In vizor

Vasile Dancu, Profesor Honoris Causa al UBB Cluj: "Eu m-am nascut a doua oara aici, in aceasta universitate"

Sociologul, profesorul universitar si ministrul Dezvoltarii Regionale, Vasile Dancu, a primit, astazi, titlul de Profesor Honoris Causa din partea Universitatii Babes-Bolyai. Titlul i s-a acordat in urma propunerii venite din partea Facultatii de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii din cadrul UBB Cluj.

Vasile Dancu este sociolog, profesor universitar la Universitatea Bucuresti si la Academia Nationala de Informatii ,,Mihai Viteazu”, ministru al Dezvoltarii Regionale si vicepremier in Guvernul Ciolos. De curand, el a fost votat intre membrii corespondenti ai Academiei Romane. La ceremonia de astazi, nu a contat culoarea politica a celor care au umplut pana la refuz Aula Magna a Universitatii Babes-Bolyai. Primarul Emil Boc, sefii Politiei clujene si ai Jandarmeriei, consilierii locali si judeteni, IPS Andrei, mitropolitul Clujului, PS Florentin Crihalmeanu, episcopul Eparhiei Greco-catolice de Cluj-Gherla, toti au fost prezenti la ceremonia de decernare a titlului.

Vasile Dancu si-a inceput discursul, marturisind ca a evitat aproape o jumatate de an sa primeasca aceasta distinctie din partea UBB Cluj.

“Am ezitat pentru ca, va spun sincer, aici sunt acasa si mi-a fost frica. Mi-e frica si acum. Desi sunt profesor de comunicare si, in general, nu am emotii, in acest moment am cele mai mari emotii din viata mea.

“Nu am gasit potrivit sa primesc aceasta onoare, desi o faceau cu buna credinta fostii mei studenti, actualii mei colegi.

Vin in fiecare vineri seara acasa cu drag, schimb biletul de avion doar pentru a sta o ora in plus, in mijlocul comuntatii noastre. Dar cred ca mi-a fost frica ca aceasta festivitate imi va da masura absentei mele de aici, absenta care exista si pentru care imi cer iertare.
M-am gandit ca este ca si cum mama ta ti-ar da un premiu, o medalie. Eu m-am nascut a doua oara aici, in aceasta universitate. Tot ceea ce sunt eu in acest moment, intelectual, politic, cultural, ca om, ca dascal, e produsul acestei universitati. Aceasta universitate m-a creat si m-a trimis in lume cu o misiune pe care nu am uitat-o”.

Profesorul a vorbit despre importanta ca societatea romaneasca sa isi puna intrebari. “O societate care isi pune intrebari este o societate vie”.

In discursul sau, vicepremierul a vorbit despre criza culturii contemporane, despre crizele spiritului de astazi si ce poate face universitatea in acest context.

“Traim in primul rand o criza de incredere. O criza de incredere, in care Romania pare devastata. Oamenii nu mai au incredere in institutii, nu mai au incredere in Stat. Oamenii au inceput sa atace, in ultima vreme, si Biserica, si credinta. Oamenii nu mai au incredere unii in altii. Ne-am indepartat unii de altii. Acesta este un fenomen sociologic pe care noi il masuram, din pacate, si aceasta este o masurare trista. Aem o criza a dezbaterii si a ideilor. In spatiul public nu se mai dezbat idei. Nu se mai cauta alternative. Mai degraba avem o violenta continua. Mai degraba avem un spatiu conflictual mereu deschis, si ce este mai grav este ca argumentarea este foarte rar folosita. Traim mai degraba un efect al seductiei”.

Dancu a spus ca traim o democratie care este bolnava, pentru ca avem un absenteism masiv, pentru ca oamenii nu se prezinta la vot, nu participa la dezbatere.

“De multe ori, ei isi vand votul pe un kilogram de ulei sau pe un kilogram de zahar. Si acesta nu este un gest de revolta ci, mai degrab, este un semn ca cetateanul nu mai cauta solutii, nu mai cauta speranta”.

„Nu ne mai sensibilizeaza suferinta celorlalti, nu ne mai sensibilizeaza criza din jurul nostru. Avem o criza a spiritului ca o criza de solidaritate colectiva. Noi suntem o colectie de insule care se indeparteaza, parca, tot mai mult. unele de altele”.

Vasile Dancu a vorbit despre egoismul si narcisismul societatii romanesti.

„Acum 15 ani am scris un text despre un bolnav din Botosani care s-a sinucis, spanzurandu-se sub patura, si familia lui a aflat la numai o saptamana acest lucru. A fost pentru mine un adevarat soc. Am vazut pericolul unei mutatii umane, unei mutatii care ne dezumanizeza. Un fel de contract de indiferenta goala, care inlocuieste contractul de solidaritate si contractul crestin. Traim intr-o societate in care dispare utopia si speranta. Suuntem o societate care nu mai fabrica jucarii pentru copii. A disparut si dispare cuvantul <> din discursurile noastre”.

Rectorul Universitatii Babes-Bolyai, Ioan Aurel Pop, a declarat in fata multimii ca, prin acest titlu acordat sociologului clujean, „celebram dascalia, eruditia si cercetarea stiintifica”.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *