In vizor

Va arde Clujul din temelii în cazul unui incendiu de proporții sau sunt pregătiți pompierii să intervină pe străzile înguste, sufocate de mașini?

Cazul Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea ne amintește de un alt incendiu, cel de la clubul Colectiv, unde au fost înregistrate zeci de victime. În această toamnă se vor împlini 3 ani de la acea tragedie, dar cu toate acestea, vinovații au rămas nevinovați. De asemenea, un alt incendiu de proporții a avut loc acum zece ani la Biserica Evanghelică din Bistrița. Cât de pregătită este cetatea Clujului în caz de forță majoră – cum pot interveni pompierii pe străduțele în pantă, adeseori prea înguste și blocate de autoturisme parcate neregulamentar? Poate fi evitată o tragedie în Orașul Comoară? Ce presupune o intervenție a pompierilor într-un oraș cu o populație în creștere, care este paralizat de trafic și cu destule clădiri istorice?

Zece ani de la incendiul Bisericii Evanghelice din Bistrița

În urmă cu zece ani – mai exact, în 11 iunie 2008 – un incendiu devastator a cuprins Biserica Evanghelică din Bistrița, un monument istoric din secolul al XIV – lea, care avea cel mai înalt turn din Transilvania. Incendiul izbucnise în jurul orei 19.00, fiind stins după aproape 4 ore de intervenție, în jurul orei 22.40, acțiune la care fuseseră mobilizați aproximativ 60 de pompieri. Intervenția acestora a fost îngreunată, întrucât lemnul din care erau făcute schelele care înconjurau turnul bisericii era foarte uscat, iar focul se propaga cu repeziciune. Biserica se afla în reabilitare, incendiul declanşându-se la schelele care înconjurau turnul bisericii. Pagubele au fost estimate la peste un milion de euro. Investigațiile care au fost declanșate ulterior trebuiau să stabilească cine a executat lucrările de restaurare şi cine trebuia să asigure paza lăcaşului de cult. 

La o zi după incendiu, antreprenorul general al lucrării de reabilitare a Bisericii Evanghelice din Bistriţa, Iosef Balasz, administratorul firmei Impex Aurora SRL din Miercurea Ciuc, a declarat că nu a asigurat paza imobilului întrucât nu se aştepta la incidente în mijlocul oraşului Bistriţa şi în faţa Primăriei.

„Lucrarea era momentan oprită şi incinta împrejmuită şi închisă. În faţa Primăriei nu cred că era necesară. Eu am împrejmuit, am închis fiindcă înainte s-a întâmplat că au fost nişte copii care au intrat în biserică şi chiar au făcut nişte pagube. Prin contract nu a fost stipulată o anumită asigurare, dar avem în contract un articol cu forţa majoră în care este stipulat şi incendiul. Articolul presupune că, în caz de incendiu, suntem absolviţi de vină. Vom discuta cu beneficiarii, respectiv cu Compania Naţională de Investiţii”, declara Iosef Balasz într-o conferinţă de presă. 

Oricum, după serioase ”cercetări”, vinovați au fost găsiți 3 copii:  vinovaţi de distrugere din culpă, iar răspunderea le revenea părinţilor, deoarece copiii erau minori.

Palatul Episcopiei Greco-Catolice Oradea

Un incendiu de proporţii a izbucnit sâmbătă seara, în data de 25 august 2018, la clădirea Palatului Episcopiei Greco-Catolice din centrul municipiului Oradea. Peste 100 de pompieri au intervenit pentru stingerea flăcărilor. Incendiul a fost lichidat după miezul nopții. Palatul Episcopal, situat în Piața Unirii din Oradea, este o clădire de patrimoniu a oraşului, considerată o bijuterie arhitectonică şi o clădire simbol. Una dintre cauzele luate în calcul vizează investigațiile privind un posibil scurtcircuit la instalația de iluminare.

CITEȘTE ȘI: Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea, distrus de flăcări

CITEȘTE ȘI: Cauza incendiului de la Palatul Episcopal Oradea: un posibil scurtcircuit al instalației de iluminare VIDEO

 

Aceste situații ridică o serie de întrebări: Cat de pregătite sunt clădirile istorice pentru măsuri antiincendiu? Care este protocolul de intervenție în caz de incendiu în zone centrale, la clădiri vechi sau monumente istorice? Cât de operativ funcționează sistemul 112? Cum se prezintă Clujul într-un caz de incendiu de proporții?

 

14 Aprilie 2016 – Cluj-Napoca

Pompierii clujeni au fost nevoiți să ia pe sus mașinile parcate pe o stradă, pentru a avea acces la imobilul incendiat. Aceștia au fost blocați în trafic, cu autospeciala de intervenție cu tot, și au fost nevoiți să ia pe sus mașinile parcate pentru a putea trece.
 
Incidentul a avut loc pe strada Kogălniceanu, unde mașinile erau parcate pe ambele sensuri. Pompierii au mutat câteva mașini și au reușit să treacă, dar după câțiva metri s-au blocat din nou, de această data în apropiere de Bastionul Croitorilor. 

August 2017  Cartierul Bună Ziua 

O stradă din cartierul Bună Ziua, cartier în care s-a patentat termenul de “blocuri între case”,  stă blocată de mai bine de un an de zile de tomberoanele unui riveran. Deşi problema a fost sesizată, nu s-a luat nici o măsură din partea municipalităţii. Situaţia este destul de serioasă ca urmare a faptului că prin îngustarea drumului, accesul maşinilor de intervenţie ale salvării şi pompierilor este blocat.

În cazul unui incendiu în zonă, cine va răspunde pentru faptul că maşinile de pompieri nu pot trece de gardul şi tomberoanele amplasate pe stradă? 

CITEȘTE ȘI: Salvarea şi pompierii nu au acces pe o stradă deoarece un clujean şi-a pus tomberoanele în drum

 

Mai 2018 – strada Sextil Puscariu

 

Un autoturism care poarta in parbriz insemnele Zilelor Clujului blocheaza accesul personalului de pe ambulanta, pe strada Sextil Puscariu.

Pacientul care a avut nevoie de ingrijiri medicale a fost transportat la spital dupa ce a fost scos peste gard de ambulantieri, vecini si politisti.

Asta dupa ce si echipajul medical a fost nevoit sa sara gardul ca sa ajunga la urgenta.

CITEȘTE ȘI: VIDEO Un autoturism „Zilele Clujului” blocheaza accesul salvatorilor la o urgenta. Pacientul, scos peste gard

 

Este vorba despre o estimare a posibilităților incendiului de a evolua diferit în clădirile care sunt mai vechi, decât în cele mai noi. În cazul construcțiilor unde evoluția incendiului poate fi mai rapidă, unde sunt cuprinse mai multe elemente de construcție care sunt combustibile în ardere, atunci este necesar un număr mărit de autospeciale. În ceea ce privește blocurile de locuință, atunci este necesar un număr mai mare de pompieri, care să ajute la evacuare sau dacă sunt persoane rănite. Se are în vedere o redimensionare a dispozitivului care intervine” a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj, Andrei Biriș.

Reprezentantul ISU Cluj s-a referit, de asemenea, și la situațiile specifice Clujului, precum străzile înguste sau la aleile de acces, blocate adeseori de autovehiculele parcate neregulamentar. Aceste aspecte sunt de natură să reducă din operativitatea intervenției însă, în prisma pregătirii și a exercițiilor pompierilor, intervențiile pot fi adaptate în funcție de zonă, specificul perimetrului unde se intervine, astfel încât operațiunea de stingere să fie eficientă:

Este o realitate. Da, unde străzile sunt mai înguste, intervenția presupune o organizare mai judicioasă a forțelor de intervenție privind amplasarea lor, astfel încât să fie protejate și forțele de intervenție și operațiunea să fie eficientă, dar mai ales autoturismele care sunt parcate neregulamentar, pe aleile de acces, cu siguranță reprezintă un impediment pentru desfășurarea unei intervenții optime. 

Bineînțeles, în ceea ce privește modul nostru de pregătire și antrenament, sunt lucruri care se iau în considerare și sunt posibilități de adaptare a intervenției. Însă, mult mai eficient și mult mai ușor decurge o intervenție în care sunt respectate regulile de urbanism din zona respectivă, respectate de către cetățeni și prin modul de parcare al autoturismelor, astfel încât să se poată realiza un dispozitiv care să fie fluent, care să fie coagulat corect și să poată fi, în măsura în care este necesar, eficient în stingerea incendiului”, a mai precizat Andrei Biriș.

Autospecialele pentru intervenții, aflate în dotarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență, pot interveni, prin intermediul scărilor de acces, până la o înălțime de 32 m. Însă depinde foarte mult și de configurația terenului respectiv, precum și de locul propriu-zis unde se manifestă incendiul. Sau poate depinde de locul (panta) unde este dispusă autospeciala etc. În cazul unui incendiu care se manifestă la înălțime, autospecialele dispun și de alte mijloace de completare, cum ar fi autoscara: autoscara completează întotdeauna un sistem de stingere complex. Această autoscară poate interveni din exterior și ajută mult în operațiunile de intervenție.

Este parte a unui obiectiv complex de stingere și, bineînțeles, în funcție de configurație – un drum în pantă sau o zonă cu mașini parcate peste măsură într-un anumit perimetru – acestea nu pot permite autoscării să se desfășoare la nivelul maxim. Și aceste clădiri construite pe un nivel mai mare decât un bloc cu zece etaje, să zicem, acestea au integrate în strunctura lor anumite instalații speciale de stingere, inclusiv de detecție timpurie a arderilor care pot să devină un incendiu, au personal care trebuie să fie permanent acolo și să verifice în cazul unei alarmări orice început de incendiu, sunt și hidranții interiori care sunt în așa fel dimensionați încât să reprezinte un dispozitiv de stingere  integrat în clădire”, a mai adăugat reprezentantul ISU Cluj.

În cazul clădirilor istorice din Cluj funcționează anumite proceduri și modalități de acțiune care sunt luate în considerare chiar de pompierii clujeni care cunosc foarte bine raioanele de intervenție. Aceștia cunosc clădirile istorice și riscurile specifice fiecărei intervenții.

Desfășurarea forțelor și intervenția eficientă a pompierilor se realizează în funcție de fiecare obiectiv, locație și incident, în măsura în care să fie eficientă: să fie salvate viețile omenești înainte de toate, să fie protejat cât se poate de mult din obiectivul respectiv și, bineînțeles, siguranța obiectivelor situate în apropiere trebuie asigurată. 

Forțele de intervenție se pot suplimenta cu echipaje de la celelalte subunități: sunt 2 subunități la nivelul municipiului Cluj-Napoca, 1 subunitate în Florești, precum și în Aghireș, Turda, Dej. Toate aceste subunități aparțin de ISU Cluj.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj este în măsură să răspundă, în mare parte, provocărilor care pot interveni la nivelul imobilelor din județul Cluj. Însă niciodată nu putem exclude posibilitatea unui efect de domino, care să reprezinte o situație majoră și să nu depindă de pompieri. Tot ceea ce înseamnă experiență, pregătire și resursele umane și materiale pe care le avem – toate acestea le antrenăm imediat în cazul în care este nevoie”, a conchis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj, Andrei Biriș. 

 

 

 

 

 

 

 

sursa foto: adevarul.ro

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *