Politica

VALOAREA UNUI TELEFON: Răsturnare de situație în Comisia juridică din Camera Deputaților: Coaliția PSD-PNL-UDMR a acceptat ca interceptările serviciilor să fie folosite în dosarele de corupție și a eliminat complet pragul la abuzul în serviciu. Decizia, venită la câteva zeci de minute după ce coaliția votase invers. Schimbarea radicală a fost provocată de o scurtă pauză

Comisia juridică a Camerei Deputaților a adoptat, marți, cu voturile coaliției PSD-PNL-UDMR, proiectele de modificare a Codului penal și a Codului de procedură penală, în forma transmisă de Guvern Parlamentului, prin care se permitea ca interceptările să fie folosite în dosare de corupție și fără niciun prag pentru infracțiunea de abuz în serviciu.

Acest vot a venit la doar câteva zeci de minute după ce aceiași deputați ai coaliției eliminaseră corupția dintre infracțiunile pentru care sunt permise interceptările. Răsturnarea de situație s-a produs după o pauză de câteva minute, în care președinta comisiei, Laura Vicol (PSD), a fost chemată în birou pentru „o urgență”. La revenirea în comisie ea a anunțat schimbarea poziției coaliției.

Noile voturi au fost date fără dezbateri, printr-o procedură fără precedent, despre care deputații USR au avertizat că este neconstituțională:

  • Pentru ambele proiecte, Vicol a supus la vot eliminarea în bloc a tot ceea ce a adoptat Senatul, ca primă cameră sesizată cu aceste proiecte. Or, procedural, Camera Deputaților trebuie să pornească de la forma adoptată de Senat, la care poate adopta amendamente, au explicat reprezentanții USR. Laura Vicol nu a ținut cont de aceste observații: a supus la vot în bloc eliminarea a tot ceea ce a adoptat Senatul și adoptarea tot în bloc a proiectelor așa cum au ajuns ele de la Guvern la Senat. Deputații coaliției s-au conformat, au votat cu majoritate ce a anunțat Vicol, iar ședința a fost declarată închisă, în ciuda protestelor USR.„S-a considerat că forma venită de la Guvern este cea mai bună. Am fost sunată de absolut toţi reprezentanţii Guvernului care au solicitat să rămână în vigoare forma venită de la Guvern”, a declarat Laura Vicol, după şedinţa Comisiei juridice a Camerei, potrivit News.ro.

Cine a participat la ședința coaliției de guvernare în care s-a decis ca interceptările serviciilor de informații să rămână în dosarele de evaziune

Premierul Nicolae Ciucă, Rareș Bogdan, Iulian Dumitrescu, Dan Motreanu și Lucian Bode au participat, marți, la ședința coaliției de guvernare în care s-a decis ca interceptările serviciilor de informații să rămână în dosarele de evaziune, contrar votului inițial al deputaților coaliției din comisia juridică.

Din partea PSD au participat Marcel Ciolacu, Mihai Tudose, Alfred Simonis, Paul Stănescu, iar Kelemen Hunor din partea UDMR.

După cum am scris, o ”scurtă pauză” a răsturnat votul coaliției de marți, la câteva zeci de minute după ce deputații PSD-PNL-UDMR au decis ca interceptările să nu mai facă parte din dosarele de evaziune fiscală.

Laura Vicol (PSD), președinta comisiei, a fost chemată în birou pentru ”o urgență”. La revenirea în comisie ea a anunțat schimbarea poziției coaliției.

Noile voturi au fost date fără dezbateri, printr-o procedură fără precedent, despre care deputații USR au avertizat că este neconstituțională.

ȘTIREA INIȚIALĂ: Infracțiunile de corupție au fost eliminate de PSD, PNL și UDMR, marți, în Comisia juridică a Camerei Deputaților, dintre infracțiunile pentru care pot fi folosite înregistrările realizate de serviciile de informații pe baza mandatelor de siguranță națională în procesul penal. USR a anunțat că va sesiza Curtea Constituțională.

  • Ministerul Justiției propunea, în proiectul de modificare a Codului de Procedură Penală, ca înregistrările efectuate de serviciile de informații să poată fi folosite ca mijloace de probă în procesul penal, inclusiv în cazul infracțiunilor de corupție.
  • La dezbaterile din Comisia juridică, deputații PSD și PNL au preluat amendamentul Ministerului Justiției, din care au eliminat faptele de corupție.

Deputații USR au cerut reprezentantului Ministerului Justiției prezent la ședință să precizeze dacă ministerul își mai menține amendamentul în forma inițială. Reprezentantul MJ a răspuns că lasă la latitudinea Parlamentului.

Ministrul Cătălin Predoiu nu este prezent la dezbateri.

Supus la vot, amendamentul susținut de coaliția de guvernare a trecut la un singur vot.

La articolul 139 din Codul de Procedură Penală, coaliţia a adoptat următorul amendament:

„Înregistrările rezultate din activităţile specifice culegerii de informaţii care presupun restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi fundamentale ale omului pot fi folosite ca mijloace de probă în procesul penal sau atunci când sunt îndeplinite cumulativ umătoarele condiţii: Dacă din cuprinsul acestora rezultă date sau informaţii privitoare la pregătirea ori săvârşirea unei infracţiuni contra securităţii naţionale prevăzută de Codul penal sau de legi speciale a unei infracţiuni de trafic de droguri, a unei infracţiuni la regimul privind substanţelor dopante, de efectuare de operaţiuni ilegale cu precursori sau cu alte produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, în infracţiuni privind nerespectare regimului armelor, muniţiilor, materialelor nucleare şi materialelor explozive şi a precursorilor de explozivi restricţionaţi, de trafic şi exploatarea persoanelor vulnerabile, acte de terorism, de spălarea a banilor, de falsificare de monede, timbre sau de alte valori, de falsificare de instrumente de plată electronică, a unei infracţiuni care se săvârşeşte prin sisteme infromatice sau mijloace de comunicare electronică, contra partimoniului, de şantaj, de viol, de lipsire de libertate în mod ilegal sau în cazul oricărei infracţiuni contra persoanei prevăzută de Codul penal sau alte infracţiuni prin care s-a pus în pericol ori, după caz, a fost afectată sănătatea, integritatea corporală sau viaţa unei persoane.”

Silviu Dehelean, deputat USR: „Această modificare este mai gravă decât pragul de 250.000 de lei la abuzul în serviciu. Scoaterea înregistrărilor va împiedica practic instrumentarea oricărui caz de corupție. Practic, PSD, PNL și UDMR dau liber la corupție în întreg aparatul administrativ”.

„USR va sesiza Curtea Constituțională cele două proiecte de lege prin care Coaliția PSD-PNL-UDMR mutilează Codurile penale mai rău decât au făcut-o Dragnea-Iordache et co.”, susține USR într-un comunicat dat publicității.

Un parlamentar USR a precizat în timpul şedinţei că, potrivit regulamentului Camerei Deputaţilor, orice parlamentar are obligaţia să facă cunoscut orice interes personal care ar putea influenţa acţiunile lor publice, inclusiv votul, pe scoaterea înregistrărilor pe evaziune fiscală şi corupţie. ”Avem informaţii că soţul unui membru din biroul acestei comisii are un dosar de evaziune fiscală şi grup criminal infracţional, cu termen în 3 iunie, anul acesta, la Tribunalul Bucureşti”, a spus reprezentantul USR, precizând că acest lucru ar trebui adus la cunoştinţa cetăţenilor, chiar dacă s-a votat acest amendament, potrivit News.ro.

Oricum, de toată jena ce a găsit PSD să ne dea va președinte al Comisiei juridice a Camerei deputaților

Deputata PSD Laura Vicol, noua șefă a Comisiei Juridice din Camera Deputaților, îi spune „naș” lui Ovidiu Tender (afaceristul condamnat în mega-dosarul RAFO-Carom) și deținea un salon de înfrumusețare frecventat de Alina Bica, fosta șefă a DIICOT, care în prezent se sustrage de la executarea unei pedepse de 4 ani de închisoare, dezvăluie Ziare.com .

De asemenea, fugarul Daniel Dragomir (fost ofițer SRI) este nașul de cununie al Laurei Vicol cu al doilea ei soț, omul de afaceri Vladimir Ciorbă.

„Laura Ciorbă Vicol, fostă avocată a Alinei Bica, este și o apropiată de-a fraților Sile și Nuțu Cămătaru, precum și a altor interlopi periculoși, cum ar fi liderul clanului Sportivilor. Ea a fost văzută de mai multe ori conducând mașina lui Sile Cămătaru și a fost interceptată când răspundea la comenzile unui alt interlop”, arată Declic pe site-ul unde poate fi semnată și petiția adresată președinților celor două mari partide aliate PNL și PSD, Marcel Ciolacu și Florin Cîțu, care sunt și șefii celor două camere ale Parlamentului.

„Interlopul interceptat o jignește și îi vorbește cu superioritate, iar procurorii susțin că Laura Ciorbă Vicol se află într-o relație de subordonare cu cămătarul. 

Iată doar o parte a dialogului dintre cei doi:

Marian Bejan:Tu ești c***ă, că ai atitudinea asta și vorbești prost și mă superi…

Laura Vicol: Deci, ori începi să mă respecți și să-mi vorbești frumos, dacă vrei să mai avem un dialog ori nu mai mă suna… Cum vrei tu! 

Marian Bejan: Băi! Tu cât de dobitoacă să fii… 

Laura Vicol: Eu… Deci eu te respect…”

De altfel, Laura Ciorbă Vicol este o susținătoare a infractorilor și a declarat public că vrea desființarea DNA. Ea a lăudat și promovat legile toxice pentru justiție, făcute de PSD în perioada Dragnea.

Aducerea unui asemenea personaj la conducerea Comisiei Juridice a Camerei Deputaților demonstrează că PSD și PNL vor să continue lupta pentru distrugerea justiției și îndepărtează România de valorile europene.

Laura Vicol a apărat o serie de infractori periculoși, dar a cultivat și relații de prietenie cu oameni politici și afaceriști controversați. Nașul ei de cununie este Daniel Dragomir, fost ofițer SRI condamnat definitiv și fugit din România pentru a nu ispăși pedeapsa. Laura Vicol a apărat-o și pe Alina Bica și este cunoscută pentru prietenia cu Elena Băsescu și Elena Udrea.

Averea avocatei, care conduce acum Comisia Juridică, este imensă. Ea are bijuterii de aproape 800.000 de euro, plus 1,2 milioane de lei și 310.000 de euro în conturi.