Politica

V-ați uitat vreodată la o ședință online a Consiliului Județean Cluj? Știați că, de obicei, consilierii judeţeni se fac de râs?

Scris de 407

Joi, 30 septembrie, președintele Alin Tișe a convocat ședința ordinară a Consiliului Județean Cluj. De ceva timp, digitalizarea instalată cu succes în instituția județeană, iar tehnologia online îți oferă informație și facilitează accesul la aceasta, dar în niciun caz nu te scutește de momentele în care ești penibil pentru că apari în ședință nepregătit.

Recunosc, n-am mai urmărit o ședință a CJ de poate doi ani. Ședința de azi a început cu imnul național, pentru care o parte din politicieni au o scârbă aparte, apoi cu seria de consilieri județeni care – desigur – sunt incompatibili și în conflict de interese atunci când vine vorba despre votul pe proiecte precum Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie ,,Leon Daniello” Cluj-Napoca, Compania de Apă Someș S.A., servicii de transport public (unde problema e relația de rudenie cu firma privată care urmează să presteze etc.). Deci, în vreo 5 minute, din 33 de consilieri prezenți, opt s-au abținut de la votul a peste 11 proiecte de hotărâre.

Asta cu rudele prin instituțiile publice e de la Partidul Comunist încoace. Bun, doar colega de partid sau de pat e aptă pentru funcția la instituția x și y. Nu mai dezvoltăm acest subiect, că vin partidele politice și spun că au negociat funcții ca să pună oameni de încredere, pentru o comunicare eficientă, bla-bla.

Măi, dar primul punct pe ordinea de zi făcea referire la majorarea cu bun simți a tarifelor de la Muzeul de Artă: „Proiect de hotărâre privind aprobarea taxelor și tarifelor pentru servicii oferite utilizatorilor de către Muzeul de Artă Cluj-Napoca”. Desigur, și pentru acest proiect net inferior problemelor și priorităților CJ Cluj a existat minim un politician, consilier județean, care s-a abținut de la vot pentru a nu intra în incompatibilitate. Dar gândiți-vă că au stat 20 de minute într-un dialog tâmpit, purtat între Alexandru Cordoș (consilier județean PSD) și Alin Tișe (președintele CJ Cluj – PNL). De ce? Pentru că Alexandru Cordoș, un om de o politețe și eleganță aparte, susținea că a citit proiectul, dar s-a dovedit că doar a vrut să se bage în seamă și să se audă vorbind în fața p***mii (scuzați expresia). Că vrea el să nu se mărească tarifele, că să se scadă 5 lei din biletul de 15 lei, că vrea să ajute copiii, în vreme ce deja erau prevăzute tarife cu reduceri de minim 50 % pentru aceștia.

Cum a decurs discuția? Ca în momentul în care un copil nu își citește lecția, nu își face tema, iar cu 5 minute înainte să înceapă ora frunzărește rândurile și trage concluzii eronate, punând întrebări tâmpite.

De exemplu, întreba domnul Cordoș de ce se măresc tarifele, după ce tot el recunoștea că Muzeul de Artă are nevoie de lucrări de reparații. Și din pix, propunea el prețuri mai mici pentru anumite categorii, deși în referatul cu propunerea de majorare erau pus explicit pentru fiecare categorie un tip de reducere.

Nah, pe la minutul 18, după ce vreo trei oameni i-au spus că are în proiect răspuns la fiecare întrebare și că era frumos să fie pregătit înainte să deschidă gura, a zis Cordoș: „Nah, asta e, am propus un amendament, vă rog să-l supuneți la vot”.

Și așa a și făcut Tișe, s-a conformat și i-a supus amendamentul idiot la vot. N-a trecut, că doar colegii de la PSD, de rușine, au votat pentru, adică 4 voturi (inclusiv cel al lui Cordoș).

Și acum să revenim la esențial: prin votul conferit unui partid la alegerile locale, în baza unei liste, intră mai mulți candidați care sunt remunerați pentru a participa la O ȘEDINȚĂ ORDINARĂ, O ȘEDINȚĂ DE COMISIE (un fel de pre-ședință ordinară) și uneori una de urgență. Ei bine, pentru asta, politicienii din CJ Cluj primesc pe mail materialele pentru studiu, sunt invitați prin mesaj sau telefon să participe ONLINE, fără să mai fie nevoie să se deplaseze până în sala de ședință de pe Dorobanților. Și, culmea, cu toată digitalizare și tehnologia la picioare, ei intră, ascultă imnul, își confirmă prezența și încep să voteze fără să citească proiectele pe care le au în analiză.

Ăștia care vă prezentați cu funcția de consilier județean, dar nu citiți proiectele înainte de ședință, nu ar fi mai bine să demisionați?

P.S. Nu ne referim doar la Alexandru Cordoș. Din păcate sunteți mulți care n-aveți ce căuta acolo!

*ședința este în curs de derulare și o puteți găsi aici: https://www.facebook.com/cjcluj/

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 5 hours Straineze
  După numărarea a 98% dintre voturi, Erdogan a câștigat alegerile prezidențiale inclusiv în numărătoarea opoziției
 • Acum 7 hours Politica
  STRÂNȘI DE ”OUȚE”, GUVERNANȚII SE MIȘCĂ: Premierul Ciucă i-a cerut ministrului Muncii să se întâlnească luni cu sindicaliștii pentru ca legea salarizării să fie finalizată mai repede iar profesorii să primească salarii mărite înainte de 15 iulie
 • Acum 12 hours In vizor
  Profesorii resping propunerile Guvernului și prevederile OUG anunțată duminică și transmit că vor continua greva: ”Un pic de bani și au redenumit primele, nu asta așteaptă colegii noștri”
 • Acum 13 hours Politica
  Cum vrea Guvernul să oprească greva profesorilor de marți
 • Acum 16 hours Din oras
  Greva generală din învățământ continuă. Profesorii din Cluj pregătesc noi proteste în fața Prefecturii
 • Acum 17 hours In vizor
  JOCURILE DE CABANĂ ALE SECURITĂȚII ÎN IMAGINI EXCLUSIVE: Coldea, Dîncu & finuțul Popică au prânzit cu doamnele la libanez! Claudiu Târziu a ”băgat” și el capul în tabloul aproape familial
 • Acum 1 day Politica
  FIE GREVA CÂT DE GREA, GUVERNUL UN BAN N-AR DA: Ministrul Muncii zice că ar vrea, dar nu poate că scârți-scarți rezolvă cu angajamentul din PNRR până marți
 • Acum 1 day Eveniment
  Roger Federer, în vizită în România
 • Acum 1 day In vizor
  OPTIMISM: În plină grevă a profesorilor, Ministerul Educației a anunțat datele pentru înscrierea la bacalaureat
 • Acum 2 days Jos palaria
  Profesoară din Cluj, mesaj către guvernanți: ”Așa arată școala mea, la o aruncătură de băț de Cluj-Napoca. Am amenajat sala de clasă pe banii mei”
 • Acum 2 days Eveniment
  Preşedinta Ungariei, Novak Katalin, a fost primită cu aplauze la locul pelerinajului de la Şumuleu Ciuc. Sute de pelerini din Ungaria au trecut prin gara Cluj-Napoca în drum spre pelerinaj
 • Acum 2 days Sanatate
  Sindicaliştii din sănătate reclamă „nedreptăţi” privind salarizarea asistenţilor medicali: Pentru debutanţi, salarii mai mici decât în educaţie, iar salariul mediu al asistenţilor este sub cel mediu pe economie
 • Acum 2 days General
  Protecția Consumatorilor a lansat o adresă de e-mail pentru consumatorii care vor să reclame probleme cu creditele bancare
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE