In vizor

Val de FAKE NEWS cu privire la măsurile de relaxare ce au intrat în vigoare de la 1 iulie

Avocatul clujean Radu Mititean atrage atenția asupra știrilor false apărute în presă cu privire la relaxările adoptate de Guvern începând cu 1 iulie. 

Astfel, în Monitorul Oficial nr. 628 din data de 25 iunie 2021 s-a publicat Hotărârea Guvernului nr. 678/2021 prin care au fost aduse modificări Anexelor 2 și 3 din HG nr. 636/2021 privind prelungirea stării de alertă. Măsurile au intrat în vigoare în 1 iulie 2021.

Însă, acest HG are diferențe semnificative față de propunerile din Hotărârea CNSU nr. 41 din 24.06.2021. Cu toate acestea, în mass media și în social media au apărut o multitudine de știri care anunță ca relaxări de la 1 iulie măsuri care nu există, pentru că fuseseră propuse de CNSU, dar nu au fost acceptate de Guvern.

„CNSU a propus diverse măsuri de relaxare și au fost anunțate în presă unele măsuri care nu au fost adoptate de Guvern. Astfel s-a ajuns la titluri care induc în eroare.În ceea ce privește organizarea festivalurilor, probabil că se organizatorii și participanții speră că se vor ridica restricțiile complet. Trendul acesta esta, însă deja în mai multe țări europene a avut loc o creștere a numărului de cazuri”, a declarat Radu Mititean.

Exemplu de măsuri propsue de CNSU și care nu au fost acceptate de Guvern

S-a propus ca sălile de sport / fitness să poată fi ocupate până la capacitatea maximă (anterior era până la 70%) cu asigurarea unei suprafețe de cel puțin 7 mp / persoană caz în care să nu mai fie obligatorie purtarea măștii – NU a fost însă acceptată propunerea legată de purtarea măștii, care rămâne obligatorie.
S-a propus creșterea numărului de persoane care nu aparțin aceleiași familii ce pot circula în grupuri pietonale de la 8 persoane la 10 persoane – prin Hotărârea de Guvern s-a eliminat însă cu totul interdicția legată de grupurile pietonale.

Sunt și prevederi restrictive care sunt în continuare nemodificate:

Se menține obligativitatea angajatorilor de a organiza, acolo unde este posibil, munca de la domiciliu sau prin telemuncă.
Se menține restricția privind numărul maximal de participanţi ( tot 100 au rămas !) pentru adunări publice, mitinguri şi demonstraţii, chiar și dacă toți sunt vaccinați sau au teste COVID19 negative.

„Lipsa oricărei relaxări în această privință, comparativ cu cele succesive din alte domenii în ultimele luni, nu are o justificare epidemiologică, ci una politică. E mai comod așa pentru autorități”, consideră avocatul Radu Mititean.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *