Analiza

V-ați simți mai în siguranță dacă s-ar monta butoane de panică în oraș? În Brașov există deja

Luna trecută, în Piața Muzeului un clujean a fost tâlhărit de câțiva tineri. Credeți că ar fi avut aceeași soartă dacă ar fi fost butoane de panică în zonă? 

Brașovul are în puncte cheie din oraș 42 de butoane de panică care previn și combat criminalitatea. Ar trebui să se lase Clujul mai prejos, sunt utile aceste butoane sau ar fi doar o chestiune de imagine? Ce spun reprezentanții Poliției Locale, ai IPJ Cluj și ai firmelor de pază și securitate din oraș? 

Beculețul ideii că orașul nostru de cinci stele ar avea nevoie de butoane de panică în anumite zone, nu doar în școli, mi s-a aprins când am citit un articol în care o brașoveancă povestea că butoanele de panică din oraș sunt de ajutor femeilor care sunt amenințate sau agresate pe stradă. O analiză aprofundată pe subiect -luând în considerare cele trei atacuri violente recente săvârșite în centrul Clujului în luna februarie, care justifică butoanele de panică – mi-a dezvăluit câteva lucruri interesante, pe care am să le împărtășesc cu voi, dragi clujeni. 

Cum funcționează butoanele de panică din Brașov

După ce au dat clasă tuturor orașelor din țară cu prima rețea LoRa-o tehnologie de ultimă generație prin care iluminatul public se coordonează de la o distanță de 15 km pe frecvențe radio- brașovenii au instalat în cadrul sistemului inteligent de iluminat public și butoane de panică care sunt supravegheate video ca măsură de supraprotecție. De regulă, o persoană jefuită este deposedată și de telefonul mobil, prin urmare cele 42 de butoane din Brașov sunt un înlocuitor potrivit pentru telefon, o dată apăsat butonul, te-ai conectat video și audio cu dispeceratul și într-un timp relativ scurt, un echipaj de poliție îți vine în ajutor.
Ziar de Cluj a vrut să afle direct de la sursă dacă se justifică investiția care a costat aproape 10 milioane lei și am luat legătura cu purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov. Sorin Toarcea ne-a comunicat că butoanele de panică sunt montate în zonele de risc, intens circulate. Chiar dacă nu sunt amplasate în tot orașul, în aceste zone cheie sunt utile și nu se face abuz de ele, cu excepția copiilor care se mai joacă cu ele. ”Butoanele de panică fac parte dintr-un proiect mult mai amplu (iluminatul inteligent). În perioada 01.01.2017-10.03.2017 au fost 68 apeluri. În general, nu se face abuz (excepție în Parcul Trandafirilor – copiii). Nu s-au semnalat agresiuni sau furturi, doar cereri de informații”, a declarat reprezentantul Biroului Mass-Media din cadrul Primăriei Brașov, Sorin Toarcea. 

La Cluj, nu se pot pune ”numa’ așa pe stradă și sună sirena”

Am mers mai departe pe firul analizei și am vrut să aflăm cum vede implementarea acestui proiect inteligent și la Cluj, șeful Poliției Locale, Marcel Bonțidean. El ar lua în calcul proiectul dacă și-a dovedit eficiența la Brașov. 

”Nu știu să se fi discutat vreodată la noi (despre implementarea butoanelor de panică n.r.). Nu știu dacă și-au dovedit eficiența, ar trebui să mă consult cu colegii de la Brașov să văd care e situația și dacă sunt folosite. Probabil că sunt utile. Vă dați seama că ar fi o investiție destul de mare pentru că la astea trebuie fibră optică, trebuie legate într-un sistem, nu le pui așa numa’ pe stradă și sună sirena. Deci, de asta nu pot să vă spun acum. Bănuiesc și mă gândesc că ar fi utile dar trebuie să studiem problema și să văd dacă și-au dovedit eficiența în alte orașe. La noi există un sistem cu buton de panică în toate școlile din municipiu. Sunt legate la Poliția municipiului dar nu sunt multe cazuri, câteva pe an”, este de părere Marcel Bonțidean.

Emil Boc nu și-a exprimat opinia despre acest subiect

Nici Inspectoratul de Poliție Județean Cluj nu ar respinge din start ideea. ”Orice proiect prin care se pot preveni faptele antisociale e de bun augur” a declarat pentru Ziar de Cluj purtătorul de cuvânt al IPJ, Carmen Juncan. 
Deoarece Primăria Cluj-Napoca ne amână când trimitem solicitări, nu am cerut și punctul de vedere al Biroului Mass-Media și am îndrăznit în schimb să ne avântăm mai sus și să îl deranjăm pe domnul primar, Emil Boc cu un sms. Însă domnia sa nu a răspuns, fiind ocupat cu alte proiecte mai importante decât o propunere de proiect. 

”Este o infracționalitate atât de mare în Cluj încât să montezi butoane de panică?”

Investiția în butoane de panică ar stoarce mulți bani din bugetul local și edilii ar trebui să stea să calculeze dacă se merită în raport cu rata infracționalității. E o latură a propunerii care trebuie luată în considerare. 
Teodor Pop Pușcaș, șeful firmei de pază PP Protect întreabă retoric dacă există în Cluj o infracționalitate atât de mare încât să montezi butoane de panică.

“Ar fi utile, dar vedeți cum îi, hoții își caută locurile dosite, locuri în care până ajunge omul la butonul de panică…Nu știu din câți în câți km sau metri am putea pune butoane de panică încât să știi că ai rezolvat două-trei cazuri. Există studiu făcut de fezabilitate, rentabilitate a unor asemenea investiții? Altfel, o să ne trezim ca și la telefoanele la 112 că până la urmă trebuie să luăm contra-măsuri de supraprotecție a butoanelor de panică așa cum luăm măsuri de supraprotecție a telefoanelor la 112. Deci, problema nu spun că nu e utilă, dar e discutabilă. Eu întreb: este o infracționalitate atât de mare încât să faci o investiție, să montezi butoane de panică? În câte puncte din oraș? Că dacă s-au întâmplat 100 de tâlhării pe an să spunem, atunci vii cu o măsură de forma asta, dar dacă s-au întâmplat 2-3 tâlhării…Nu știu cât e de oportună investiția. În funcție de starea de infracționalitate și de gradul de nesiguranță al populației, pe parcursul unui an de zile să spunem. Pot fi 3 zile, 3 acte de  violență asupra unor persoane dar pot încă trei luni de zile să nu mai fie niciuna. Dacă apasă cineva butonul de panică, în cât timp Poliția este capabilă să ajungă la acest strigăt public manifestat prin butonul de panică?! Dacă ajunge în 15,20-30 de minute, în două ore, ce am făcut cu butonul de panică? Am făcut o investiție ca să ne aflăm în treabă pentru o imagine”, a explicat Teodor Pop Pușcaș.

Întrebările ridicate de reprezentantul firmei de pază PP Protect sunt pertinente și așteptăm și opinia cititorilor noștri. Ar fi utile la Cluj-Napoca butoane de panică montate în oraș?

 

 

 

 

Surse foto: rivi.ro, bzb.ro, brasovultau.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *