Sanatate

Viața bolnavilor de cancer = zero pentru Patriciu Achimaș, fost manager al Institutului Oncologic Cluj? Citiți o poveste incredibilă despre cum a refuzat o donație de 500.000 euro pe motiv că el nu face țigănii românești

Patriciu Achimaș, fost ministru al Sănătății și fost manager al Institutului Oncologic din Cluj-Napoca a refuzat, în 2013, (pe când era la conducerea instituției) dotarea spitalului cu un aparat de brahiterapie în valoare de 400.000 euro și desfășurarea unei campanii prin care Asociația Dăruiește Viață din București a vrut să adune 100.000 euro pentru înlocuirea unor piese la un alt aparat. Deși inițial a fost de acord, s-a răzgândit brusc, după doar câteva zile. Acum, nici măcar nu vrea să stea de vorbă cu jurnaliștii Ziar de Cluj. Astăzi ne-a închis telefonul în nas când am vrut să îl întrebăm cum stau lucrurile cu proiectul din 2013. Așa le-a întors spatele și celor de la Dăruiește Viață. Vă ordonă cineva mai sus de dvs, domnule Achimaș ce să faceți? Poate rectorul Alexandru Irimie? Sau altcineva? Patriciu Achimaș nu este la prima ispravă de acest gen. Anul trecut i-a refuzat și pe cei de la MagiCAMP să trimită copii bolnavi de cancer în tabără.

Povestea din 2013 când Asociația Dăruiește Viață din București a vrut să deruleze o campanie prin care să ajute la cumpărarea unui aparat de brahiterapie și repararea unui alt aparat a fost în felul următor:

“Noi aveam niște bani strânși pentru un proiect de radioterapie. Nu ne ajungeau pentru un aparat întreg și aflasem că la Cluj este nevoie de un aparat de brahiterapie, motiv pentru care am venit la Cluj și am discutat cu domnul Achimaș care era atunci manager. La prima întâlnire a fost extrem de încântat de idee și că am putea face acest proiect. Mai trebuiau însă niște bani și ne-a mai spus că mai avea nevoie și de aproximativ 100.000 euro ca să înlocuiască niște piese la un aparat deja existent. Noi am propus să facem o campanie în cadrul căreia să le cerem oamenilor din Cluj să ni se alăture și să fie o campanie pozitivă. Inițial a fost de acord că așa vom face. Noi am discutat cu PRO TV ca să facem campania, ei au propus să filmăm aparatul ca să le arătăm oamenilor pentru ce le cerem bani. În ziua în care echipa de filmare a vrut să meargă să filmeze aparatul, Achimaș nu i-a primit, eu l-am sunat și i-am spus că este vorba despre fix ceea ce vorbisem cu câteva zile înainte. El mi-a răspuns că nu i-am citit CV-ul înainte? Și că cu această țigăneală românească nu este de acord și mi-a închis telefonul în nas. Eu i-am trimis un mesaj în care i-am spus că nu înțeleg despre ce este vorba, dar nu mi-a mai răspuns niciodată. Acolo s-a întrerupt orice legătură. Nu știu ce a fost, dar un om nu se poate schimba radical de la o săptămână la alta. Nu înțeleg de ce nu s-a mai dorit pentru că era un proiect prin care cumpăram un aparat nou și înlocuiam niște piese la unul vechi”, a declarat, pentru Ziar de Cluj, Oana Gheorghiu, fondatoare a Asociației Dăruiește Viață.

L-am contactat pe Patriciu Achimaș să ne explice de ce a refuzat campania din 2013. Nici măcar nu a fost curios să afle ce întrebare vrem să îi adresăm. La întrebarea noastră “Aveți 1 minut să ne ajutați cu niște informații?” ne-a răspuns sec: “NU!”. În momentul în care am încercat o continuare a discuției, ni s-a închis telefonul în nas. “Nici măcar nu vreți să știți despre ce este vorba?” – a fost întrebarea noastră, moment în care ne-a închis telefonul.

Domnule Patriciu Achimaș, poate le veți răspunde pacienților bolnavi de cancer care se agață de orice speranță ca să trăiască de ce ați întors spatele unui proiect de jumătate de million de euro? V-ați gândit că poate refuzul dvs a adus moartea unor zeci, poate chiar sute de pacienți? Sunteți cu sufletul împăcat? Poate le spuneți și copiilor bolnavi de cancer de ce le-ați refuzat dreptul să meargă în tabără gratis?

Citește și:

Cum a reușit Patriciu Achimaș, directorul medical al Institutului Oncologic Cluj să nu îi lase pe copiii bolnavi de cancer în tabără, din cauza unor antipatii și orgolii personale

Ca să vă dați seama de seriozitatea și implicarea Asociației Dăruiește Viață, vă spunem că acum, Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu (cele două doamne care conduc asociația) construiesc de la zero un spital oncologic în București cu suportul a peste 150.000 de români care trimit SMS cu 2 euro cu specificația „spital”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *