia spirituala din Cluj.
In incercarea de a intra in randul adeptilor baha’i, reporterii ziardecluj.ro au avut o intalnire cu cei doi lideri de la Cluj. Modesti, fara incercari persuasive de a atrage noi adepti, sotii Filep Rudamas au explicat regulile dupa care se ghideaza aceasta comunitate.
In zilele “de aur”, comunitatea din Cluj numara in jur de 400 de persoane.
“Acum suntem mult mai putini, vreo 200 si ceva. 50 ne intalnim regulat si cam 70-80 la sarbatori mari”, au povestit cei doi.
Cea mai prospera perioada pentru secta a fost imediat dupa 1989, atunci cand a ajuns la Cluj si Marta Filep Rudamas.
“Cand ne-am cunoscut, Laci era deja baha’i. Sunt din El Salvador si sunt aici de aproape 20 de ani. Am venit cand aveam 22 de ani, a fost nevoie de voluntariat, eram in comunitatea internationala Baha’i. Atunci nu stiam unde este Romania, dar am avut un imbold sa vin. Am fost vreo 15-20 de tineri din America Latina care am venit atunci. Nu m-am gandit sa raman, dar asa a fost. Acum parca aici sunt de o viata”, spune Marta.
Cei doi au facut o introducere scurta in “codul deontologic” dupa care se ghideaza adeptii religiei. Sunt reguli lasate de intemeietorii cultului, unele extreme, cum ar fi interzicerea consumului de alcool, dar altele constructive, ca de exemplu educatia obligatorie a copiilor.
“Baha’u’llah spune ca supunerea la legile divine ajuta la cresterea spirituala. Noi pe acest pamant nu existam ca sa ne distram si sa acumulam averi fizice, oricat de necesare ar fi ele si nu exista nimic impotriva bogatiei, Baha’u’llah spune ca daca cineva isi permite sa manance cu tacamuri de aur sa o faca, dar important este ca aceasta lume materiala sa nu intervina intre mine si Dumnezeu si eu sa nu ma invart in jurul posesiunilor mele”, spune Vasile Filep Rudamas.
Alcoolul, cea mai mare boala sociala
Cultul interzice consumul de alcool si, bineinteles, de droguri, acceptat numai si numai in scopuri medicale. Printre membrii comunitatii, consumul de alcool este considerat una dintre cele mai grave boli sociale care exista astazi in lume.
Barfa, cel mai mare dusman al unitatii
Intr-o alta porunca, este interzisa calomnia si barfa. Aceasta porunca este importanta, spun membrii comunitatii, pentru ca barfa este unul dintre cei mai mari dusmani ai unitatii.
In credinta baha’i, ritualurile sunt aproape inexistente, insa este obligatorie rugaciunea o data pe zi.
“Poti alege intre una scurta, una medie si una lunga. In functie de cea pe care o alegi, sunt prevazute anumite obligatii, intrevalul orar sau anumite pozitii corporale. Rugaciunea trebuie spusa in intimidate”, arata liderul spiritual.
Un alt principiu dupa care se ghideaza acestia este egalitatea dintre barbati si femei, un concept indraznet pentru anii 1800, cand a fost prima data promovat de Baha’u’llah.
“In momentul in care Baha’u’llah a relevat principiul egalitatii intre barbat si femeie, nicaieri in lume nu exista acest concept, nici macar in marile democratii occidentale. Foarte multe din principiile lui la ora actuala sunt in spiritul vremii noastre. Una dintre institutiile pe care el le-a creionat este Organizatia Natiunilor Unite, care inca nu este chiar ceeea ce ar trebui sa fie. El a prevazut acest lucru si a spus la un moment dat toate guvernele lumii vor adera la aceasta organizatie si cu ajutorul ei se va guverna omenirea”, arata Vasile Filep Rudamas.
Moneda unica, limba auxiliara internationala, educatie obligatorie sunt alte cateva principii moderne prevestite de profetul baha’i.
Asociatia religioasa este condusa de 9 membrii alesi prin vot democratic, care constituie Adunarea spirituala din fiecare localitate. Acestia au dreptul sa intervina in viata personala a fiecarui baha’i, atunci cand considera ca acesta se abate de la drum.
Cateva legi si obligatii:
- sa se roage si sa citeasca zilnic din Scrierile Sfinte
- sa evite barfa
- sa evite bauturile alcoolice si folosirea drogurilor in alte scopuri decat cele medicinale
- sa contribuie la fondul Baha’i
- sa posteasca intre 2 si 21 martie, cand se sarbatoreste Anul Nou Baha’i
- sa nu intretina relatii sexuale in afara casatoriei
- sa nu intretina relatii homosexuale
- sa nu fie adeptii jocurilor de noroc
- sa respecte si sa se supuna guvernului si sa evite participarea in politica de partid
- sa se implice constant in activitati in beneficiul societatii
Dupa aceste reguli, membrii comunitatii duc o viata, spun ei, mai sanatoasa. Tinerii sunt incurajati de mici sa nu dea importanta tentatiilor.
„Organizam intalniri cu tinerii in mod regulat pentru a-i ajuta sa isi gaseasca un drum sanatos in viata. Nu este indoctrinare, aceste invataturi ii fac mai buni”, spune Marta Filep Rudamas.
Liderii baha’i din Iran, condamnati la inchisoare
Daca in Romania secta a fost interzisa in perioada comunista, dupa care a fost lasata sa se manifeste, in Iran, mai multi lideri religiosi baha’i au fost condamnati la zeci de ani de inchisoare. Spre exemplu, in 2011 au fost condamnati sapte lideri la cate 20 de ani de inchisoare. Diplomatii americani si cei europeni si-au exprimat in mod repetat ingrijorarea fata de situatia membrilor baha’i din Iran. Acestora li se refuza accesul la invatamantul superior si la serviciile publice.
Autoritatile iraniene au acuzat membrii miscarii pentru “erezie”, “dizidenta” sau “spionaj” din partea Israelului.
Baha’i in Romania
Religia Bahá’í este inregistrata legal inca din 1991 cu statut de Asociatie Religioasa, de către Secretariatul de Stat pentru Culte, prin hotarare judecatoreasca. In anii care au urmat, numarul membrilor a ajuns la 7.000 de romani, raspanditi in mai mult de 670 de localitati din toate judetele Romaniei.
Cum s-a nascut cultul religios
Originar din orasul iranian Shiraz, primul sau lider religios, Ali-Muhammad Shirazi (1819-1850), supranumit „Bab” („poarta”, aluzie la poarta deschisa spre o noua era), declara ca este „Mihdi” („Cel condus de Dumnezeu”), incarnarea sperantelor eschatologice ale musulmanilor shiiti. Acuzat de deviere religioasa, a fost arestat la Tabriz (Iran) in 1848. Noua credinta progresista ameninta intreaga traditie aparata de integrismul islamic, motiv pentru care au urmat represalii sangeroase din partea autoritatilor religioase si politice ale tarii: adeptii masacrati, Ali-Muhammad Shirazi împuscat etc.
In acel moment, stafeta a fost preluata de Mirza Husayn-Ali (1817-1892), care si-a luat numele de Baha’u’llah („Gloria Domnului”). Fiu al unor nobili din Teheran, a ales o viata plina de privatiuni, fiind, din cauza credintei sale, exilat la Bagdad (Irak), apoi la Constantinopol si, in final, in Palestina. Declarand ca este „cel prin care se manifesta spiritul lui Dumnezeu”, el relanseaza noua credinta, numarul adeptilor crescand. Biografia lui prezinta un marcant paralelism cu vietile lui Krishna, Zoroastru, Buddha, Abraham, Moise, Isus si Mohammed, marii intemeietori ai religiilor mondiale.
In timpul sederii sale la Bagdad, începe redactarea unor texte care vor constitui baza credintei Baha’i. Una dintre primele sale lucrari („Cartea certitudinii”, 1853), expune conceptia Baha’i referitor la relativitatea si evolutia fenomenului religios de-a lungul istoriei. Bazandu-se pe fapte istorice si pe textele sacre ale religiilor mozaice, crestine si musulmane, Baha’u’llah ofera o noua interpretare a vietii colective a umanitatii, o interpretare opusa oricarui fel de absolutism sau integrism religios. Credinta Baha’i va fi din acest moment perceputa ca o sfidare, nu numai de catre fundamentalistii musulmani, ci de toti integristii, indiferent de religie.
Mesajul fundamental proclamat de Baha’u’llah: nu exista decat un singur Dumnezeu, o singura rasa umana, iar diversele religii ale lumii au constituit etape in revelarea planului divin.