Din oras

USAMV va licenția specialiști în comportamentul animalelor și bunăstare

Dacă simțiți că nu vă înțelegeți cu patrupezii, reptilele sau prietenii înaripați care vă umplu casa sau sufletele, foarte curând vom avea și specialiști în comportamentul animalelor și bunăstare. Trebuie doar să mai aveți răbdare 4 ani, până iese prima serie de licențiați.

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca lansează, în premieră în România, un nou program de licență, cu predare în limba engleză – „Comportamentul Animalelor și Bunăstare”, în cadrul Facultății de Zootehnie și Biotehnologii (FZB), începând cu anul universitar 2023-2024.

Programul va avea o durată de patru ani, iar absolvenții vor deveni specialiști în comportamentul şi bunăstarea animalelor.

„Această calificare este una europeană, regăsindu-se în standardele ocupaționale europene (ESCO) ca specialist în comportamentul animalelor și fiind cerută de reprezentanți ai pieței muncii din România. Unicitatea acestui program de licență constă în abordarea multi și interdisciplinară de transmitere a cunoștințelor teoretice și practice din domenii ca: etologie, psihologie animală, genetică comportamentală, bunăstarea tuturor categoriilor de animale din perspectiva standardelor internaționale, emoții și cogniții la animale, intervenții asistate de animale și multe altele”, a declarat decanul FZB, Prof. dr. Daniel Dezmirean.

Din 2021, la aceeași facultate din cadrul USAMV Cluj-Napoca se derulează și Programul de masterat ”Ethology & Human-Animal Interactions”, tot cu predare în limba engleză și care a reprezentat, de asemenea, o premieră națională la momentul lansării.