Politica

V-ați uitat vreodată la o ședință online a Consiliului Județean Cluj? Știați că, de obicei, consilierii judeţeni se fac de râs?

Scris de 407

Joi, 30 septembrie, președintele Alin Tișe a convocat ședința ordinară a Consiliului Județean Cluj. De ceva timp, digitalizarea instalată cu succes în instituția județeană, iar tehnologia online îți oferă informație și facilitează accesul la aceasta, dar în niciun caz nu te scutește de momentele în care ești penibil pentru că apari în ședință nepregătit.

Recunosc, n-am mai urmărit o ședință a CJ de poate doi ani. Ședința de azi a început cu imnul național, pentru care o parte din politicieni au o scârbă aparte, apoi cu seria de consilieri județeni care – desigur – sunt incompatibili și în conflict de interese atunci când vine vorba despre votul pe proiecte precum Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie ,,Leon Daniello” Cluj-Napoca, Compania de Apă Someș S.A., servicii de transport public (unde problema e relația de rudenie cu firma privată care urmează să presteze etc.). Deci, în vreo 5 minute, din 33 de consilieri prezenți, opt s-au abținut de la votul a peste 11 proiecte de hotărâre.

Asta cu rudele prin instituțiile publice e de la Partidul Comunist încoace. Bun, doar colega de partid sau de pat e aptă pentru funcția la instituția x și y. Nu mai dezvoltăm acest subiect, că vin partidele politice și spun că au negociat funcții ca să pună oameni de încredere, pentru o comunicare eficientă, bla-bla.

Măi, dar primul punct pe ordinea de zi făcea referire la majorarea cu bun simți a tarifelor de la Muzeul de Artă: „Proiect de hotărâre privind aprobarea taxelor și tarifelor pentru servicii oferite utilizatorilor de către Muzeul de Artă Cluj-Napoca”. Desigur, și pentru acest proiect net inferior problemelor și priorităților CJ Cluj a existat minim un politician, consilier județean, care s-a abținut de la vot pentru a nu intra în incompatibilitate. Dar gândiți-vă că au stat 20 de minute într-un dialog tâmpit, purtat între Alexandru Cordoș (consilier județean PSD) și Alin Tișe (președintele CJ Cluj – PNL). De ce? Pentru că Alexandru Cordoș, un om de o politețe și eleganță aparte, susținea că a citit proiectul, dar s-a dovedit că doar a vrut să se bage în seamă și să se audă vorbind în fața p***mii (scuzați expresia). Că vrea el să nu se mărească tarifele, că să se scadă 5 lei din biletul de 15 lei, că vrea să ajute copiii, în vreme ce deja erau prevăzute tarife cu reduceri de minim 50 % pentru aceștia.

Cum a decurs discuția? Ca în momentul în care un copil nu își citește lecția, nu își face tema, iar cu 5 minute înainte să înceapă ora frunzărește rândurile și trage concluzii eronate, punând întrebări tâmpite.

De exemplu, întreba domnul Cordoș de ce se măresc tarifele, după ce tot el recunoștea că Muzeul de Artă are nevoie de lucrări de reparații. Și din pix, propunea el prețuri mai mici pentru anumite categorii, deși în referatul cu propunerea de majorare erau pus explicit pentru fiecare categorie un tip de reducere.

Nah, pe la minutul 18, după ce vreo trei oameni i-au spus că are în proiect răspuns la fiecare întrebare și că era frumos să fie pregătit înainte să deschidă gura, a zis Cordoș: „Nah, asta e, am propus un amendament, vă rog să-l supuneți la vot”.

Și așa a și făcut Tișe, s-a conformat și i-a supus amendamentul idiot la vot. N-a trecut, că doar colegii de la PSD, de rușine, au votat pentru, adică 4 voturi (inclusiv cel al lui Cordoș).

Și acum să revenim la esențial: prin votul conferit unui partid la alegerile locale, în baza unei liste, intră mai mulți candidați care sunt remunerați pentru a participa la O ȘEDINȚĂ ORDINARĂ, O ȘEDINȚĂ DE COMISIE (un fel de pre-ședință ordinară) și uneori una de urgență. Ei bine, pentru asta, politicienii din CJ Cluj primesc pe mail materialele pentru studiu, sunt invitați prin mesaj sau telefon să participe ONLINE, fără să mai fie nevoie să se deplaseze până în sala de ședință de pe Dorobanților. Și, culmea, cu toată digitalizare și tehnologia la picioare, ei intră, ascultă imnul, își confirmă prezența și încep să voteze fără să citească proiectele pe care le au în analiză.

Ăștia care vă prezentați cu funcția de consilier județean, dar nu citiți proiectele înainte de ședință, nu ar fi mai bine să demisionați?

P.S. Nu ne referim doar la Alexandru Cordoș. Din păcate sunteți mulți care n-aveți ce căuta acolo!

*ședința este în curs de derulare și o puteți găsi aici: https://www.facebook.com/cjcluj/

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 10 hours FOTOGRAFILA
  Oare Urbanistul de Cumetrie știe ce scrie pe autorizația construcției din fotografie? Sau a semnat ca “primarul Boc” pentru un amic imobiliar?
 • Acum 14 hours In vizor
  Emil Boc, invitație specială de participare la KHETANE din partea cetățenilor Clujului
 • Acum 16 hours In vizor
  AM TRĂIT S-O VEDEM ŞI PE ASTA: Viktor Orban, citat de CNCD după discursul de la Băile Tușnad
 • Acum 16 hours In vizor
  Inspectorul Şef al ISJ Cluj şi-a dat un comunicat prin ISJ Cluj care să-i justifice plimbărica pe bani publici în Tenerife: “E responsabilă cu evaluarea activităților derivate din această Mobilitate Erasmus+”
 • Acum 16 hours Jos palaria
  Înepe Khetane #Comunități_Împreună! Clujenii sunt aşteptaţi, cu mare drag, la festival!
 • Acum 16 hours Din oras
  L-AŢI VĂZUT, SUNAŢI LA 112: Bărbat căutat pentru înşelăciuni prin metoda “Accidentul”
 • Acum 17 hours De cartier
  Amicul Emil “OSĂ” Boc, i-a “aranjat” şi pe colegii de la UDMR cu locaţia tradiţională a Zilelor Maghiare care “OSĂ” se desfăşoare în alte locaţii
 • Acum 17 hours In vizor
  ÎNVĂŢĂMÂNTUL “GRATUIT DIN ROMÂNIA: Peste 7.400 de profesori au raportat la ANAF veniturile obţinute din meditaţii, dintre care peste 1.400 doar la Cluj
 • Acum 18 hours Rautacisme
  După ce le-a cânta UNTOLD sub geam, acum le cântă RADP, deşi legea este foarte clară în ceea ce priveşte “orele de linişte”. Dar nu şi pentru Emil “OSĂ” Boc
 • Acum 18 hours Afacerea zilei
  AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ: Cât a câștigat Romgaz de pe urma scumpirii gazelor
 • Acum 19 hours Vocea ta
  Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: Domnule Ciucă, Domnule Ciolacu, Domnule Câciu, nu mai dați ajutor de stat „la grămadă”
 • Acum 19 hours Din oras
  EMIL BOC CEL DUR ŞI DREPT (când nu e cazul). Deşi INS a anunţat de o săptămână că nu vor mai fi amendaţi românii care nu s-au recenzat, “din cauze obiective sau subiective”, acesta s-a hărnicit să-i amendeze pe clujeni
 • Acum 19 hours Politica
  N-AVEAŢI DE LUCRU? VĂ DĂ GUVERNAREA BIROCRAŢIE LA TOT CARTIERUL: Noi obligaţii pentru munca part-time: Angajaţii depun declaraţii în fiecare lună
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE