Focus

Vaci chinuite chiar de proprietar? Direcția Sanitar Veterinară Cluj a intervenit doar după sesizarea presei

Scris de 829

Pe strada Lombului f.n., în Cluj-Napoca, 20 de vaci din rasa Holstein trăiesc în condiții necorespunzătoare, judecând după felul cum arată o parte din ele. Sunt murdare de excremente până peste cap, unele dintrele ele nu mai au nici păr și abia se mai pot ține pe picioare.

Problema celor 20 de animale a fost semnalată în mediul online, de un clujean care trece frecvent prin zonă, în urmă cu aproximativ trei săptămâni. Clujenii care au văzut postarea s-au mobilizat și au încercat să ia legătura cu Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Cluj și cu Protecția Animalelor, dar fie nu au primit răspuns la e-mail-uri, fie nu le răspundea nimeni la numerele de telefon afișate pe site-urile instituției.

Mulți dintre cei care au reacționat la postarea despre vaci s-au oferit să le ia ei în proprietate și să le îngrijească la propriile ferme.

„Le iau eu la nevoie și le duc la ferma părinților mei”, a scris un utilizator Facebook.

Unii clujeni care au fost impresionați de starea animalelor sunt de părere că proprietarul le ține mai mult ca să primească subvenția de la APIA.

„Subvenția este de 1500 de euro pe vacă și spun asta că sunt îngrijitoare și știu”, a comentat o clujeancă.

„Cică se poartă metoda…iau subvenția….vacile mor pe capete…la țară….:(( groaznic. Ce nație suntem???”, a scris o altă femeie.

Doar în momentul în care directorul DSVSA Cluj, Ioan Oleleu, a fost sesizat de un reporter Ziar de Cluj, lucrurile s-au mișcat. Luni, conducerea DSVSA Cluj a aflat de la reporterul Ziar de Cluj despre situația vacilor și tot atunci o echipă de control s-a deplasat la fața locului. Potrivit conducerii DSVSA Cluj ar fi vorba de 15 vaci și nu de 20.

„Starea de întreținere este mai bună, chiar vaca din fotografie, care era cu alopecie, e în picioare, e tratată, nu mai arată așa cum arăta atunci. Este în continuare sub tratament și animalele vor fi monitorizate de noi, în continuare. Au asigurat stocurile de furaje, au impus respectarea normelor de bunăstare și tratarea celor bolnave. Din ce îmi spun colegii, cele mai multe erau într-o stare de întreținere bună”, a declarat Ioan Oleleu.

Unul dintre medicii veterinari care a fost la fața locului pentru a verifica situația a declarat că este vorba despre niște afecțiuni de primăvară, vaca a făcut o dermatoză, iar celelalte animale erau în regulă. În momentul verificării, boala animalului era în remisie. Potrivit medicului veterinar, nu a fost vorba de neglijență.

În imaginea de mai jos, este vaca cu alopecie, fotografiată luni de medicii veterinari din cadrul DSVSA.

Proprietarul vacilor se numește Nagy Joszef și locuiește în Cluj-Napoca, pe strada Spicului. Are 15 vaci, potrivit raportului întocmit de DSVSA Cluj, din care patru sunt la sediul de exploatație, iar restul sunt în altă parte.

Legea privind protecția animalelor prevede sancțiuni și pedeapsa cu închisoarea pentru cei care nu au grijă de propriile animale sau le maltratează. Legea spune că „deținătorii de animale au obligația de a asigura acestora, în funcție de nevoile etologice, specie, rasă, sex, vârstă și categorie de producție, următoarele: un adăpost corespunzător; hrană și apă suficiente; posibilitatea de mișcare suficientă; îngrijire și atenție; asistență medicală. Deținătorilor de animale le este interzis să aplice rele tratamente și cruzimi”. Dacă nu respectă aceste prevederi, proprietarii sunt sancționați cu amendă între 1.000 și 3.000 lei.

De asemenea, deținătorii de animale au obligația de a îngriji și trata în mod corespunzător un animal bolnav sau rănit.ULTIMA ORĂ

 • Acum 5 hours Sanatate
  Județul Cluj, locul 2 pe țară la numărul de cazuri COVID
 • Acum 7 hours Sport
  FC Victoria Cluj, campioana județului pentru Liga IV! Baraj de calificare cu județul Satu Mare pentru Liga III
 • Acum 8 hours Afacerea zilei
  Start-up-ul clujean Cyscale a reușit performanța obținerii unei finanțări de 3 milioane euro de la investitori străini
 • Acum 10 hours Vocea ta
  Arhitectura caselor din satul Aiton, exemplu de urmat
 • Acum 11 hours Vocea ta
  Cum este batjocorit cetățeanul de către statul român
 • Acum 13 hours Eveniment
  UPDATE – Băiat de 16 ani din Gilău, dat dispărut. Adolescentul a fost găsit în Someșul Rece
 • Acum 1 day Politica
  Ministerul de Externe, replică dură pentru președinta Ungariei, care a pretins că îi reprezintă pe toți maghiarii: „Un stat nu poate să își aroge drepturi de orice fel în raport cu cetățenii altui stat. Astfel de declarații nu corespund standardelor europene”
 • Acum 1 day Reportaj
  INTERVIU – Claudiu Olenici, președintele Organizației pentru Protecția Mediului și Combaterea Braconajului: „E și rușine pentru un oraș care se compară cu Barcelona și mâine poate și cu New York, să aibă dejecții pe râul care trece prin mijlocul Grădinii Botanice!”
 • Acum 1 day Politica
  Ciolacu: Nu sunt un mare fan al reducerii TVA, trebuie să definim produse strategice la care să plafonăm prețul
 • Acum 1 day Justitie
  Evazioniștii de la Cridov au toate șansele să revină în forță, după ce Tribunalul Cluj a ridicat sechestrul pentru peste 2 milioane de lei
 • Acum 1 day Afacerea zilei
  1,3 MILIOANE EURO profit pentru Telenav Software Cluj-Napoca, cel mai mare profit din istoria firmei
 • Acum 1 day Justitie
  Soții Cătinean de la Gherla, condamnați pentru cămătărie. Adrian Cătinean a primit închisoare cu executare
 • Acum 1 day Din oras
  Calea Someșeni este inundată după fiecare ploaie. City managerul Gheorghe Șurubaru: “Situația este complicată pentru că va trebui să facem o săpătură”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE