Colectarea selectivă a deșeurilor continuă să rămână o provocare pentru municipiul Cluj-Napoca. Chiar dacă primarul Emil Boc a stabilit linia de dezvoltare a Clujului pe direcția digital, green și rezilience, tema colectării și a prelucrării deșeurilor plasează calitatea vieții clujenilor pe o traiectorie descendentă.
Cum vede rezolvată primarul Emil Boc tema gunoaielor în orașul pe care-l administrează?
„Este bună, dar mai este mult de lucru.
E mult de lucru în primul rând la firmele care trebuie să-și facă datoria și nu-și fac, și asta pe mine mă enervează enorm.
Că cei care trebuie să-și facă datoria, nu și-o fac conform legii și pentru banii cu care sunt plătiți.
Asta e o mare problemă a mea cu toate serviciile.
În primul rând, ele trebuie să vină să colecteze cu mașina de hârtie, hârtia. Cu mașina care ține de plastic, plasticul.
Pentru că dacă ei toarnă totul într-o singură mașină, evident că cetățeanul spune:
„Da’ eu de ce să mai fac această colectare?”
Ok.
Am reușit acuma să-i obligăm să pună pe fracții în punctele gospodărești.
Important este ca și această colectare selectivă să o facă cu aceste mașini speciale.
S-au făcut progrese, da’ nu sunt mulțumit.
Și am mai trecut la o nouă etapă, am pus în cartiere, pe lângă aceste puncte gospodărești, deschise sau îngropate, și anumite containere speciale care sînt într-un loc diferit față de punctul gospodăresc.
Acolo, omul, care are conștiință civică, omul care are conștiință civică și la Cluj sunt foarte mulți clujeni doritori să colecteze selectiv, pentru că știu care-i impactul asupra mediului, să poată merge la o distanță rezonabilă de la bloc sau de la casă și să pună în aceste puncte gospodărești mobile sau nu mobile, containere speciale, aceste deșeuri, pe fracțiile amintite.
Și cred că anul acesta vom reuși să facem saltul major calitativ ca procentul de colectare selectivă la Cluj să fie unul mult mai mare față de ce am avut în trecut printr-un parteneriat în primul rând între autorități, firme și cetățeni, dar cetățenilor dacă le pui la dispoziție aceste lucruri în grad mare, ei se conformează acestor solicitări.
Pentru că, repet, clujanul are in ADN-ul respectul față de mediu.
Trebuie doar noi să-i oferim și condițiile decente ca acest lucru să se întâmple”, a declarat Emil Boc în cadrul unui interviu.
Colectarea selectivă a devenit lege în Cluj din 1 iulie 2019. Din păcate, procesul a rămas unul nefuncțional, cu toate eforturile autorităților și în contextul în care taxele pentru această colectare selectivă au fost majorate.
Din păcate, primarul Emil Boc nu s-a referit și la procesul de prelucrare a deșeurilor din Cluj.
În continuare, municipiul Cluj-Napoca și Județul Cluj nu sunt capabile să-și prelucreze gunoaiele pe care le produc. Din nefericire, cea mai mare parte a deșeurilor produse de clujeni iau drumul Bihorului sau în alte județe.
Chiar dacă administrația încearcă să pună la dispoziția clujenilor containere de colectare selectivă, procesul ulterior de colectare a gunoaielor este blocat, colectat la grămadă.
Recent, administrația județului Bihor a majorat taxele pentru gunoaiele Clujului.
CITEȘTE ȘI: Oradea a triplat tarifele pentru gunoaiele din Cluj