In vizor

Vaccinări „pe sub mână”: 30% dintre persoanele vaccinate NU AVEAU dreptul să se vaccineze în această etapă

Scris de 235

Ministrul Sănătății Vlad Voiculescu a anunțat că vor fi demarate controale în centrele de vaccinare unde au avut loc vaccinări ale persoanelor care nu s-au înscris în prealabil pe platformă. Voiculescu a dezvăluit că o treime dintre persoanele vaccinate nu ar fi avut dreptul să se vaccineze în această etapă.

„E limpede ca nu poate România sa fie sat fără câini, am vorbit cu premierul pentru introducerea unor sancțiuni pentru cei care trebuie să verifice dacă strategia guvernului este respectata la centrele de vaccinare. Îi asiguram pe șefii de centre de cercetări disciplinar. Se vor face echipe mixte de control ale DSP și corpul de control al ministrului pentru a verifica cum stau lucrurile in fapt”, a declarat Voiculescu.

Potrivit lui Vlad Voiculescu, sunt 1353 de persoane care au fost vaccinate în perioada 15-23 ianuarie deși erau persoane eligibile pentru etapa a treia.

„30% din vaccinări sunt în afara platformei de programare – puse împreuna sunt 30% in registru național de vaccinare si nu în platformă. Sunt centre de vaccinare care nu sunt informatizate, se trec pe hârtie lucrurile. Faptul ca oamenii merg direct la centru, fără sa se înscrie in registru reprezinta o vulnerabilitate, 30% este mult, trebuie sa mergem către o digitalizare, o asigurare ca vaccinurile merg către cei mai vulnerabili. Este jenant, am discutat cu premierul, trebuie să-i protejăm pe cei vulnerabili. Restul, cu tot dragul, trebuie să poată să mai aștepte” a mai spus Voiculescu. 

O altă problemă semnalată de Ministrul Sănătății este și faptul că sunt mai multe centre cu circuit închis unde nu au acces decât anumite categorii profesionale, chiar dacă așa ceva nu a fost stabilit printr-o Hotărâre de Guvern.

„Avem mai multe centre cu circuit închis decât deschis, doar anumite categorii se pot programa, lucrul acesta ne îngrijorează, nu e o hotărâre de guvern care sa fi aprobat așa ceva. Ministerul Sănatății va evalua toate centrele de vaccinare, fie le deschidem pentru toată lumea, fie le închidem. O excepție ar fi păstrarea unui centru inchis cu puține fluxuri, pentru rapel” a precizat Voiculescu

Voiculescu recunoaște că este nevoie sancționarea celor din centre care au permis altor persoane, ce nu aveau acest drept, să se vaccineze în această etapă. Fiecare centru ar trebui să aibă o listă de așteptare, și dacă rămân doze să fie sunate alte persoane, dar din aceeași categorie.

„Este frustrant pentru mine auzind și citind zeci de mesaje de la sute de persoane care nu se pot programa. Și să știu că alții se vaccinează fără să se programeze. Cred că fiecare doză este important să meargă către o persoană care poate să fie salvată de acea doză. Listă de așteptare cu persoane care fac parte din aceeași etapă. Personalul de acolo dă câteva telefoane și o altă persoană de pe lista de așteptare ar putea să vină mai devreme decât s-a programat. O listă de așteptare din aceeași etapă cu aceleași criterii de eligibilitate”, a explicat Voiculescu. 

Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului pentru coordonarea vaccinării a anunțat ieri că nu mai sunt doze de vaccin, drept urmare în următoarea perioadă vor fi vaccinate doar bolnavii cronici și persoanele vârstnice. Sunt 3,6 milioane de vârstnici și doar câtea sute de mii de doze de vaccin care ar trebui să fie alocate doar lor, dar asta nu se întâmplă. 

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours Politica
  ACUM SE VA VEDEA DACĂ PRIMEAZĂ ”BLIDUL” ÎN FAȚA VOCAȚIEI: Vârsta de pensionare va crește la 65 de ani pentru militari, diplomați, personalul auxiliar din instanțe. Impozit de 30% pentru o cotă din pensiile speciale. Pensiile magistraților aflate în plată se vor recalcula
 • Acum 4 hours FOTOGRAFILA
  Cât a durat ”asfaltarea” ”înainte de termen” a străzii Dragalina? Ei, bine, se sparge la loc. ”Nu e vina lor”, ci a celor care au lăsat niște țeavă pe dinafară
 • Acum 5 hours Rautacisme
  Întrebare a la Radio Erevan: Ce OSĂ conțină Parcul Gh. Dima din Zorilor, care trebuia licitat încă de anul trecut? OSĂ conțină beton și dale. Și 1001 povești despre arbori în plus
 • Acum 6 hours General
  Ciolacu: Președinta Ungariei a făcut declarații total inacceptabile, cu caracter revizionist pe tema Transilvaniei
 • Acum 6 hours Politica
  PROASTA COMUNICARE A PSD ÎN GREVA PROFESORILOR: Când nu s-a respectat niciodată Legea care acordă 6% din PIB Educației, să vii să contracarezi ”dreptul la grevă” cu ”dreptul la educație”, înseamnă să ai consilieri extrem de proști!
 • Acum 7 hours Eveniment
  Președintele sindicatelor din Educație: ”În momentul de față vorbim de amânarea examenelor”
 • Acum 7 hours Editorial
  Dervișii rotitori de la Guvernare
 • Acum 9 hours In vizor
  Le-au trebuit PATRU ani de la concursul de soluții pentru a ajunge, în sfârșit, să prezinte Comisiei de Urbanism (de Cumetrie din ”bocărie”) reamenajarea Cetățuii!
 • Acum 10 hours Sport
  Dan Petrescu a sărit la bătaie cu propriul jucător și i-a bătut obrazul lui Hagi
 • Acum 10 hours Eveniment
  Greva din învăţământ continuă: ”Guvernul trebuie să înțeleagă, măcar acum, în al doisprezecelea ceas”
 • Acum 10 hours Politica
  OPTIMISM: Vasile Dîncu susține că ”rotativa” OSĂ se facă
 • Acum 11 hours Politica
  ROTATIVA S-A ÎNȚEPENIT ÎN SARABANDA GREVELOR: Angajaţii CFR protestează luni în faţa Ministerului Transporturilor
 • Acum 21 hours Straineze
  După numărarea a 98% dintre voturi, Erdogan a câștigat alegerile prezidențiale inclusiv în numărătoarea opoziției
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE