In vizor

Vakar Istvan, conte de Rurikovich, Mare comandant al Clujului, vrea să trimită 21.000 euro, din bugetul județului, pentru Notre Dame. Monumentele istorice din Cluj se prăbușesc

Scris de 1,903

Clujul are și el o Gabriela Firea când vine vorba despre Catedrala Notre Dame. Contele de Rurikovich, Marele comandat al Clujului și vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Vakar Istvan, a propus în ședința de Consiliu Județean de miercuri, alocarea a 100.000 lei (21.000 euro) din bugetul județului pentru repararea Catedralei Notre Dame, pentru care sunt necesari 500 milioane euro.

În ședința de Consiliu Județean de miercuri a fost votat un amendament pentru alocarea a 21.000 euro, din bugetul județului, pentru restaurarea Catedralei Notre Dame. Suma este infimă în comparație cu necesarul, dar conducerea județului mizează pe gestul simbolic. De ce oare Alin Tișe, Vakar Istvan și Marius Mînzat – cei trei “cavaleri” ai Clujului – nu s-au gândit niciodată să aloce niște sume simbolice și pentru monumentele istorice din județ care au ajuns ruine sub ochii lor.

Ideea alocării celor 100.000 lei a fost expusă în timpul discuțiilor despre bugetul județului.  

“Pe modelul pe care l-am votat de a lua de la funcţionare 200.000 de lei pentru acţiuni culturale, am susţinut şi noi, este foarte bun, tot în aceeaşi formulă aş propune să punem doar 100.000 de lei pentru un gest simbolic pe care judeţul Cluj, Consiliul Judeţean, îl poate face pentru Biserica Notre Dame de la Paris. Trebuie găsită, juridic, forma în care se pot transfera această sumă”, a spus Vakar Istvan.

Fără să stea pe gânduri, Alin Tișe a fost de acord cu propunerea vicepreședinteului Consiliului Județean, singura sa nedumerire fiind modalitatea de trimitere a banilor.

“De acord. Suntem de acord, în principiu, dar trebuie să găsim forma juridică. Să vedem unde trebuie alocaţi aceşti bani. Suntem în principiu de acord. Doriţi să aprobăm astăzi? Dacă o punem în buget astăzi..de unde o luăm? Tot de la funcţionare sau din fondul de rezervă? Tot aşa un punct distinct pentru susţinerea…cum să fie formulat, susţinere, refacere catedrală? Supun la vot acest amendament. Trebuie să vedem unde trimitem acești bani”, a declarat Alin Tişe.

Amendamentul a fost adoptat cu 28 de voturi pentru și o abținere. 8 consilieri nu au votat.  

În județul Cluj, aproape toate castelele sunt în ruină, deși sunt declarate monumente istorice. Nici autoritățile județene, nici moștenitorii nu au mișcat un deget pentru restaurarea lor și introducerea lor în circuitul turistic, dar CJ Cluj este preocupat de Catedrala Notre Dame.

Citește și:

Ignoranța ucide! Din Castelul cu inorogi de lângă Dej a mai rămas doar o fantomă – FOTO

Alocarea celor 21.000 euro vine la o zi după anunțul Gabrielei Firea, primarul Bucureștiului, care a transmis că va dona 10% din salariul său, timp de trei luni, fondului instituit pentru finanțarea lucrărilor de reconstrucție a catedralei Notre Dame, devastată de incendiu, luni. Edilul a trimis, de asemenea, o scrisoare omologului său de la Paris, în care și-a exprimat regretul față de paguba suferită.

Vakar Istvan este conte de Rurikovich și Mare comandant al Clujului în cadrul Ordinului Cavalerilor Teutoni. Vicepreședintele Consiliului Județean Cluj a fost numit în 2017 Cancelar Imperial al Ordinului Militar Suveran al Cavalerilor Teutoni Sfânta Maria.

sursa foto: monitorulcj.roULTIMA ORĂ

 • Acum 7 hours Vocea ta
  Dragoș Damian taie avântul politicienilor: ”Muncitorilor din fabrici, șantiere și agricultură le datorăm revizuirea în sus a perspectivei de țară”
 • Acum 9 hours Din oras
  Celebra păruială din PSD CLUJ se termină în instanță
 • Acum 11 hours Eveniment
  Un bebeluș, descoperit spânzurat într-un apartament închiriat din Alba Iulia, împreună cu tatăl în grija căruia fusese lăsat. Proprietarul apartamentului care era din Turda nu le-a dat acordul polițiștilor să spargă ușa, aceștia fiind nevoiți să-l aștepte să se deplaseze în Alba Iulia
 • Acum 13 hours Sport
  HULIGANISM: ”PUMNI ȘI CAPETE ÎN GURĂ SUB TRICOLOR” între români la meciul cu Andorra
 • Acum 13 hours Eveniment
  SINDROMUL ”DALĂ A LA CLUJ” LOVEȘTE ȘI TURDA: Turdenii, speriați că li se betonează tot centrul și rămân fără spații verzi
 • Acum 1 day Sport
  Ambele echipe de baschet, din Cluj și Oradea, pedepsite după scandalul din ”Oradea Arena”
 • Acum 1 day Politica
  Ciolacu, după anunțul Fitch privind îmbunătățirea perspectivei de ţară a României: ”Aceasta este diferenţa dintre actuala coaliţie şi dezastrul făcut de nişte gnomi guralivi de dreapta”
 • Acum 1 day Analiza
  BASMELE DESPRE METROU CONTINUĂ. Primarul Emil Boc susține că studiile tehnice pentru aceste proiecte conțin toate soluțiile, inclusiv un plan de managemet al traficului. MATEMATICA, IDIOATA DE EA, ÎL CONTRAZICE. Dar ce contează?
 • Acum 2 days Eveniment
  Pompierii clujeni au intervenit anul trecut la peste 900 de incendii de vegetație. Apel (degeaba) către cetățeni să nu mai dea foc la miriști
 • Acum 2 days Vocea ta
  Cine-i ”idiotul”?
 • Acum 2 days Politica
  Dosarul privind certificatul de revoluționar al liderului PSD Marcel Ciolacu a fost clasat: „Fapta nu este prevăzută de legea penală”
 • Acum 2 days Justitie
  TREABA SE CAM ÎMPUTE PENTRU EUGEN CECAN: DNA Central a cerut documente privind o lucrare de extindere drum efectuată de DRDP Cluj
 • Acum 2 days Rautacisme
  Eh, Marcel Bonţidean, zis şi “Nicolaie”… a semnat cu Securitatea, dar măcar n-a turnat
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE