In vizor

“Va mut gura la ceafa”, o expresie uzuala pentru invatatoarea Monica Chiorean

Dascalita care le vorbea copiilor ca la usa cortului a fost inregistrata in timp ce debita si alte orori. Ii spune unui copil “nu esti bine cu caputu’”, “de ce trebuie sa trancanesti cu aialalta” sau “te trimit la doctor sa te verifice” pentru ca a vorbit in timpul orei. Mai mult, Monica Chiorean le povestea plina de emfaza micutilor cum a infruntat-o un copil care nu s-a mutat cum a vrut ea, precizand ca daca  “mama si tata nu-s capabili sa puna gura inchisa la copil, sa-si tina gura inchisa si sa raspunda numa’ daca trebuie si cand trebuie, de-aia copilu’ devine prost crescut”. La final, le tranteste ca “va mut gura la ceafa daca imi raspundeti”, amenintare care mai apare in inregistrari. 

Invatatoarea care a socat  tara intreaga cu limbajul suburban si atitudinea ostila pe care le avea fata de elevii unei clase I de la Liceul de Muzica “Sigismund Toduta” a avut mai multe iesiri strigatoare la cer. Ziar de Cluj a intrat in posesia a doua inregistrari realizate un parinti la clasa Monicai Chiorean in decembrie si ianuarie. Desi vorbeste de educatie si morala, invatatoarea vorbeste cu un puternic accent rural si foloseste expresii vulgare. Reiese de aici si viziunea ei despre educatie: parintii trebuie sa ii invete pe copii sa nu vorbeasca decat atunci cand trebuie si sa se supuna orbeste comenzilor celor mari. 

Intr-una din acestea invatatoarea il cearta de zor pe un elev care se pare ca a fost prins in timp ce vorbea in timpul orei. 

„Ce e de vorbit? Ce? De ce trebuie sa casti gura? Sa zici ce? Pai nu da din umeri, ca nu esti tampit! Tre’ sa stii ce zici. El da din umeri! Adica tu nu esti normal, nu stii ce zici? Ce trebuie sa vorbesti ca sa scoti un caiet si o carte, sau foile pe masa? De ce tre’ sa trancanesti cu aialalta? Si da din umeri! Pai inseamna ca nu esti intreg la cap si nu stii ca vorbesti. Eu te consider intreg si zdravan. Da din umeri! Aia inseamna ca nu esti bine cu caputu’ daca nu stii ca vorbeai, sau nici nu stii ce vorbeai. Aia-i grav, te trimit la doctor sa te verifice, ca inseamna ca nu stii de tine, daca vorbesti fara sa stii ca vorbesti. Aia inseamna ca nu esti bine cu caputul daca nu stii ca vorbeai!”, striga ea. 

Baiatul in cauza nu a indraznit sa ii raspunda nimic. 

„Si stiti de unde-i baiu’? De la mama si de la tata”

O alta inregistrare o arata pe dascalita la inceputul unei prelegeri educative, in care le povesteste copiilor intamplari pilduitoare din experienta ei “de dascal de trizaci de ani”.

„Stiti ca ieri v-am spus de un incident, cu o domnisorica de clasa I care ne-a raspuns urat?”, intreaba invatatoarea. 

„Da”, ii raspund copiii. 

„No, mi-o fost dat sa ma crucesc acuma de un nimeni in drum si plin de praf din clasa pregatitoare, care sa-mi fuga el, sa-mi spuna ca unde vrea el ii bine si cum spune el ii bine! Adica-i spun „stai cu colegul tau la rand unde te-am pus”. „Nu stau, ca nu-mi place acolo. Unde vreau eu ii bine””, le povesteste dascalita. 

Urmeaza un moment in care Monica Chiorean se dezlantuie la catedra. Din acest moment sunt incriminati si parintii, “mama si tata care nu-s capabili sa puna gura inchisa la copil”.

„Pai ma, ce-am vorbit ieri, ma? Da cum indrazneste un copil, el sa faca rand si ordine? El stie unde-i bine! Inc-asa ceva, in viata mea de dascal de trizaci de ani, eu n-am cunoscut generatii de copii mai prost educati! Ca asta tine de proasta crestere! Si stiti de unde-i baiu’? De la mama si de la tata care-i permite copilului sa-i raspunda inapoi. Cand mama si tata nu-s capabili sa puna gura inchisa la copil, sa-si tina gura inchisa si sa raspunda numa’ daca trebuie si cand trebuie, de-aia copilu’ devine prost crescut! Si crede ca isi poate permite sa raspunda la oricine, oricum! Fereasca Dumnezeu de atata lipsa de educatie! Da’ io-mi dau seama ca din nefericire ii lipsa de educatie de-a dreptul la unii parinti, care habar n-au sa-si educe copiii. Daca un copil iti poate raspunde in halu’ ala inapoi! Repet ce-am zis: va mut gura la ceafa daca v-aud ca imi raspundeti nu mie, oricui”, urla invatatoarea. 

Suspendare prin ordin de ministru, pana la incheierea anchetei

Un intreg scandal s-a declansat in urma aparitiei in presa a unei inregistrari in care dascalita il face “jumatate de creier” pe un copil de 7 ani. Atat acesta, cat si fetita celor care au facut inregistrarile au fost retrasi de la Liceul de Muzica “Sigismund Toduta”. Dupa cum tatal fetitei in cauza a marturisit pentru Ziar de Cluj, a decis ca e nevoie de inregistrari dupa ce a vazut cum activitatea de la scoala o afecteaza pe copila. Parintii au fost socati sa auda ce vorbea invatatoarea in clasa si au depus un memoriu la Inspectoratul Scolar Judetean in care au reclamat cele intamplate si au atasat cateva din inregistrari. Dupa ce i-a acuzat pe parinti ca au facut interceptari ilegale, directorul scolii a declarat in presa ca nici nu a urmarit inregistrarile. Joi seara, acesta a precizat la emisiunea „Jocuri de Putere” a lui Rares Bogdan ca Monica Chiorean va continua sa predea, pentru ca nu poate fi indepartata. Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a intervenit in emisiune si a afirmat ca isi asuma demiterea invatoarei, prin ordin de ministru, pana la solutionarea anchetei declansate de ISJ. 

“Ca ministru, profesor si parinte, nu am considerat normal ca invatatoarea sa continue in acest fel”, a spus ministrul in acelasi context, pentru mediafax.ro.

Un denunt penal, solutia propusa de Consiliul Elevilor

De asemenea, Consiliul Judetean al Elevilor (CJE) Cluj a remis presei un comunicat in care denunta “comportamentul trivial” al dascalitei.  

“Este inadmisibil ca invatamantul romanesc sa se confrunte cu nenumarate abuzuri asupra elevilor si incalcari ale drepturilor acestora de catre cadre didactice. Maltratarea elevului din inregistrare de catre cadrul didactic Monica Chiorean reprezinta un exces de autoritate ce poate conduce la efecte grave asupra personalitatii si formarii elevului. Acest abuz dovedeste faptul ca elevii nu sunt considerati parteneri ai actului educational, ci sunt invatati sa se subordoneze, sa se conformeze, sa le fie frică de dascali, de note si de ceea ce nu stiu. Acesti elevi, invatati sa isi umileasca colegii, sa se supuna, se fie ingroziti sa isi apere principiile sunt departe de a fi educati intr-un spirit democratic sau cel putin civilizat, ceea ce dovedeste ca sistemul educational romanesc continua sa promoveze nonvalori si sa formeze generatii de persoane care nu vor fi capabile sa isi exercite si apere drepturile. In urma abuzului infaptuit de doamna Monica Chiorean, CJE Cluj solicita demiterea cadrului didactic”, se arata aici. 

Elevii ii mai sfatuiesc pe parintii elevului umilit sa “intenteze  o plangere penala impotriva invatatoarei Monica Chiorean, sub acuzarea de abuz in serviciu, santaj si hartuire a minorului fara capacitate de exercitiu”. 

„Vom avea o intalnire cu conducerea scolii pentru a cere clarificari cu privire la acest caz. Totodata, incurajam elevii si parintii sa sesizeze toate cazurile asemanatoare de abuz din partea cadrelor didactice sau in cazuri in care elevilor nu le sunt respectate drepturile in mediul scolar”, se mai arata in pozitia semnata de Vladian Musat, presedintele CJE Cluj. 

Foto: monitorulcj.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *