Uncategorized

UTCN a incalcat Legea achizitiilor publice intr-un proiect UE de 9 milioane de lei

Un control al Autoritatii Nationale de Cercetare Stiintifica la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca a scos la iveala faptul ca, in cazul unui proiect european in valoare de 9 milioane de lei, nu s-a respectat Legea achizitiilor publice. La licitatie a participat o singura firma, care a fost declarata castigatoare.

Un laborator de testare al Universitatii Tehnice, care ar putea plasa Romania in randul statelor europene cu o importanta capacitate de cercetare in domeniul energiei, ar putea fi compromis, deoarece nu a fost respectata procedura de achizitie publica. Este vorba de proiectul “Laborator de testare, cercetare si certificare a motoarelor cu ardere interna ce functioneaza cu biocombustibili TESTECOCEL”, cu un buget de 8,9 milioane de lei.

Autoritatea Nationala de Cercetare Stiintifica – Directia Generala Organism Intermediar a evaluat proiectul si a ajuns la concluzia ca, in cazul acestui contract, atribuit unei companii austriece, nu s-au respectat procedurile de achizitie publica.

Nota de constatare transmisa UTCN in 27 august 2012 face referire la faptul ca “exista suspiciunea ca beneficiarul (UTCN, n.r.) a utilizat criterii de calificare si selectie restrictive, care se regasesc in Fisa de date a achizitiei si Caietul de sarcini ale proiectului”, se arata intr-un raspuns oficial transmis de UTCN redactiei Ziar de Cluj.

Cu alte cuvinte, explica Mirela Botan, purtator de cuvant al universitatii, la licitatie s-a prezentat un singur ofertant, firma  austriaca AVL List gmbH, care a si castigat contractul european.

“Universitatea Tehnica a contestat aceasta nota de constatare, deoarece formele de achizitii au respectat procedurile legale”, se mai arata in raspunsul UTCN.

Drept urmare, conflictul a ajuns in instanta. Procesul dintre UTCN si ANCS a avut un prim termen de judecata la Curtea de Apel Cluj, care a declinat competenta de solutionare a cauzei catre Tribunalul Cluj.

Ce este TESTECOCEL

TESTECOCEL este primul laborator din tara  de testare, certificare si cercetare a motoarelor cu ardere interna ce functioneaza cu biocombustibili si este unic in sud-estul Europei.

Laboratorul asigura servicii stiintifice in mai multe cazuri, cum ar fi testarea functionarii motoarelor in conditii extreme de temperatura si solicitari mecanice.

Finantarea europeana din Fondul European de Dezvoltare Regionala, in valoare de  5.851.295 de lei, a fost obtinuta in 2009,  cand a inceput amenajarea laboratorului. Restul finantarii, in valoare de 1.777.512 de lei, a fost asigurata de Guvernul Romaniei.

“Un impact estimat al proiectului este intrarea Romaniei in randul statelor europene cu o importanta capacitate de cercetare in domeniul energiei si mai ales in domeniul dezvoltarii de tehnologii enrgetice alternative. Proiectul isi demonstreaza oportunitatea intr-o perioada in care Europa este angajata intr-o dezbatere legata de reducerea poluarii si surselor conventionale de energie si dezvoltarea de energii alternative”, se arata in descrierea proiectului.

Laboratorul a fost amenajat de firma austriaca AVL List gmbH, “cea mai mare companie independenta de dezvoltare a sistemelor de propulsie cu motoare cu ardere interna, ​​precum si sisteme de instrumentare si de testare”, dupa cum se arata in descrierea companiei.

Instanta urmeaza sa decida daca in acest caz au fost incalcate procedurile de achizitie publica, iar societatea austriaca a amenajat laboratorul de 9 milioane de lei conform reglementarilor in vigoare.

Foto: http://testecocel.utcluj.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *