Anchete

Vai, ce-ncrengatura de interese vine de la Cluj!

O ancheta a colegilor de la Academia Catavencu ne confirma ceea ce stiam de multa vreme: ca Emil Boc semna ca primarul chiar si atunci cand era premierul Romaniei. Ne confirma faptul ca Emil Boc este prizonierul unor grupuri de interese. Practic e un fel de “bunic” pus in geam pentru a-si mai lua cei din jurul lui un mandat de parlamentar, o sinecura ceva. Din pacate, disjungerea aceasta de dosar pe care i-au pregatit-o procurorii DNA, il duce pe Emil Boc inspre zona neglijentei in serviciu. Nu ne dorim aceasta, dupa cum nu ne-am dorit un primar care sa poata fi butonat si santajat de anturajul sau.

Inainte cu doua zile de ultima data a depunerii candidaturilor pentru alegerile locale, a venit la Cluj-Napoca Traian Basescu sa-i lanseze pe candidatii Partidului Miscarea Populara la primarii, consilii locale si consiliul judetean. A tinut sa clarifice de ce nu candideaza la Primaria Generala a Capitalei deoarece: „am facut afirmatia ca am ingenuncheat vechiul sistem, dar nu l-am facut sa dispara. El s-a manifestat premergator inscrierii mele in cursa pentru Primaria Capitalei si m-a pus in fata unei situatii imposibile, si anume sa candidez in calitate de suspect – lucru pe care nu-l puteam accepta, pentru ca mi-as fi negat tot mandatul meu de zece ani la Cotroceni”.

Basescu mai facuse exact aceasta declaratie si cu o zi inainte, a tinut sa o repete pentru a putea sa-i transmita prietenului sau Boc ca ce-i prea mult strica si ca “sistemul ticalosit” “ingenunchiat, dar nedisparut”, s-ar putea sa aiba alte intentii cu el ca persoana si, mai ales, cu imaginea lui. „O spun eu, ca prieten, ca om care il apreciaza foarte mult pe primarul Clujului, Emil Boc. El este un foarte bun om politic şi un bun primar. Dar Clujul are nevoie de un primar foarte bun, nu de unul bun. Aşa ca la toţi ne vine randul sa predam ştafeta unuia mai bun decat noi, iar prietenului meu Emil Boc ii spun, cu toata prietenia: draga Emile, a venit timpul sa predai ştafeta unuia şi mai bun decat tine. Şi, cu siguranţa, mult mai entuziast”, a mai spus Traian Basescu. si, ca sa fie cat mai inteles, a repetat: “acesta este mesajul pe care eu il transmit şi public prietenului meu Emil Boc: hai sa stam amandoi un mandat”.

Asta a fost intr-o sambata. Luni, cu catel si purcel, Emil Boc s-a dus la Biroul Electoral Municipal si si-a depus candidatura. intrebat despre sfatul dat de catre Traian Basescu, a zis: “Prietenia ramane, sfaturile nu”.

Mai bine ramaneau si sfaturile. Caci, nici n-au trecut trei zile si, pe la vreo cina de taina (tot era o zi de joi), s-a luat hotararea sa se explodeze in spatiul public un dosar penal in care este vizat Emil Boc in calitatea sa de fost premier al Romaniei. Semnase ce i se pusese sub nas de catre amicul Videanu la recomandarea juridica a lui Predoiu si la asigurarile colegilor de guvernare, Geoana si Sarbu, ca are girul “Evropei”, c-asa zice Vasile Puscas, insocritul lui Ioan Rus. C-asa-i in politica: opozitie se face la televizor si in declaratii, in rest, toata lumea cunoaste pe toata lumea. Ma rog, in 2009, Boc nu era in opozitie cu cei de mai sus, guvernau impreuna.
Asa ca s-a detonat, via Mediafax, bomba de presa conform careia procurorii DNA si-au lasat niste teme pentru acasa in Dosarul Ioan Nicolae si au disjuns pentru aprofundare niste posibile fapte de corupţie, vizand foşti inalţi demnitari, printre care Emil Boc, Gheorghe Pogea, Adriean Videanu, Ilie Sarbu şi Vasile Puşcaş. Potrivit procurorilor, in prima parte a anului 2009, Ioan Niculae ar fi incercat sa corupa o serie de funcţionari publici şi inalţi demnitari ai statului, cu scopul de a-i convinge sa promoveze o Hotarare de Guvern, prin care sa fie acordate facilitaţi fiscale, privind subvenţionarea achiziţiei de ingraşaminte chimice, cu consecinţa directa in beneficiul financiar al grupului Interagro, fapte pentru care a fost trimis in judecata.

Va povestim noi mai la vale cum santaja Niculae guvernul ca inchide fabricile si pune pe drumuri zeci de mii de oameni daca nu primeste gaz ieftin. Cert este ca, potrivit rechizitoriului dn dosarul disjuns, „anumiţi miniştri, din cadrul Guvernului, au susţinut proiectul de act normativ care l-ar fi favorizat pe Ioan Niculae, patronul Interagro, şi ar fi produs prejudicii evidente Romaniei, atat pe plan european, cat şi bugetului de stat. Printre aceşti miniştri, actele de urmarire penala (din dosarul lui I. Niculae – n.r.) i-au evidenţiat pe Emil Boc – prim ministru, Pogea Gheorghe – ministru al Finanţelor Publice şi Videanu Adrian – ministrul Economiei, care a exercitat asupra secretarului de stat Harbuz Liviu, fie anumite forme de presiuni, fie demersuri de persuadare, pentru ca acesta sa gaseasca soluţii pentru promovarea şi adoptarea actului normativ vizat de patronul Interagro”.

Noi v-am mai zis cum in Romania si exploatarea aerului se face cu ajutorul fraierului de roman – dara-mi-te cea a bogatiilor solului si subsolului. Despre Ioan Niculae, individul facut miliardar de cumetrie la apelul epoletilor multiplelor servicii pe care le-a adus mult-prea-multiplelor servicii secrete din Romania, v-am mai scris. V-am aratat cum a reusit sub Guvernarea Nastase sa traga un sut “de-succes” in ugerul bugetului prin devalizarea Societatii Nationale Tutunul Romanesc. Apoi, v-am aratat cum, in cadrul programului national ”Sa jefuim frumos”, acest imbuibat a santajat statul roman ca pune mii de oameni pe drumuri numai pentru a beneficia de gaz ieftin la combinatele Interagro pe care le detine. Cand i s-a inchis robinetul afacerilor cu statul, individul s-a declarat “invins de Guvern” si a inchis combinatele chimice Viromet si Nitroporos trimitand in somaj (adica tot in grija statului) majoritatea angajatilor. Ca orice patriot facut mare din nimic, odata ce a dat de greu, acesta s-a predat negociind vanzarea combinatelor Interagro rusilor. “Partenerii doresc sa mute cu totul in Rusia doua dintre fabrici. Vorbim de sute de milioane de euro, dar nu pot da mai multe detalii pana cand nu vom realiza tranzacţiile”, zicea Ioan Niculae. in timp ce dadea bani negri sa-si faca propriul presedinte de tara. N-a fost condamnat la binemeritata parnaie pentru cat a furat, ci pentru ca a dat unde nu trebuie din ceea ce a furat. Dar sa faci doi ani in doua luni pe doua carti scrise de altii si sa pastrezi 40 de milioane de coco la tescherea, cred ca e o afacere extrem de minunata. Am putea da lectii de capitalism. Despre cum este sa te imbogatesti din gaze, in timp ce politicienii ard gazul degeaba pe la guvernare.

Pe piata, valoarea gazelor este de 3,5 – 4 miliarde de euro. Romgaz – companie a statului, pierde 800 de milioane de euro pe an. De ce? Deoarece statul ii impune sa vanda gazul la jumatate de pret. Cand consumul de gaze este mic, cumpara toata lumea gaz ieftin de la stat. Cand consumul este mare, gaz ieftin cumpara (chiar si din parnaie) numai Ioan Niculae. Cum politicienii romani, aflati intr-o campanie electorala permanenta, numai de oameni pe drumuri nu au nevoie, Ioan Niculae a fost salvat de fiecare data. De aceea, miliardarii de Top din industria chimica romaneasca inregistreaza datorii de 531 milioane de lei catre Romgaz (jumatate de an de ars gaz ieftin in sectorul de resort) – si nici nu-si platesc, dar nici nu au de gand sa-si plateasca, datoriile. Lasa ca platesc romanii.

In dosar este implicat si Vasile Puşcaş, ministrul Integrarii Europene la acel moment, menţionat de Ioan Niculae şi Bunea Stancu ca fiind unul dintre demnitarii care au susţinut interesele gazarului de cumetrie (apare in interceptari mai des decat il vad vecinii de strada). Ca vorbim despre cumetrie, Vasile Puscas este tatal sotului fiicei lui Ioan Rus – caci celebrul Grup de la Cluj a stiut sa-si creeze circumstante pentru perpetuarea naravurilor. Dar sa vedete ce incarlandacuri exista in urbea de pe malul Somesului unde toata lumea face sa fie bine, sa nu fie rau. Ficiorul lui Vasile Puscas, casatorit cu fiica lui Ioan Rus, construieste un gigant imobiliar pe terenul fostei Fabrici de Bere URSUS pe care Octavian Buzoinau a matrasit-o catre Buzau dupa ce a fost mai bine de 150 de ani fala si mandria Clujului. Se pierdea bunatate de teren ultra-central de la investitii imobiliare faraonice si nu era cazul. Despre Octavian Buzoianu v-am zis ca este candidatul “independent” al unei coalitii formate din PSD-ALDE-UNPR-PRM. Recomandarea de sustinere din partea PSD a fost facuta de catre Ioan Rus si contra-semnata de Vasile Dancu (chit ca astia doi se dau certati). Iar Emil Boc este primarul care a dat, cu celeritatea de care nu prea da dovada cu alte ocazii, autorizatiile de constructie necesare. Asta desi vecinii de investitie s-au miorlait degeaba ca aceasta le ia lumina si le imbacseste aerul
Deci, nimeni nu cunoaste pe nimeni, doar din intamplare, li se ciocnesc tuturor afacerile si familiile. si fiecare depinde de ceilalti mai pentru o semnatura, mai pentru un telefon, chestii “firesti” intr-un stat in al carui Cod Penal actiunile de lobby sunt definite ca fiind trafic de influenta. Iar a semna “ca primarul” (respectiv, “premierul”), se poate interpreta de la neglijenta in serviciu, la abuz in serviciu.

Un alt socru intrat in vizorul DNA este Ilie Sarbu, ministru al Agriculturii la momentul respectiv. Despre tatal Dacianei Sarbu, sotia unuia dintre Victor, Viorel sau Ponta, procurorii sustin ca „au rezultat date in privinţa unei posibile implicari infracţionale, atata timp cat acest ministru, in ciuda opoziţiei funcţionarilor publici din minister, cat şi a inalţilor funcţionari reprezentanţi ai Romaniei pe langa Comisia Europeana, a semnat proiectul de act normativ care l-ar fi favorizat pe Ioan Niculae şi a transmis respectivul document pe circuit in vederea avizarii. Mai mult, in privinţa lui Ilie Sarbu au rezultat date concrete ca s-ar fi intalnit cu patronul Interagro şi ca ar fi discutat problematica acestui act normativ cu alţi politicieni şi demnitari (ex. Mircea Geoana, Gheorghe Bunea Stancu)”.

„Un alt aspect rezultat in timpul urmarii penale se refera la posibila implicare şi a altor demnitari la care s-ar fi apelat pentru a-i determina pe miniştrii şi funcţionarii din instituţiile publice sa promoveze şi sa adopte actul normativ care l-ar fi avantajat pe patronul Interagro”, unul dintre cei nominalizaţi fiind Mircea Geoana, preşedinte al PSD şi al Senatului la acel moment „dar şi alţi politicieni şi demnitari, nominalizaţi nu prin nume, ci prin funcţie, de exemplu.: „preşedintele” – posibila referire la contactarea acestuia de catre patronul Ioan Niculae in contextul in care, chiar ministrul Ilie Sarbu confirma ca a fost abordat de la Preşedinţia Romaniei in acest scop”, explica DNA in rechizitoriu.

Azi, la Dabuleni, un pepene de pui, maine el va face pui. Despre Mircea Geaona se stia ca e bagat in banii lui Ioan Niculae inca din dosarul deschis lui Bunea Stanciu in 2011. Procurorii DNA ne ziceau ca ancheteza modul in care a fost finantata campania electorala a candidatului PSD la Presedintia Romaniei din 2009. Multi au speculat atunci faptul ca izgonirea din PSD a fiului risipitor Mircea Geoana s-a facut si ca urmare a faptului ca acesta ar fi dus acasa la soacra-sa respectivii bani. DNA sustinea ca presedintele Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea Stancu si patronul InterAgro, miliardarul Ioan Niculae, au fost pusi sub acuzare pentru modul in care au strans bani pentru campania lui Mircea Geoana din 2009. DNA preciza atunci ca ex-presedintele de-o seara al Romaniei nu are calitate de invinuit in dosar. Cica Bunea Stancu i-ar fi cerut lui Niculae un milion de euro pentru campanie. La schimb, omul de afaceri ar fi urmat sa aiba un cuvant de spus la numirea ministrului Economiei, dar mai ales in ceea ce priveste directorul Transgaz si Romgaz. Toata lumea stie ca Ioan Niculae si-a facut averea profitand de gazul ieftin pe care-l primea in calitate de “investitor strategic”.

Asa se redeschide o discutie mai veche pe care am lansat-o in Academia Catavencu cu privire la faptul ca banii “sponsorizeaza” partidele (total netransparent), iar partidele “sponsorizeaza” cu functii si posturi. Noi sustinem faptul ca transparetizarea surselor banilor care intra in partide (si ies in momentul in care acestea acced la putere si, mai ales, in timpul campaniilor electorale), ar da sanse unei politici coerente de cadre in interiorul partidelor – fara Pile, Cunostinte si Relatii. In plus, nu ar mai exista gasti politico-economice si nici atitudine de mafie cu banii publici de genul: ti-am dat, da-mi. Si nici nu si-ar mai aduce aminte procurorii ca mai au un rest de dosar de rezolvat, exact cand sa zica omul: hop, a intervenit uitarea!
Dar discutia despre curatenia banilor folositi in accederea in functii in interiorul partidelor si in functiile publice este bine venita. Si, mai ales, sunt bine venite toate actiunile care duc la distrugerea vechilor practici de finantare electorala.
Poate de aceea a luat-o in freza si Ludovic Orban cand a cerut bani de la un afacerist sa dea la doi fomisti de patroni de tembeliziune sa dea el „bine pe sticla”.
Si tot pe increngatura de interese pe care nici nu le banuiam s-ar putea sa fie tracasat o vreme si Emil Boc. Poate “sistemul” doar ii face loc in fata altui agreat al sau. O fi fiind Octavian Buzoianu noua speranta a celor care nu pot face afaceri decat daca li se pun bugetele locale la dispozitie? Nu stim, noi nu suntem procurori si nici nu vrem sa ne permitem sa fim judecatori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *