Justitie

Vanessa Youness, care l-a dat pe jurnalistul Liviu Alexa in judecata, condamnata DEFINITIV la inchisoare cu executare. Alexa a avut dreptate din nou

Scris de 8,828

Tribunalul Bucureşti a motivat sentinţa prin care Vanessa Amal Youness, iubita fostului şef al DIPI Gelu Olteanu, a fost condamnată la trei ani închisoare cu executare, acuzată fiind că a primit un milion de euro de la un om de afaceri pentru a interveni pe lângă Emil Boc pentru atribuirea licenţelor Microsoft.

Tribunalul Bucureşti a pronunţat la finalul lunii mai o primă sentinţă în dosarul de trafic de influenţă în care a fost trimisă în judecată Vanessa Amal Youness, în dosarul Microsoft. Potrivit adevarul.ro, Vanessa Amal Youness a fost trimisă în judecată în decembrie 2019, fiind acuzată că „în perioada februarie – august 2011 a pretins şi ulterior a primit de la un om de afaceri suma de 1.000.000 de euro, promiţând că va interveni pe lângă un înalt demnitar (n.r. premierul de la acea vreme, Emil Boc) în vederea aprobării unor documente ce priveau licenţele IT pentru produse utilizate de către Ministerul Educaţiei Naţionale în şcoli”.

Potrivit DNA, documentele care vizau achiziţia licenţelor IT au fost aprobate, fără legătură cu influenţa Vanessei Amal Youness, dar tânăra a încasat banii: suma de 720.621 fiind virată în contul unei firme controlate de Youness Amal Vanessa, exact în ziua în care Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale a primit confirmarea oficială a aprobării documentelor respective, iar restul sumei i-a fost înmânată inculpatei cash.

Cum se lăuda Vanessa Amal Youness cu influenţa asupra lui Emil Boc Potrivit DNA, la începutul anului 2011, premierul de la acea vreme, Emil Boc, a refuzat să semneze „Nota privind licenţele pentru produse Microsoft utilizate de către MECTS în şcoli” din cauza lipsei fondurilor. Pe acest fond, oamenii de afaceri Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, interesaţi de încheierea contractului pentru achiziţia licenţelor IT, au început să caute persoane care l-ar putea influenţa pe Emil Boc să semneze documentul.

Aşa au ajuns la Vanessa Amal Youness, care locuia în acelaşi bloc cu premierul Boc şi care se lăuda că poate influenţa decizia premierului în schimbul unei sume de un milion de euro. Ancheta DNA a scos la iveală că, în final, nota de fundamentare referitoare la licenţele Microsoft a fost aprobată în Guvern, dar nu s-a găsit nicio probă care să facă legătura între influenţa Vanessei Amal Youness asupra lui Emil Boc în luarea deciziei. Totuşi, la percheziţiile realizate acasă la Vanessa Amal Youness a fost găsit un tratat de Medicină de urgenţă, primit de premierul Boc cu ocazia unei vizite la SMURD Bucureşti.

„Am primit în decursul funcţiei de prim-ministru foarte multe cărţi, albume, reviste care îmi erau acordate cu diverse ocazii. În momentul când m-am mutat la Cluj, după câştigarea alegerilor locale din 2012 şi am eliberat şi apartamentul din Bucureşti, ştiu că am lăsat o cutie de cărţi şi reviste, în scara blocului, deoarece nu erau de strictă specialitate juridică sau politologică, lucrări care mă interesau în mod special”, a explicat Emil Boc găsirea tratatului pe care l-a primit de la SMURD Bucureşti în casa Vanessei Amal Youness.

Cu ocazia aceleiaşi declaraţii, Emil Boc a declarat că a cunoscut-o pe Vanessa Amal Youness din întâmplare, în jurul anului 2009 – 2010, când avea calitatea de premier al Guvernului României, în contextul în care aceasta fusese diagnosticată cu o maladie gravă şi astfel i-a solicitat sprijinul pentru a ajunge la un doctor de specialitate.

Boc a declarat că Vanessa Amal Youness l-a abordat în curtea blocului unde locuia, iar în perioada în care a deţinut calitatea de premier a întâlnit-o pe Vanessei Amal Youness întâmplător de câteva ori, inclusiv în curtea blocului sau în magazinul Nick din P-ţa Amzei, unde îşi făcea cumpărăturile. Întrebat dacă o cunoaşte pe mama Vanessei Amal Youness, Boc a declarat că „este posibil să o fi întâlnit întâmplător, dar nu-mi amintesc contextul sau locul”.

„Nu ştiu cum o cheamă pe mama acesteia. Îmi amintesc doar că erau împreună şi le-am salutat şi probabil am stat de vorbă câteva minute, de complezenţă. Pe inculpata  Vanessa Amal Youness am întâlnit-o ultima dată, întâmplător, în urmă cu doi ani, pe o stradă din Cluj, când nu mai aveam calitatea de premier. Mai ţin legătura cu ea telefonic, doar prin mesaje de sărbători”, a mai declarat fostul premier, audiat ca martor în proces.

În urma procesului judecat la Tribunalul Bucureşti, Vanessa Amal Youness a fost condamnată la trei ani de închisoare cu executare, dar sentinţa nu este definitivă, fiind atacată cu apel.

„Susţinerea apărării, potrivit căreia acuzaţia formulată de Ministerul Public este dovedită doar de declaraţiile unor persoane interesate, care au fost sau sunt cercetate de Direcţia Naţională Anticorupţie şi care au urmărit şi primit beneficii pentru declaraţiile formulate în prezenta cauză nu este întemeiată, dincolo de declaraţiile acestor persoane, instanţa ascultând şi pe martorii B.B., E.E., H.H. , C.C., J.J.J., despre care nu există date că ar avea vreun interes în prezenta cauză. Deopotrivă, instanţa a reţinut că declaraţiile martorilor, evaluate anterior, s-au coroborat cu restul probelor şi toate au relevat cu certitudine situaţia de fapt, reţinută în detaliu anterior, şi implicit situaţia de fapt ce se circumscrie elementelor constitutive ale infracţiunii de trafic de influenţă”, se arată în sentinţa Tribunalului Bucureşti.

Potrivit judecătorului, fapta de trafic de influenţă a Vanessei Amal Youness este gravă „prin funcţia pe care o deţinea cel asupra căruia a pretins că are influenţă şi de care s-a folosit în activitatea ilicită, una dintre cele mai înalte funcţii de demnitate publică din stat, respectiv Premierul României”.

Judecătorul a mai reţinut că persoana asupra căreia Vanessa Amal Youness „reprezenta chiar „dirijorul” bugetului de stat”. În pronunţarea sentinţei, judecătorul a mai avut în vedere că „inculpata nu a recunoscut săvârşirea faptelor şi chiar în faţa unui probatoriu covârşitor în susţinerea acuzaţiilor a ales să susţină o apărare neconcordantă realităţii şi nesusţinută de probe care să releve contrariul situaţiei de fapt, ce constituie obiectul acuzaţiei penale”.

De asemenea, în pronunţarea sentinţei de condamnare la închisoare cu executare, Tribunalul Bucureşti a avut în vedere că „inculpata a solicitat remiterea unei sume importante, de 1.000.000 euro, în contextul în care ceea ce se urmărea era încheierea unor contracte care vizau activitatea din sectorul educaţiei, într-o perioadă dificilă pentru sectorul public, România fiind încă sub măsurile de combatere a crizei economice, luate în anul 2010”.

Problemele penale ale Vanessei Amal Youness nu se reduc la dosarul „Microsoft”. Youness este trimisă în judecată, alături de iubitul său, fostul şef al DGIPI, Gelu Oltean, şi în dosarul „Ayahuasca”. În acest dosar, Gelu Oltean, Vanessa Youness şi Thomas Lishman sunt acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat; punerea la dispoziţie, cu ştiinţă, cu orice titlu, a unui local pentru consumul ilicit de droguri; desfăşurarea de operaţiuni privind circulaţia drogurilor de mare risc fără drept; trafic de droguri de mare risc; introducerea în ţară de droguri de mare risc; trafic de produse sau substanţe toxice; efectuarea de operaţiuni cu produse despre care trebuia sau putea să prevadă că sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive.

„Începând cu anul 2017 şi până la data de 14 decembrie 2019, Gelu Oltean, Vanessa Youness şi Thomas Lishman au iniţiat o structură de crimă organizată, care a acţionat în mod coordonat atât pe teritoriul României, cât şi pe teritoriul altor state (Spania, Olanda, Franţa, Mexic) după reguli bine stabilite, pentru o perioadă mare de timp, în scopul comiterii mai multor infracţiuni grave privind operaţiuni fără drept cu droguri, pentru a obţine direct beneficii financiare consistente şi indirect informaţii care le-au generat alte foloase materiale”, se arată în rechizitoriul DIICOT. Dosarul este pe rolul Tribunalului Dâmboviţa.

Vanessa Youness a fost trimisă recent în judecată pentru trafic de droguri. 

Citește și:

Bunăciunea Vanessa Youness din dosarul Microsoft NU este amanta lui Emil Boc, ci iubita unui mare fost șef al Serviciilor Secrete românești din Cluj. Vezi CINE! Plus: Stim si cine e denuntatorul Vanessei!​ULTIMA ORĂ

 • Acum 12 hours General
  Primăria Cluj-Napoca vine cu precizări la articolul nostru: ”Alianța Vestului n-a fost decât un mare fâs electoral (…)”: ”nu a achitat nici o sumă în contul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ALIANȚA VESTULUI”. În rest rămâne cum am scris: UN MARE FÂS ELECTORAL CU ZERO REALIZĂRI
 • Acum 17 hours General
  Copilă de 15 ani din Florești, căutată de familie. Dacă aveți informații sunați la 112
 • Acum 19 hours Din oras
  FIRMA CARE AMENAJEAZĂ MALURILE SOMEȘULUI a izbutit o nouă poluare cu ulei a apei în Cluj-Napoca. ABAST tace chitic, ei au problemele lor: cu numiri politice, cu sechestrări de persoane, cu mușamalizări de poluare voluntară…
 • Acum 19 hours Politica
  Marcel Ciolacu denunţă specula băieţilor deştepţi din energie: “România și-a vândut toată producția de energie pe 2022 (…) S-a dat la 200 -300 de lei!”
 • Acum 19 hours Politica
  Marcel Ciolacu anunță remanierea miniștrilor: “Se va face! Voi avea o discuție cu premierul”. Ciolacu nu a negat că vizați ar fi miniștrii Virgil Popescu sau Vasile Dîncu
 • Acum 20 hours Sanatate
  Sunt cu peste 5.000 de cazuri de COVID-19 mai multe decât în ziua anterioară. Clujul e în top
 • Acum 21 hours Politica
  Vasile Dîncu, despre posibila sa remaniere: “Fals!”
 • Acum 21 hours In vizor
  LĂCOMIA BĂNCILOR CRITICATĂ DUR de către Mugur Isărescu: “Au sărit calul și au dus ROBOR-ul peste dobânda-cheie. Au suprareacționat”
 • Acum 22 hours Editorial
  Alianța Vestului n-a fost altceva decât un mare fâs electoral cu ZERO realizări. Dar foame bolnăvicioasă de imagine a lui Emil Boc ne-a costat 165.000 EUR/an? Ne-a costat
 • Acum 23 hours General
  FURĂ ŞI FUGI: 27.000 de lei, în 25 de minute, atât a crezut că face un tânăr care a dat o spargere în Cluj. Visul s-a terminat cu cătuşe
 • Acum 23 hours General
  Peste 90% dintre clujeni s-au recenzat. Să vedem cu câţi poliţişti locali rămâne Emil Boc, să le dea SPOR DE OSÂNZĂ
 • Acum 1 day Eveniment
  Un camion a luat foc în Dumbrava, pe cel mai periculos drum din Cluj, DN1E60
 • Acum 1 day In vizor
  De ce îndeamnă Rafila ”pe toată lumea” să își ridice pastilele de iod de la farmacie. Că a dat o ”comandă” de 30 de milioane de euro la Antibiotice Iași și nu are cum să o distribuie populației
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE