Focus

Vaci chinuite chiar de proprietar? Direcția Sanitar Veterinară Cluj a intervenit doar după sesizarea presei

Scris de 829

Pe strada Lombului f.n., în Cluj-Napoca, 20 de vaci din rasa Holstein trăiesc în condiții necorespunzătoare, judecând după felul cum arată o parte din ele. Sunt murdare de excremente până peste cap, unele dintrele ele nu mai au nici păr și abia se mai pot ține pe picioare.

Problema celor 20 de animale a fost semnalată în mediul online, de un clujean care trece frecvent prin zonă, în urmă cu aproximativ trei săptămâni. Clujenii care au văzut postarea s-au mobilizat și au încercat să ia legătura cu Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Cluj și cu Protecția Animalelor, dar fie nu au primit răspuns la e-mail-uri, fie nu le răspundea nimeni la numerele de telefon afișate pe site-urile instituției.

Mulți dintre cei care au reacționat la postarea despre vaci s-au oferit să le ia ei în proprietate și să le îngrijească la propriile ferme.

„Le iau eu la nevoie și le duc la ferma părinților mei”, a scris un utilizator Facebook.

Unii clujeni care au fost impresionați de starea animalelor sunt de părere că proprietarul le ține mai mult ca să primească subvenția de la APIA.

„Subvenția este de 1500 de euro pe vacă și spun asta că sunt îngrijitoare și știu”, a comentat o clujeancă.

„Cică se poartă metoda…iau subvenția….vacile mor pe capete…la țară….:(( groaznic. Ce nație suntem???”, a scris o altă femeie.

Doar în momentul în care directorul DSVSA Cluj, Ioan Oleleu, a fost sesizat de un reporter Ziar de Cluj, lucrurile s-au mișcat. Luni, conducerea DSVSA Cluj a aflat de la reporterul Ziar de Cluj despre situația vacilor și tot atunci o echipă de control s-a deplasat la fața locului. Potrivit conducerii DSVSA Cluj ar fi vorba de 15 vaci și nu de 20.

„Starea de întreținere este mai bună, chiar vaca din fotografie, care era cu alopecie, e în picioare, e tratată, nu mai arată așa cum arăta atunci. Este în continuare sub tratament și animalele vor fi monitorizate de noi, în continuare. Au asigurat stocurile de furaje, au impus respectarea normelor de bunăstare și tratarea celor bolnave. Din ce îmi spun colegii, cele mai multe erau într-o stare de întreținere bună”, a declarat Ioan Oleleu.

Unul dintre medicii veterinari care a fost la fața locului pentru a verifica situația a declarat că este vorba despre niște afecțiuni de primăvară, vaca a făcut o dermatoză, iar celelalte animale erau în regulă. În momentul verificării, boala animalului era în remisie. Potrivit medicului veterinar, nu a fost vorba de neglijență.

În imaginea de mai jos, este vaca cu alopecie, fotografiată luni de medicii veterinari din cadrul DSVSA.

Proprietarul vacilor se numește Nagy Joszef și locuiește în Cluj-Napoca, pe strada Spicului. Are 15 vaci, potrivit raportului întocmit de DSVSA Cluj, din care patru sunt la sediul de exploatație, iar restul sunt în altă parte.

Legea privind protecția animalelor prevede sancțiuni și pedeapsa cu închisoarea pentru cei care nu au grijă de propriile animale sau le maltratează. Legea spune că „deținătorii de animale au obligația de a asigura acestora, în funcție de nevoile etologice, specie, rasă, sex, vârstă și categorie de producție, următoarele: un adăpost corespunzător; hrană și apă suficiente; posibilitatea de mișcare suficientă; îngrijire și atenție; asistență medicală. Deținătorilor de animale le este interzis să aplice rele tratamente și cruzimi”. Dacă nu respectă aceste prevederi, proprietarii sunt sancționați cu amendă între 1.000 și 3.000 lei.

De asemenea, deținătorii de animale au obligația de a îngriji și trata în mod corespunzător un animal bolnav sau rănit.ULTIMA ORĂ

 • Acum 4 hours PubliNews
  Prima finantare blue IFC sprijina, prin BT, folosirea sustenabila a apei
 • Acum 12 hours Din oras
  Fiindcă de peste un deceniu cablurile din Cluj-Napoca nu au fost integral îngropate, un clujean cere prin bugetarea participativă măcar înălțarea cablurilor care pot fi atinse cu mâna
 • Acum 13 hours Politica
  #ECHIPA_CÂȘTIGĂTOARE a pierdut și președinția Sectorului 3 București. Așteptăm, cu interes, ziua ejectării din fruntea Senatului
 • Acum 13 hours In vizor
  Hop și Boc să se lipească de imaginea celor 8 bacalaureați de nota 10 din acest an! Ar trebui să ne fie rușine, nu să ne felicităm!
 • Acum 14 hours Politica
  Guvernul, măciucă la buzunarele românilor: Crește impozitul pe dividende de la 5% la 8% începând de anul viitor. Cresc accizele la alcool și tutun, cresc impozitele la jocurile de noroc, TVA pentru băuturile cu zahăr crește la 19%
 • Acum 14 hours Sanatate
  În două săptămâni, numărul clujenilor internați cu COVID-19 s-a dublat. N-am scăpat de pandemie
 • Acum 15 hours Politica
  PSD declanșează alegeri în organizațiile care au câștigat alegerile locale din 2020, iar în celelalte organizații începe ”reorganizarea”. Filiala Cluj a ”înfrânt” pe linie
 • Acum 15 hours Din oras
  Încă un ”rând” de amânare de termen pentru licitația de proiectare și execuție a metroului din Cluj
 • Acum 15 hours Din oras
  Accident pe Regele Ferdinand, în față la Central: șoferul a pierdut controlul volanului și a intrat pe trotuar
 • Acum 15 hours Politica
  S-A DAT COMANDA: REPER, Dacian Cioloș, în barca noului partid, ADUNAREA! Încă trei parlamentari au părăsit azi USR
 • Acum 16 hours PubliNews
  Ferestre și uși la preț de producător, exclusiv pentru bistrițeni, de la TeraGlass
 • Acum 16 hours Din oras
  „Modernizarea locurilor de joacă” părăginite din Cluj-Napoca, solicitată prin procesul de bugetare participativă: „Unele locuri de joacă nu au mai fost modernizate de mult timp”
 • Acum 16 hours In vizor
  Sindicaliștii din Penitenciarul Gherla aduc acuze grave actualului șef al Secției Exterioare de femei Cluj-Napoca: ”Probleme cu alcoolul. Înjură subordonații. Nu a fost sancționat”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE