Politica

USR: Dacă nu sunt folosiți bani UE, Parchetul European nu poate investiga achiziția. Așa că nici ”Dottore” Bode, nici Predoiu nu au cerut fondurile UE cuvenite pentru achiziția de BMW-uri de la firma prietenului președintelui Iohannis

Cătălin Drulă, președintele USR, a declarat într-un comunicat că Ministerul de Interne nu a cerut fondurile UE cuvenite pentru achiziția de BMW-uri pentru poliție de la firma fondată de Michael Schmidt, prietenul președintelui Klaus Iohannis

CITEȘTE ȘI: ROMÂNIA DEDICATĂ: Cum a rămas firma prietenului lui Iohannis singura în licitația pentru BMW-urile Poliției. Ori e dedicație, ori e pupincurism – ceea ce tot cu dedicație e

  • ”Un terminat politic, Lucian Bode, confirmă ceea ce am spus ieri: s-a ocupat de cumpărat BMW-uri, nu de achiziționarea testerelor de droguri. Proiectul cu finanțare europeană avea ca obiectiv scăderea numărului de persoane decedate în accidente de circulație. Una dintre măsuri fiind creșterea numărului constatărilor privind consumul de către conducătorii auto a substanțelor psihoactive prin achiziționarea de sisteme de detectare. Bode a cumpărat doar BMW-urile, nu l-a interesat restul. Ba mai mult, ca să nu aibă de-a face cu Comisia Europeană (și eventual cu Parchetul European) a renunțat să mai ceară banii europeni pe BMW-uri”, a declarat Drulă.

ESTE BINE DE ȘTIUT  CĂ, dacă pentru o achiziție publică nu sunt folosite fonduri UE, Parchetul European nu poate investiga respectiva licitație.

”Așa că au rămas să fie plătiți din bugetul de stat 49 de milioane de lei pentru cele 300 de BMW-uri, în loc să fie plătiți din fonduri europene nerambursabile. Nici el, nici Predoiu nu au cerut rambursarea banilor de frica consecințelor. Repet: nici Cătălin Predoiu nu a cerut banii europeni! Acel Predoiu care se plânge că Poliția e subfinanțată. Păi cum să nu fie subfinanțată dacă aruncă 50 de milioane de lei pe geam și câte și mai câte alte combinații și aranjamente! Asta în timp ce vor să crească taxele, dar aruncă bani europeni pe apa Sâmbetei. Îi cer premierului Ciolacu să intervină, nu poate continua să tacă în fața dezastrului de la MAI!”, a mai declarat Drulă.

Poliția Română a încheiat deja cu firma Automobile Bavaria, fondată de Michael Schmidt, două contracte pentru 300 de automobile BMW, dintre care 100 au fost deja plătite, se arată într-un răspuns oficial al ex-ministrului de Interne, Lucian Bode, din 22 iunie 2023.

Poliția Română a încheiat un acord cadru cu Automobile Bavaria pentru minimum 300 de autoturisme BMW 320 iX și maximum 600, la un preț de 32.000 euro bucata. Sindicatul Europol, unul dintre cele mai mari din poliție, a criticat criteriile de achiziție, spunând că au favorizat firma lui Michael Schmidt.

Poliția Română a încheiat două contracte: unul de 100 de BMW și altul pentru 200. Valoarea primului contract, de 19,4 milioane lei cu TVA, a fost deja plătită, potrivit răspunsului oficial.

CITEȘTE ȘI: După cele 600 de BMW-uri, Poliția ar putea cumpăra și 75 motociclete de viteză de la firma prietenului președintelui Iohannis

Valoarea celui de-al doilea contract, încă neachitat, este de 38,8 milioane de lei cu TVA.

Licitația câștigată în 2022 a ridicat mari semne de întrebare din cauza caietului de sarcini restrictiv. Chestorul Benone Matei, șeful Poliției Române, a declarat în septembrie 2022, într-o conferință de presă organizată la două zile după ce președintele Klaus Iohannis a cerut clarificarea situației, că poliția a întocmit caietul de sarcini al licitației în urma cererilor Poliției Rutiere și cu sprijinul departamentului de Logistică.

  • Benone Matei a spus că, deși la licitație s-a prezentat un singur ofertant, Automobile Bavaria, specificațiile tehnice erau valabile pentru cel puțin alte 3 modele. Potrivit informațiilor G4Media, e vorba de modele ale mărcilor Mercedes, Jaguar și Alfa Romeo.
  • Întrebați de reporterul G4Media cum au ajuns la aceste specificații tehnice extrem de restrictive, șefii Poliției au spus că scopul principal al autospecialelor este urmărirea șoferilor care nu opresc la semnale și trebuie urmarite. Purtătorul de cuvânt al Poliției, Georgian Drăgan, a spus că in 2021 au fost 3250 astfel de cazuri, iar in acest an – 2068.
  • Întrebati de reporterul G4Media dacă nu există și alte tipuri de automobile care să permită urmărirea eficientă în trafic, șefii Poliției au spus că cerințele tehnice sunt minimale, fiind nevoie de mașini puternice care să poată rivaliza cu automobilele de peste 2.000 cm cubi care au intrat în România după ce taxa de primă înmatriculare a fost desființată in 2017.