Sanatate

Usturoiul, sanatate curata!

Intrebuintat sub forma de bulb, proaspat sau in forma de pasta, uscat sau macinat, usturoiul (Allium sativum) sau melasa-clovnului este o planta care provine probabil din vestul Asiei. Totusi, astazi el este cultivat in toata lumea unde este o clima temperata si subtropicala.

 

Mitologie. Romanii considerau usturoiul un afrodisiac. Se presupunea ca mancatul cateilor de usturoi ducea la cresterea potentei. Dupa unele legende est-eutopene, chiar romanesti, consumarea usturoiului proteja impotriva muscaturilor sangerosilor vampiri.

 

Proprietati. Usturoiul este o planta de aproximativ 70 cm inaltime. Planta are un bulb central in forma de ou si aproximativ 12 bulbi laterali, de obicei numiti “catei”. Are o tulpina ierboasa tubulara si frunze lungi si subtiri, care pornesc din bulbul central. La sfarsitul lui iulie si inceputul lui august apar flori alb-roscate, care formeaza o rozeta globulara. Usturoiul contine multi compusi de sulf. Cand este taiat un catel de usturoi se produce alicilina (oxid disulfit de dialil) din alina, apreciata pentru gustul ei. Planta se inrudeste cu arpagicul, usturoiul salbatic si ceapa.

 

Uz medical. Deja in jurul anului 1500 i. Hr., usturoiul era folosit in diverse formule medicinale, iar vechii greci il foloseau in mod special pentru vindecarea a numeroase boli. In timpul Evului Mediu, doctorii recomandau usturoiul pentru fracturi si pistrui.

 

Usturoiul este apreciat si azi pentru efectele sale curative. Are un efect septic si ajuta la eliminarea mucusului. Fiertura de usturoi poate fi folosita extern pentru dureri de gat sau pentru inflamatii, cat si ca bautura pentru a calma guturaiul sau bronsita. Daca este folosit regulat, compusii de sulf din usturoi ajuta in cazurile de proasta circulatie a sangelui.

 

In bucatarie. Aroma lui are un gust puternic, putin dulce. Miroase ca sulful si de aceea este foarte penetrant. Usturoiul este un condiment universal pentru toate felurile de mancare. Joaca un rol important in bucataria mediteraneeana si asiatica. Este foarte pregnant in mancaruri precum “Tapas”, “Antipastos” sau “Mezzos”. Se asociaza bine cu carnea si pestele, sufleurile si supele. Datorita aromei sale, este folosit si in cateva sosuri de salate, maioneze si marinate. Fie ca e pus in “Pesto”-ul Italian, in “Curry”-ul Asiatic, in paste sau in mancarurile condimentate indiene, multi bucatari considera usturoiul un ingredient esential.

 

Secrete:
– Usturoiul este disponibil pe parcursul intregului an. Primavara, crud si verde poate fi folosit ca o leguma, cu frunze cu tot.
– Puteti recunoaste usturoiul proaspat dupa cateii tari si albi acoperiti de o coaja uscata. Cand cumparati usturoi, apasati cu atentie bulbilul sa nu fie sec.
– Exista bulbi de usturoi roz si albi; diferenta de gust este nesemnificativa, dar bucatarii profesionisti prefera intotdeauna usturoiul colorat roz.
– Inainte de a curata coaja si a taia usturoiul, umeziti mainile si tocatorul; in acest fel mirosul va fi eliberat mai repede.
– Deplina aroma a usturoiului se simte doar cand este presat sau taiat cu cutitul; cand este prajit in ulei sau gatit isi pierde gustul picant.
– Daca este pastrat intr-un loc intunecat si uscat, rezista cateva luni.
– Pasta de usturoi, atat cea la borcan cat si cea la tub, are un gust asemanator cu al bulbilor intregi si trebuie pastrata la frigider dupa deschidere.
– Ca si sarea, praful de usturoi trebuie inchis ermetic si pastrat intr-un loc intunecos.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *