Politica

Vezi ce cred parlamentarii clujeni despre necesitatea unei legi a Parteneriatului Civil! Cum ar vota aleșii poporului?

Recunoaşterea Parteneriatului Civil, nu doar pentru cuplurile LGBTQ, ci şi pentru cuplurile heterosexuale care nu doresc să se căsătorească, dar care fac copii în afara căsătoriei, reprezintă subiectul unui proiect de lege care urmează să fie aprobat săptămâna viitoare în Parlament. Parlamentarii vor lua în discuţie legea Parteneriatului Civil după referendumul privind redefinirea familiei din 7-8 octombrie.

Parteneriatul Civil răspunde unei realități sociale, iar ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a anunţat luni că săptămâna viitoare va fi depus la Parlament un proiect de lege privind Parteneriatul Civil.

Aceasta reprezintă o consecință a invalidării referendumului pentru familie. 

„Vreau să vă spun că acest proiect este aici şi este completat, este complet, a fost discutat cu partenerii din societatea civilă, cu actorii sociali, cu formaţiunile politice şi acest proiect urmează să fie depus săptămâna viitoare de colegi parlamentari. În mod special avem aici câţiva deputaţi care sunt implicaţi, aş sublinia pe domnul deputat Florin Manole, dar şi alţi parlamentari din tot spectrul politic care vor împinge înainte acest proiect. Nu pentru a crea noi disensiuni, ci pentru a crea noi soluţii”, a declarat Negrescu.

Ce cred în acest sens, despre necesitatea unei legi a Parteneriatului Civil, deputații clujeni? Cum ar vota aceștia în cazul adoptării unei asemenea legi?

Iată câteva luări de poziție privind necesitatea Parteneriatului Civil:

Horia Nasra (PSD)”Un astfel de proiect legislativ va provoca o dezbatere interesantă. Haideți să vedem mai întâi proiectul, apoi discutăm și de vot. Drepturile tuturor cetățenilor trebuie respectate, prin urmare această nouă dezbatere este utilă”.

Cornel Itu (PSD)”Decizia Partidului Social Democrat a fost ca după acest referendum, să intre în dezbatere și legea Parteneriatului Civil. Sunt multe cupluri tinere care conviețuiesc și trebuie găsită o formulă pentru a acoperi niște chestiuni, cum ar fi dreptul de succesiune, de filiație, însă exclud adopția.

Este prematur să vorbesc despre vot în acest moment, pentru că proiectul nu a intrat încă în procedura legislativă, toate la timpul lor. Voi analiza foarte amănunțit și voi delibera în funcție de cum va fi proiectul inițiat”. 

Emanuel Ungureanu (USR)”Susțin legea Parteneriatului Civil, iar la acest proiect au lucrat și colegii mei”.

Florin Stamatian (PNL)”Cred că este o chestiune logică, să existe Parteneriatul Civil, pentru că toată lumea are drepturi. Parteneriatul le dă drepturi celor care trăiesc în concubinaj, pentru că sunt lucruri care există și trebuie să le recunoaștem, să înlesnim o viață mai ușoară pentru acești cetățeni. Da, văd necesitatea unei asemenea reglementări”.

Adrian Oros (PNL)”Un asemenea proiect de lege este necesar. Aș vota pentru un asemenea proiect”.

Adrian Dohotaru (deputat independent)”Semnez un proiect legislativ al Parteneriatului Civil, pentru că este foarte important în România să avem o lege a Parteneriatului Civil, care să se adreseze și heterosexualilor și cuplurilor LGBTQ. 

Dacă vrem să fim parte a unei Europe civilizate – și suntem în Europa civilizată, spun eu, iar aceasta a fost demonstrat de prezența scăzută la acest referendum – avem nevoie de o lege a Parteneriatului Civil, exact așa cum au și țări din apropierea noastră, precum Ungaria”.

Csoma Botond (UDMR)”Lucrăm acum la un proiect de lege în acest sens, cu mai mulți parlamentari din diferite partide politice. Chiar astăzi urmează să avem o discuție pe un draft de text. Și cred că dacă vor exista mai mulți susținători, din mai multe partide, să aibă și sanse să treacă în Parlament, atunci săptămâna viitoare vom depune proiectul pentru aprobare. Iar după acest moment, va intra în circuit prin Comisii, iar după aceea, în plen. Am avut deja anumite discuții. Există deja un text. Chiar astăzi, cum v-am spus, vom mai avea o întâlnire, cu diverși parlamentari. 

Urmează să discutăm și cu reprezentanții Consiliului National pentru Combaterea Discriminării (CNCD) care, la rândul lor, au elaborat un proiect de lege pe acest subiect. 

Eu sper să treacă în Parlament, pentru că situația se regăsește în societate și ar fi necesar să reglementăm această situație de fapt, care există în societatea românească. Situația are nevoie de o reglementare juridică. În foarte multe țări din Uniunea Europeană există asemenea legi ale Parteneriatului Civil, atât pentru heterosexuali, cât și pentru homosexuali. Cred că avem nevoie de o asemenea lege”.

(Ceilalți deputați de Cluj nu au răspuns invitației noastre de a își exprima punctul de vedere pe marginea acestui subiect).

Președintele CNCD, Asztalos Csaba, făcea apel la raţiune, în urma referendumului din acest week-end, îndemnând oamenii să primească rezultatele plebiscitului cu smerenie şi cu respect pentru demnitatea umană a fiecărui cetăţean indiferent de opţiunea exprimată.

El spunea că „este timpul să spunem stop discursului de ură şi manipulării”, arătând că nimic nu se schimbă din punct vedere juridic, în condiţiile în care Constituţia nu permite nici acum căsătoria între persoane de acelaşi sex.

Acesta a mai precizat că este nevoie de un dialog raţional şi consens pe subiecte de interes comun pentru comunitate:

„Nimic nu se schimbă din punct vedere juridic: Constituţia nu permite nici acum căsătoria între persoane de acelaşi sex! Datoria noastră este să limităm discursul de ură şi clivajele din societate. Avem nevoie de dialog raţional şi consens pe subiecte de interes comun pentru comunitate!”, nota duminică seară, pe pagina sa oficială de socializate, preşedintele CNCD, Asztalos Csaba.

Legea Parteneriatului Civil nu este adusă în atenția parlamentarilor pentru prima dată. Diverse forme ale proiectului acestei legi au fost respinse de-a lungul anilor, iar acum, în contextul rezultatelor de la referendumul pentru redefinirea familiei, adică a invalidării acestuia, proiectul de lege este readus în atenția publicului.

 

 

 

 

 

sursa foto: flux24.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *