Editorial

Cum să nu-și facă de cap cu banul public Emil Boc și ai lui, când cei puși să vegheze în Republica Autonomă Cluj sunt fie nepăsători, fie indolenți, fie chiar complici?

Pe banii noștri, în nepăsarea (indolența și/sau complicitatea?) celor din instituțiile statului autorizați să verifice cum se cheltuiesc banii publici, asistăm la crearea noii clase de îmbogățiți de cumetrie. Cumetria dintre politicieni și slujbașii publici care fac ce vor cu banii noștri, fără să se simtă în slujba noastră. Ei sunt în slujba lor, în slujba găștii lor politice – cetățeanul român este doar un sclav pe plantația lor. Dar mulți își merită sclavia – că se mulțumesc doar cu sclipici și vorbe goale. Așa că să “marcheze” banul și să tacă – Șefu’ le dă de câte ori este nevoie, în fiecare an: Untold, Zilele Orașului, Jazz in the Park, September Fest, TIFF, petrecere de Anul Nou, de Paște, de Crăciun șamd – sclipici, cât încape, să nu se vadă cum de fiecare investiție publică se alege praful în final, cum ne costă fleacuri de ne ustură buzunarele.

Lumea bombăne blocată în trafic, îi umple frigiderul lui Boc, lui Tișe și cui i se mai nimerește în amintirea de scurtă durată, apoi se ia cu sclipiciul de la următorul bâlci în aer liber și uită.

Uită să se întrebe de ce nu există nici o coerență în așa zisele piste pentru biciclete, făcute din lopată, doar ca să se bifeze că s-a făcut ceva. Uită să se întrebe de ce doar unii au apucat la card la extrasupercalifargilisticul Bike Share-ing – un veritabil succes de Facebook al administrației locale. De ce nu funcționează corect tiketing-ul? Păi, dacă nici DNA nu mai oftează nimic despre presupusa anchetă pornită cu surle și trâmbițe pe cele două sisteme acum vreo trei ani, de ce să se mai întrebe ceva cetățeanul? El doar trebuie să „marce” banul la teșchereaua lui Boc. Să-și facă Pantelică de la RADP Cluj-Napoca, amicul de para-ndărături al PD-L al PNL Cluj, stație personală de piroliză.

Cum care Pantelică? Cel de care se sperie pământul de sub orice investiție și fuge. Fuge de sub Centura de Diamant – care ne-a costat metrul liniar de parcă ar fi fost bătută-n diamante. Fuge de sub Centura Gherlei – măcar de l-ar fi tras și pe Pantelică până într-o celulă a celebrei instituții… Fuge de sub Tetarom… Fuge și de sub celebrul drum de acces al veșnic neisprăvitelor CREIC și Buftea de Cluj. Fuge chiar și de sub cele două așa-zise investiții. Fuge pământul de Pantelică (de zici că nici el nu-l mai rabdă) chiar dacă nu el s-a ocupat de toate investițiile ratate ale Clujului

Dar fuga pământului de sub investițiile făcute în bătaie de joc ale Clujului este completată de fuga cu banii de avans a tuturor celor care au câștigat licitații pe bani publici în Cluj. E norma necesară și suficientă pentru a câștiga licitații de cumetrie: “Promiți, domnu’, că intri în insolvență?” “Promit!” “No, al tău e Contractul! Ia banii și du-te!”

Râdem, dar o facem pe banii noștri, nu pe ai lor. Că slujbașii statului puși să vegheze au alte preocupări, nu să recupereze banul public risipit. Și nici pe cel dosit în buzunarele noilor îmbogățiți de cumetrie.

S-au raportat depuneri ilegale de deșeuri în valoare totală de 10 milioane de euro la rampa de la Pata Rât? După 3 ani de cercetări intense și extrem de sistematice, s-a constatat că banii or fi fost încasați de cineva, dar fapta nu există. Așa că DNA Cluj dă clasare. Iar CJ Cluj, fix a doua zi după clasare, mai dă 5 milioane de lei să acopere ceea ce DNA Cluj tocmai ce a constatat că nu există.

Acum vreo trei sau patru ani, aceiași veghetori din DNA Cluj au dat niște bani publici să se facă o expertiză judiciară pe investiția de la Răchițele – Ic Ponor. Au constatat, pe bani publici, că au fost volatilizate vreo 5 milioane de lei bani publici. Așa că s-au pus să muncească pe brânci. Au curs sudorile pe ei până au spălat de conținut faptele făptașilor – așa că au clasat dosarul.

Se întâmplă cumva ca, din 2009, cu bună știință, cei din Consiliul Județean să otrăvească populațiile din Sânnicoară și Apahida. Vorbim de îmbolnăviri cu caracter grav, încadrabile la fapta de genocid, cu creșterea incidenței bolilor terminale cu valori între 50-60%, până la 300%! Și?

Dacă nici măcar “soțietatea țivilă”, de altfel grabnic legătoare cu lanțul de gard pentru cauza pinguinului cu creasă solzoasă de Nil, nu s-a grăbit să bată cu PET-ul de asfalt ca pentru Roșia Montană, de ce s-ar sesiza procurorii Republicii Autonome Cluj?

De ce s-ar sesiza să întrebe de ce, după opt ani și bascule de bani europeni și publici, Centrul de Management Integrat al Deșeurilor Cuj este gata în proporție de doar 39%! Și, cică, la anul va fi gata, cu toate panglicile tăiate de către panglicari!

De ce s-ar sesiza să se întrebe cum își permit Boc și Pandelică să compromită această investiție prin alocarea de bani pentru o stație de piroliză, când Uniunea Europeană interzice arderea deșeurilor menajere pe teritoriul ei?! Dar câte nu interzice Uniunea Europeană? Și cât de în cot îi doare pe Boc și pe ai lui – și, prin empatie și simpatie, că-i de-al nost’, și pe alegătorii lor?!

Păi urlăm despre Dragnea și ai lui că-și fac de cap cu legile și banii publici, dar nu vedem sub nasul nostru cum își fac de cap Boc și ai lui (tot cu legile și cu banii publici – dar la nivelul lor, mai mititel acum, că nu mai sunt la ciolanul cel mare)!

Și doar ce am râcâit nițel mizeria din plan local. Promit să revin.

PS: De fapt, Boc și Pandelică au alocat bani pentru două stații de piroliză – una experimentală și una mai mare – cu scopul de a transforma rampa temporară de la Pata Rât într-una permanentă. Au făcut demersuri și au obținut autorizații de la Mediu. Păi cum să nu obțină autorizații când au șefă nouă (nu atât de nouă, că e o veche cunoștință de-a PD-L al PNL Cluj), dar mai ales binevoitoare la Agenția de Protecția Mediului Cluj?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *