Politica

Vasile Dîncu: Nu cred că merităm pensii speciale, în niciun caz

Scris de 692

Preşedintele Consiliului Naţional al SD, Vasile Dîncu, este de părere că nu toţi parlamentarii care au votat legea prin care pensiile speciale ale senatorilor şi deputaţilor erau desfiinţate au fost “sinceri” atunci când au dat acest vot, el invocând “presiunea” din partea electoratului pentru ca aleşii să facă acest demers. Dîncu afirmă că a fi parlamentar nu este o profesie, că nu e de acord cu pensiile speciale pentru această categorie şi adaugă că preşedintele partidului i-a spus PSD va pune din nou în discuţie un proiect de lege pe acelaşi subiect.

“Şi eu m-am întrebat, de atunci, şi chiar dacă am fost printre cei care au votat şi am această credinţă că nu trebuie parlamentarii să aibă drepturi speciale, pentru că ceilalţi oameni care lucrează în condiţii mult mai grele, în fabrici, în mine sau în alte locuri, nu au pensii speciale, au pensii pentru ceea ce au muncit. Apoi, meseria de parlamentar nu este o profesie care, să spunem, să fie o profesie care să merite un statut special. În mod normal, reprezinţi acolo nişte oameni dintr-o circumscripţie, nu trebuie să te bazezi pe asta în întreaga ta viaţă. Aş putea să spun: să ne întrebăm câtă sinceritate a fost – a fost atunci aproape unanimitate – câtă sinceritate a fost la cei care au votat şi câtă presiune din partea electoratului, din partea presei ş.a.m.d.? Eu nu cred că toată lumea a fost sinceră când a votat asta”, a afirmat Vasile Dîncu, vineri seară, la Digi 24, întrebat dacă parlamentarii vor găsi soluţii pentru ca legea declarată neconstituţională să fie modificată astfel încât să intre, în cele din urmă, în vigoare.

Potrivit acestuia, “Curtea Constituţională, din nefericire, în multe situaţii, cumulează defectele politicii şi defectele justiţiei din România”.

“Pentru că justiţia, din nefericire, în România, îşi face singură dreptate, îşi votează pensii, îşi votează salariile, nu ai ce să faci pentru că e cunoscută butada, cred că din Doistoievski: cine-i păzeşte pe paznici? Justiţia la noi îşi face dreptate singură, evident că noi trebuie să respectăm asta. Dar în acest moment cred că există o soluţie foarte simplă şi Parlamentul şi partidele se va vedea dacă au fost sinceri atunci şi vor promova acum un noi proiect de lege, în aceleaşi condiţii, respectându-se timpul de gândire, sau alte lucruri care vor fi, probabil, imputate de Curtea Constituţională. Cred că este foarte simplu: PSD o să pună din nou această lege, probabil – asta mi-a spus preşedintele partidului – şi o vom face să fie regulamentară, ca să spun aşa. Deci se va vedea dacă într-adevăr parlamentarii sunt consecvenţi în ceea ce au hotărât atunci. Nu cred că merităm pensii speciale, în niciun caz”, a adăugat Dîncu.
Vasile Dîncu a comentat şi situaţia legată de faptul că legea a fost declarată neconstituţională la peste un an de la adoptarea ei, el arătând că “nu funcţionează cum ar trebui instituţiile din România”.
“Eu cred că aceasta este o dovadă că nu există, în interiorul clasei politice, o anumită conştiinţă a priorităţilor pe care le are naţiunea la un moment dat. Şi foarte multe lucruri care au o aparenţă democratică, de exemplu, la un moment dat, printr-o decizie, nu constituie cu adevărat voinţa politică a partidelor şi a celor care sunt acolo. Pentru că altfel, în mod normal ar trebui ca, existând anumite priorităţi, partidele trimiţându-şi în Curtea Constituţională, acolo, trimiţându-ţi oamenii, ar trebui să existe un consens în acest lucru. Dacă aceste decizii se iau la Parlament sunt raţionale, au fost votate de toată lumea, nu ar trebui să mai existe discuţii pe această temă, sau dacă există, să existe imediat”, a susţinut Vasile Dîncu.
Curtea Constituţională a admis, joi, excepţiile de neconstituţionalitate privind legea prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor, astfel că aleşii vor avea din nou dreptul la pensii, la finalul mandatului, în funcţie de numărul de mandate, au precizat surse din cadrul CCR pentru News.ro.

USR a depus un nou proiect de lege pentru desfiinţarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. USR invită PSD, PNL şi orice altă formaţiune care pretinde că doreşte echitate între pensionarii români să susţină proiectul, anunţă formaţiunea într-un comunicat.

Proiectul prevede desfiinţarea pentru viitor a pensiilor speciale ale parlamentarilor, dar stabileşte şi că, de la data intrării ei în vigoare, încetează plata pensiilor speciale în plată.

PNL a transmis, vineri, că nu este necesară o nouă lege de desfiinţare a pensiilor speciale pentru parlamentari. Liberalii precizează că poziţia partidului este fermă: susţinem revenirea pensiilor la principiul contributivităţii.


ULTIMA ORĂ

 • Acum 50 mins General
  Bă!!! V-ați tâmpit de tot? Aveți un suspect de crimă pe fugă și nu avertizați populația???
 • Acum 2 hours Eveniment
  Un mesaj al zidarilor de acum 85 de ani a fost descoperit la demolarea unui pod din Sibiu: ”Zidari din Cluj cari au executat tincuiala specială din mozaic”
 • Acum 4 hours In vizor
  România Educată e o poveste: 75% din elevi sunt analfabeți digital, o arată un studiu
 • Acum 5 hours Justitie
  CSM l-a exclus din nou pe Cristi Danileț din magistratură. Reacția judecătorului
 • Acum 5 hours Politica
  Ovidiu Cîmpean, viitorul secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene
 • Acum 5 hours PubliNews
  În urma unei investiții de 500.000 euro, Farmec relansează brandul din portofoliu cu același nume
 • Acum 6 hours Eveniment
  FINAL TRAGIC: Tânăra dată dispărută a fost găsită moartă, împachetată în saci menajeri, lângă Aleșd
 • Acum 6 hours De cartier
  Valea Seacă a devenit Valea Plângerii pentru șoferi. În orice moment există riscul producerii de accidente din cauza gropilor
 • Acum 7 hours General
  Paraşutist de la Baza Câmpia Turzii, mort într-un exercițiu militar! Eforturile medicilor de a-l salva au fost în zadar
 • Acum 7 hours Eveniment
  Un bărbat condamnat la închisoare pentru trafic de droguri, prins pe stradă în Cluj
 • Acum 8 hours Din oras
  Clujul Verde: în buricul târgului velo-pietonal, vopseaua nu stă nicicum pe pistele de biciclete
 • Acum 8 hours De cartier
  Parcul Armătura: «Obiectivul nostru este să plantăm, nu să tăiem». Dar ca să plantezi, tre’ să tai
 • Acum 9 hours Eveniment
  ANAF Cluj plătește 470.000 lei pentru stabilirea valorii bunurilor sechestrate
Citește și...
Recomandările redacției