Politica

Vasile Dîncu, la RFI: „Rotația din mai din interiorul guvernării se va produce fără incidente”

Vasile Dîncu spune despre rocada ce urmează să aibă loc în luna mai: „E loc de negocieri, cred că nici una din părți nu ține să se respecte neapărat litera protocolului”.

  • Rotația din mai din interiorul guvernării se va produce fără incidente, declară la RFI președintele Consiliului Național al PSD, Vasile Dîncu.

El precizează că e loc de negocieri:

”Nu cred că se va întâmpla de o modalitate absolut formală, doar pentru că scrie acolo, ci cred că se vor analiza și proiectele ministerelor și se va mai putea discuta”. Senatorul afirmă pe de altă parte despre scenariul ca liberalul Nicolae Ciucă să rămână premier că ”este inacceptabil pentru PSD acest lucru”.

PSD va prelua în luna mai funcția de premier de la PNL, conform protocolului coaliției. Cele două partide vor face și un schimb de ministere. Social-democrații au sugerat însă în ultima perioadă ca miniștrii performanți să nu fie schimbați, în timp ce liberalii spun că acordul coaliției trebuie respectat.

Vasile Dîncu estimează că rotația de la guvernare se va produce fără probleme:

”Eu cred că rotația din mai se va produce fără incidente, chiar dacă astăzi există o oarecare dezbatere în ceea ce privește schimbarea de ministere. Eu știu că încă de la început a existat o înțelegere legată de schimbarea premierilor și schimbarea secretarului general al Guvernului. Până la urmă, în dinamica coaliției s-a stabilit probabil, asta nu mai știu, și o anumită schimbare de ministere. Dacă așa s-a hotărât, probabil că se va întâmpla. Nu cred însă că se va întâmpla de o modalitate absolut formală, doar pentru că scrie acolo, ci cred că se vor analiza și proiectele ministerelor și se va mai putea discuta. Am văzut că atât Nicolae Ciucă, cât și Marcel Ciolacu sunt moderați, sunt oameni care au reușit să găsească soluții pentru ca acțiunea guvernamentală, atunci când apăreau mici conflicte sau mici dispute de comunicare, să se aplaneze și lucrurile să meargă înainte. Eu cred că nu va fi nimic care să blocheze această rotație”.

Întrebat dacă este loc de negocieri, senatorul PSD a răspuns:

”Da, cred că este loc de negocieri și cred că nici una din părți nu ține în mod automat, nu ține foarte mult să se respecte neapărat litera, dar dacă va trebui să se respecte litera acestui protocol, aceasta bineînțeles că este prima soluție”.

Rămâne Nicolae Ciucă premier?

Întrebat dacă PSD ia în calcul scenariul în care Nicolae Ciucă rămâne premier, iar social-democrații primesc la schimb anumite ministere care acum sunt la liberali, Vasile Dîncu a răspuns:

”Cred că este un vis liberal acesta, un vis frumos, dar noi trebuie să ținem cont că anul acesta este totuși un an important și de poziționare electorală. Evident că în acest moment, PNL are ca scop politic să-și conserve un avantaj pe care l-a obținut foarte ușor, pentru că în mod deliberat PSD a cedat la paritate, să spunem așa, conducerea Guvernului în această coaliție, pentru prima fază, a cedat și la nivel de paritate, deși a și câștigat alegerile trecute și dacă ne uităm acum bine în sondaje, deși nu sondajele gestionează până la urmă aritmetica guvernamentală, a cedat, PSD având undeva între 35% și 40%, liberalii 20%, evident că PNL în mod firesc va căuta să-și conserve această poziție pe care o are în acest moment. De asemenea, sigur că atât PSD, cât și PNL au nevoie de profilări electorale, pentru că anul viitor va fi un an electoral complet, ca să spunem așa și sigur că liberalilor poate că le-ar conveni acest lucru. Este însă inacceptabil pentru PSD acest lucru, pentru că și Partidul Social Democrat va trebui ca în acest an să renunțe la această poziție secundă pe care și-a asumat-o în mod deliberat atunci când a acceptat să intre la guvernare. Dacă vrea să câștige președintele, lucru care nu s-a întâmplat de 25 de ani până acum, are nevoie să schimbe ritmul, să aibă un premier care să vină cu un nou program de guvernare, acest nou program de guvernare va trebui să răspundă la câteva întrebări noi, pe care societatea, crizele le-au adus în fața noastră și să facă și unele lucruri remediale”.