Politica

Vasile Dâncu, fost senator în perioada 2004 – 2008, a vorbit în plen doar de 16 ori. La capitolul inițiative legislative a fost aproape zero

Strategul PSD Cluj și posibilul viitor senator, Vasile Dâncu, a mai fost o dată senator, în perioada 2004 – 2008. El a fost unul dintre cei mai inactivi parlamentari din respectiva legislatură. A vorbit cam de două ori pe an în plen, iar la capitolul inițiative legislative a fost aproape zero. Cu toate acestea, a încasat lună de lună indemnizația de senator, care era considerabilă și la vremea aceea. Acum de exemplu, un senator câștigă aproximativ 10 – 11.000 lei brut/lună, la care se adaugă și bani pentru cabinetul senatorial, pentru abonament telefonic, deplasare etc.

Potrivit datelor centralizate pe site-ul Camerei Deputaților, social democratul a vorbit doar de 16 ori în patru ani. Din totalul celor 16 luări de cuvânt în plen, 10 au fost declarații politice.

Prima dată când a luat cuvântul în plen a fost în 20 decembrie 2004 la depunerea jurământului. Nu a mai vorbit nimic până în martie 2005 când a avut o declarație politică despre Ziua Internațională pentru Eliminarea Discriminării. Dâncu a mai vorbit în fața colegilor abia peste șase luni, când iarăși a avut o declarație politică. Peste nouă luni a mai avut o intervenție în plen, în timpul unei ședințe. În cei patru ani de mandat, senatorul social democrat a vorbit tot la cinci-șase luni în plen.

Pentru a observa lipsa de activitate a lui Vasile Dâncu, să facem o comparație cu Mihai Goțiu, unul dintre cei mai activi senatori din legislatura 2016 – 2020. De exemplu, Goțiu a avut, în patru ani, 918 luări de cuvânt în plen, 102 declarații politice, 195 de întrebări, 84 de interpelări și 33 de interpelări adresate primului-ministru.

Revenind la Vasile Dâncu, în perioada 2004 – 2008, a avut doar 7 propuneri legislative, din care 1 a fost promulgată lege. În patru ani, senatorul PSD Cluj a reușit să inițieze doar 7 propuneri de legi, în timp ce senatorii cei mai activi din legislatura 2016 – 2020 au avut minim 100 de propuneri de legi.

În cei patru ani de mandat, Dâncu a avut și 11 moțiuni de cenzură.

Dâncu a fost vicepreședintele Grupului parlamentar al PSD din septembrie 2006 până în februarie 2008, membru al Comisiei permanente pentru cultură, artă și mijloace de informare în masă. A fost și observator la Parlamentul European.

UPDATE 

Social democratul a declarat că vreme de aproape trei ani a fost la Bruxelles, observator și eurodeputat. Chiar și așa, în restul timpului petrecut în București la Senat, a avut o activitate minimă. Practic, într-un an a vorbit de 16 ori în plen și a avut 7 inițiative legislative.  

„În mandatul de senator am fost aproape 3 ani la Bruxelles, observator un an și jumătate și apoi un rest de mandat de eurodeputat de un an. Practic am fost doar un an în Senatul României”, a precizat Vasile Dâncu. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *