Vocea ta

Vasile Ernu: «Cluj – așa NU: un model de dezvoltare catastrofă»

Scris de 588

«Modelul Cluj e – așa NU» – semnalează scriitorul Vasile Ernu pe pagina sa de Facebook.

Clujul devine «un oraș tot mai inuman», un centru de business dedicat tot mai mult ”investitorilor” și tot mai puțin oamenilor.
Clujenii sunt nevoiți să se mute spre periferia orașului în condițiile în care municipiul devine o fortăreață imobiliară tot mai inaccesibilă cetățenilor.

„Primarul Boc e un soi de Funar cu abilități de comerț și PR” – adaugă Ernu, care surprinde direcția festivalieră greșită în care se dezvoltă orașul.
Proiectele culturale tip mari festivaluri, precum Untold, reprezintă de fapt «mașinării de marketing și produs bani», consideră Vasile Ernu.

Redăm mai jos postarea integrală:

„Cluj – așa nu: un model de dezvoltare catastrofă. Solidar pentru Casa Tranzit

O spun cu mare tristețe. Iubesc acest oraș: e unul dintre cele 7 orașe în care am stat.
Orașul Cluj și Napoca devine un oraș tot mai inuman. Orașul care se vrea fanion și în care se bagă mai mulți bani în PR decât în oameni devine vizibil un oraș dedicat ”investitorilor”, banilor. Oamenii să se mute la Turda că în împrejurimi e cu ”ghetou exclusivist” fără minim spațiu public. Aceste ghetouri – iadul urbanistic cum le numesc eu – o să ne coste scump: nu grădiniță, nu școală, nu parc, nu centre publice, nu trotuar. Cei mici vor fi terminați – părinții deja sunt terminați dar cred că trăiesc în pauza de publicitate.
Primarul Boc e un soi de Funar cu abilități de comerț și PR. Și pe budă când stă are echipă de PR care-i vinde rahatul. E un tip de a distruge orașul cu efecte de sclipici mult.
Acum mai bine de 10 ani începuse ceva interesant… Stai că mi-am amintit altceva.
În Cluj merg bine proiectele culturale tip mari festivaluri – cum e Untold. Care în esență sunt nu evenimente culturale ci mașinării de marketing și produs bani. Eu nu spun că acest tip de eveniment nu trebuie să aibă loc: dar pentru un oraș ca și Cluj el este un soi de altfel de Iad – precum cartierele exclusiviste.
Adică nu e pentru cetățeni ci pentru afaceriști. De oamenii acolo primăria nu se ocupă.
Dovadă că nici azi nu s-a găsit mărunțiș în bugetul orașului pentru Pata Rât – adevăratul chip al orașului. Rana Clujului pe care administrația o ignoră – ”oamenii gunoiului” nu aduc profit: să moară. Dar gunoiul e al ”lumii bune”.
Așa: acum ceva ani bun a început lucruri frumoase: Fabrica de Pensule și Centrul de Interes în foste fabrici abandonate. Un model de urmat. Toți ne-am bucurat. Și brusc s-au închis. Am aflat că am luat țeapă. Am aflăm că artiștii, oamenii care au transformat acele locuri moarte și au adus viață acolo, au fost pe post de ”momeală” pentru ”investitorul strategic”. Au venit și au cumpărat tot.
Primarul ”banii rezolvă tot” a închis ochii: orașul e pentru bani nu pentru oameni. Bunătate de loc se pierde cu niște amărâți de artiști: să facem ghetouri de lux și blocuri de corporație. Gospodarul ”banul e tot” a rezolvat.
Un astfel de model nu are viitor. Dacă Cluj nu-și schimbă strategia va deveni în curând mult prea scump și insuportabil chiar dacă multe elemente – de la așezare, la tradiție și universitate – vor atrage lume. Dar va deveni foarte exclusivist și tot mai deprimant. El și așa e destul de deprix și unul dintre cele mai provinciale orașe mari din țară dar asta-l va face și mai provincial. O spun cu multă tristețe.
Modelul Cluj e – așa NU.
Ultima durere este Casa Tranzit. Casa Tranzit – Vechea Sinagogă din Cluj a devenit acum aproape 25 de ani un important Centru de cultură contemporană. Am fost implicat aproape de la început acolo. Am avut onoarea să-i fiu un soi de director executiv – adică omul care face de toate. Este unul dintre cele mai vechi centre culturale independente din România care a activat constant. A început încă pe vremea funariotă și a rezistat chiar și valului bocist. A rezistat eroic.
Acum aflu că și el e sub presiune: sub presiunea ”banii rezolvă tot”. Înțeleg; e în centru, pe malul Someșului – se pot face bani frumoși cu ceva blocuri acolo. De ce să lași oamenilor locul, de ce să lași să-și piardă vremea artiștii de toate breslele. Să vină investitorul.
Păi tu Boc și primărie ce faci? Clujul are suficienți bani cât să susțină acest tip de proiect. Dar nu – orașul e deschis doar pentru bani nu și pentru oameni. Această direcție de dezvoltare e, repet, Iad urban.
Scriu aceste rânduri cu tristețe. Nu am discutat cu cei de acolo – e opinia mea subiectivă (link comentarii). Dar o să discut. Dezvoltarea unui oraș e necesară – dar nu în orice direcție”.

sursa foto: captura vasileernu/facebook.com

 



ULTIMA ORĂ

 • Acum 1 hour General
  Bă!!! V-ați tâmpit de tot? Aveți un suspect de crimă pe fugă și nu avertizați populația???
 • Acum 2 hours Eveniment
  Un mesaj al zidarilor de acum 85 de ani a fost descoperit la demolarea unui pod din Sibiu: ”Zidari din Cluj cari au executat tincuiala specială din mozaic”
 • Acum 4 hours In vizor
  România Educată e o poveste: 75% din elevi sunt analfabeți digital, o arată un studiu
 • Acum 5 hours Justitie
  CSM l-a exclus din nou pe Cristi Danileț din magistratură. Reacția judecătorului
 • Acum 5 hours Politica
  Ovidiu Cîmpean, viitorul secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene
 • Acum 6 hours PubliNews
  În urma unei investiții de 500.000 euro, Farmec relansează brandul din portofoliu cu același nume
 • Acum 7 hours Eveniment
  FINAL TRAGIC: Tânăra dată dispărută a fost găsită moartă, împachetată în saci menajeri, lângă Aleșd
 • Acum 7 hours De cartier
  Valea Seacă a devenit Valea Plângerii pentru șoferi. În orice moment există riscul producerii de accidente din cauza gropilor
 • Acum 7 hours General
  Paraşutist de la Baza Câmpia Turzii, mort într-un exercițiu militar! Eforturile medicilor de a-l salva au fost în zadar
 • Acum 8 hours Eveniment
  Un bărbat condamnat la închisoare pentru trafic de droguri, prins pe stradă în Cluj
 • Acum 8 hours Din oras
  Clujul Verde: în buricul târgului velo-pietonal, vopseaua nu stă nicicum pe pistele de biciclete
 • Acum 9 hours De cartier
  Parcul Armătura: «Obiectivul nostru este să plantăm, nu să tăiem». Dar ca să plantezi, tre’ să tai
 • Acum 9 hours Eveniment
  ANAF Cluj plătește 470.000 lei pentru stabilirea valorii bunurilor sechestrate
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE