Politica

Vasile Dâncu, PSD: ”Cu siguranță se vor găsi bani pentru profesori. Sindicatele nu vor mai ceda și va trebui ca Guvernul să reprioritizeze. Nu se poate ca salariul unui procuror să fie de 4 ori mai mare decât al unui profesor”

Anunț de forță al președintelui Consiliului Național al PSD, Vasile Dâncu: „de data aceasta eu cred că sindicatele nu vor mai ceda și va trebui ca Guvernul să reprioritizeze”. „Cu siguranță se vor găsi bani, dar nu va fi în niciun caz neapărat o bilă albă, pentru că nu se va putea ajunge la un nivel satisfăcător de salarizare pentru profesor chiar după această criză, chiar după negocieri, după părerea mea, sunt foarte multe lucruri de făcut aici”, a declarat senatorul social-democrat într-o emisiune la TVR.

Din declarațiile făcute la TVR, reiese că Vasile Dâncu a fost implicat în scrierea programului de guvernare al executivului Marcel Ciolacu ce urmează să preia conducerea Palatului Victoria, inclusiv pe capitolul Educație.

”E un început care nu este neapărat favorabil lui Marcel Ciolacu, chiar dacă până la urmă se rezolvă această criză. Este până la urmă, o bilă neagră și pentru unii, și pentru alții. Este o bilă neagră pentru coaliție”, a declarat Vasile Dâncu, în contextul în care profesorii sunt în prima grevă generală din ultimii 18 ani, solicitând majorări de salarii. Precizăm că salariul unui profesor debutant este de 2.400 de lei în prezent.

Declarațiile făcute de Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD, la TVR:

  • ”Întotdeauna se termină banii când este vorba de profesori. Dar nu se poate să fie atât de mare diferența între salariul unui procuror, de exemplu – care are de patru ori salariul mai mare decât un profesor – și salariul oamenilor care formează până la urmă societatea și care construiesc viitorul României.
  • Va trebui să reprioritizăm ceea ce avem în acest moment. Or, noi am avut creștere economică, am spus tot timpul că avem creștere economică. Ce să înțeleagă profesorul tânăr de care are 2000 și ceva de lei, mai puțin decât un șofer de la un minister, când i se spune mereu că avem creștere economică? Suntem tigrul Europei și pentru ei nu se găsesc bani.
  • Este o criză reală, nu este o criză inventată de sindicate și pe care trebuie s-o rezolvăm. Din păcate, trebuie s-o rezolvăm în acest moment de tranziție de la un guvern la altul. Și asta oarecum încurcă lucrurile, pentru că amestecă o problemă socială gravă, importantă, pentru că este o criză reală, nu este o criză inventată de sindicate. Asta am văzut, ce se întâmplă și cu educația, din perspectiva disciplinării copiilor, din perspectiva oamenilor care lucrează managementul educațional. Deci este o criză reală.
  • Sunt greșelile noastre, ale tuturor. Noi n-am avut Ministerul Educației, dar așa cum președintele Iohannis a zis că a avut Ministerul Muncii, a zis că este problema Ministerului Muncii, nu este problema Ministerului Muncii.
  • A fost un ministru care și-a dat demisia pentru că nu a primit bani [referire la Mircea Miclea, singurul ministru al Educației din istoria României care și-a dat demisia după ce Guvernul nu i-a acordat bugetul promis la preluarea mandatului, buget necesar majorării salariilor profesorilor și aplicării unei grile de plată în funcție de performanță. Demisia lui Miclea a fost cea care a declanșat marea grevă din educație din 2005, singura din ultimii 18 ani, până la aceasta – N.Red.].
  • Ministrul educației trebuia să insiste pentru asta. Îmi pare rău că dna. Deca a acceptat cel mai mic buget din istoria României post-revoluționare, cel mai mic procent din PIB pentru Ministerul Educației.
  • La începutul anului, cred că dânsa ar fi trebuit să conexeze ceea ce știa destul de bine, proiectul România educată pe care l-a coordonat o bună perioadă, să conecteze aceste obiective majore din România educată cu salarizarea, pentru că sunt conectabile 90% din ele.
  • Trebui să găsim bani să ne reprioritizăm în bugetul de stat salariile profesorilor. Poate sigur că nu la nivelul cel mai mare de expectație, dar cu siguranță se vor găsi bani, dar nu va fi în niciun caz neapărat o bilă albă, pentru că nu se va putea ajunge la un nivel satisfăcător de salarizare pentru profesorul chiar după această criză, chiar după negocieri, după părerea mea, sunt foarte multe lucruri de făcut aici. E un început care nu este neapărat favorabil lui Marcel Ciolacu, chiar dacă până la urmă se rezolvă această criză. Este până la urmă, o bilă neagră și pentru unii, și pentru alții. Este o bilă neagră pentru coaliție”.