Editorial

Va începe școala, acoperă-mă în trafic cu ceva, poate cu o groapă, o linie de transport dedicată, ceva…

Știrea pe scurt este că, la început de an școlar, primarul Emil Boc vine iar cu ideea de a le impune școlilor din centru să înceapă orele în mod gradat, pentru reducerea aglomerației din oraș. Anul trecut a avut aceeași propunere, câteva școli au pus în aplicare această idee, dar, cu toate acestea, traficul a fost în continuare infernal. Cu tot cu benzi dedicate pentru transportul în comun, sensuri giratorii noi și lărgirea benzilor carosabile, traficul din Cluj-Napoca este sufocant, mai ales la orele de vârf. Situația va fi și mai gravă odată cu începerea școlii și a anului universitar. 

Eu zic că, de săptămâna care vine, ne putem lua pop corn și bere și un loc în față pe trotuar în Centru să vedem spectacolul unui Cluj-Napoca blocat de mașini, rezultatul a mai bine de 12 ani de lipsă de viziune și de durere-n cot din partea administrației publice locale. Acum, municipalitatea ar rezolva problemele de trafic pe spinarea elevilor pe care i-ar trimite eșalonat la școală, la ore diferite, în speranța că mamele disperate să-și ducă urmașii până-n sala de clasă cu mașina nu vor bloca străzile numai la ora 8, ci și la 9, la 10, 11 șamd – orele la care s-ar gândi directorii de școală să-și eșaloneze începerea cursurilor.

Până atunci, constat că Centrul este oricum blocat și cu fiecare intersecție îmbâcsită de mașini și cu nici un polițist (nici de la gardienii panseluțelor locale, nici de la Circulație) care să vegheze să nu se întâmple asta și/sau să dirijeze circulația pentru a o decongestiona.

Și școala încă nu a început.

În schimb câte un Dorel mai păcăne câte o groapă în plină stradă. Luni, circulația era distrusă cu o groapă pe Calea Turzii. Marți au distrus-o pe Regele Ferdinand, STRADĂ PROASPĂT ASFALTATĂ. Mai pe după amiază au executat un gropan și pe Bisericii Ortodoxe.

Cred că în fiecare dimineață se licitează locul în care se poate face câte o groapă în asfalt de așa manieră încât să se blocheze tot orașul. Și se negociază locul în care să se ascundă polițiștii (atât gardienii panseluțelor locale, cât și cei de la Circulație), să nu trebuiască să fie prezenți la slujba pentru care-i plătim, pe stradă.

Unii joacă Monopoly, în primăria lui Boc se joacă Gropanoly, V-ați ascunsa, Fuga de responsabilitate și Cum să cheltuim banii fraierilor pe cât mai multe sinecuri.

Căci, vorba cântecului: va începe școala, acoperă-mă în trafic cu ceva, poate cu o groapă, o linie de transport dedicată, ceva…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *