In vizor

Vasile Cipcigan şi Titus Crăciun aşteaptă doar vremea bună pentru a porni ascensiunea către vârful Manaslu

După aproape 3 săptămâni în care Vasile Cipcigan şi Titus Crăciun, clujenii care fac parte din Expediţia Manaslu 8156 m – Performanţă pentru Cluj 2016, nu mai dăduseră niciun semn pe pagina oficială a expediţiei, am aflat astăzi că au fost foarte ocupaţi.

„Am reuşit până acum să echipăm C1, C2 şi C3. Acum stăm în tabăra de bază şi aşteptăm fereastră de vârf. A nins destul de mult zilele astea, sperăm că mai avem corturi în taberele avansate”, scriu Vasile şi Titus.

Expediţia, 100% clujeană, era preconizată a se desfăşura pe parcursul a 46 de zile şi este organizată într-un stil modern, fără tabere intermediare permanente, fără utilizarea de oxigen suplimentar şi fără ajutorul şerpaşilor pentru ascensiune, fapt care va spori, în mod evident, valoarea reuşitei. Se va încerca, astfel, spargerea unei bariere pentru sportul alpin clujean – bariera celor 8000 de metri, proiect care înseamnă nu doar performanţă din punct de vedere sportiv, ci, mai ales, încurajarea practicării acestui sport de către un număr cât mai mare de clujeni şi nu numai.

“Manaslu 2016 – Performanţă pentru Cluj” este proiectul montan prin care Clujul va atinge performanţa în alpinism – un vârf de peste 8000m şi a fost iniţiat de salvamontistul şi alpinistul Vasile Cipcigan, unul dintre cei mai experimentaţi atleţi montani din Cluj. El este iniţiatorul proiectului mai amplu ”Şapte paşi pe acoperişul lumii”, demers ce s-a concretizat deja în patru reuşite: Elbrus (Europa) – 5642m, McKinley (SUA) – 6194m, Aconcagua (America de Sud) – 6960m, Kilimanjaro (Africa) – 5895m. De asemenea, Vasile Cipcigan a fost participant la expediţia Khan Tengri 2008, co-iniţiator şi participant la proiectul “Expediţia Românească Manaslu 2013”. Obiectivul proiectului “Manaslu 2016 – Performanţă pentru Cluj” este atingerea vârfului Manaslu – 8156 m, al optulea din lume că înălţime. În demersul său, alpinistul este însoţit de jurnalistul Titus Crăciun.

Cei doi nu mai postaseră pe pagină expediţiei din 5 septembrie, când ne anunţau că au fost urmăriţi de ghinion, iar una dintre maşinile cu care se deplasau „pe drumuri de munte” s-a stricat.

„După ce am parcurs câteva zeci de kilometri pe un drum de stâncă lat de doi metri şi suspendat deasupra unor abisuri de câteva sute, Jeep-ul cu care mergeam a „crăpat”, aşa că trekkingul ce urma să înceapă mâine dimineaţă a demarat cu ceva ore înainte. Însă a meritat fiecare pas. Mai avem câteva zile de mers până în tabăra de baza, dar este probabil ca de mâine să putem vedea deja masivul Manaslu. Mulţumim pentru sprijin NTT DATA România, AROBS Transilvania Software, Northfinder, Sprint Sport, Maros Bike, Medimpact, Ronda Medical, Darian, Thomsons Online Benefits, Aristrocrat, Eximtur, Compexit Trading, Clujul pedalează, Know, Crissor, Carmangeria Moldovan, CDS, Ducfarm, Hexagon, Alfa Geo Cad, JASP Heath Cluj, Alisport, Maramont, Dan Hotz”, scriau atunci montaniarzii.

Proiectul se doreşte a fi o iniţiativă de succes, atât din prisma reuşitei sportive, cât şi din perspectiva strategiei de promovare. Alpinismul este un sport extraordinar, extrem de complex şi spectaculos, dar care nu beneficiază de “privilegiile” unui stadion. Reuşita proiectului “Manaslu 2016 – Performanţă pentru Cluj” nu înseamnă doar atingerea vârfului de 8156 m, ci şi încurajarea unui număr cât mai mare de practicanţi ai acestui sport, persoane ce vor deveni interesate de acest fenomen, care vor începe prin a vizita frumuseţile montane ale României, prin a proteja aceste frumuseţi şi vor continuă prin promovarea acestora departe de graniţele ţării noastre. Motivarea persoanelor care doresc să exceleze în unul dintre cele mai frumoase sporturi este unul dintre obiectivele echipei din spatele expediţiei “Manaslu 2016 – Performanţă pentru Cluj”.

Pentru un alpinist, atingerea unui vârf de peste 8000 de metri echivalează cu o medalie olimpică. Dacă această performanţă este obţinută în mod “curat” – fără oxigen şi fără ajutorul şerpaşilor – este, putem spune, echivalentul unei medalii olimpice de aur. Anul 2016 este anul în care se încearcă – şi se va reuşi – spargerea unei bariere pentru sportul alpin clujean – bariera celor 8000 de metri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *