Sanatate

Urticaria si impetigo

Pentru ca pielea este parte integranta din infatisarea dvs., modificarile si problemele care o afecteaza sunt frecvent suparatoare. Iritantii externi, infectiile, imbatranirea si chiar stresul emotional va pot afecta pielea in mai multe feluri. Rareori, alte boli de baza sau alergii alimentare sau medicamentoase declanseaza anomalii.

 

 

Pielea uscata

Aceasta este, de departe, cea mai obisnuita cauza de mancarime si descuamare a pielii. Desi uscaciunea pielii ar putea fi o problema in oricare moment al anului, aerul rece si umiditatea scazuta pot fi, in mod deosebit, agresive asupra pielii. Pielea uscata datorata aspectului vremii depinde de regiunea unde locuiti.

 

 

Ingrijire:

–    Faceti mai putine bai sau dusuri. Folositi apa calduta si cantitati minime de sapun. Sapunuri moi, cu adausuri de grasimi, cum sunt Basis sau Dove, vor usca mai putin pielea. Adaugati pudra de faina de orez Aveno sau alte uleiuri de baie in cada.
–    Mai curand tamponati, decat stergeti pielea pentru uscare, dupa baie.
–    Aplicati un ulei sau o crema imediat dupa ce va uscati. Folositi o solitie hidratanta grasa, avand la baza apa in ulei si nu o crema usor penetrabila, care contine mai multa apa.
–    Evitati cremele sau lotiunile ce contin alcool.
–    Folositi un umidificator si pastrati un microclimat racoros.

 

 

Urticaria

Este o eruptie rosiatica, frecvent pruriginoasa (cu mancarimi), de elemente proeminente de marime variate, care apar si dispar de pe piele. Sunt mai frecvente pe zonele corpului unde imbracamintea va roade pielea. Urticaria tinde sa apara in serie si dureaza de la cateva minute pana la cateva zile.

 

 

Angioedemul, o afectiune similara, determina o eruptie de elemente proeminente ceva mai mari sub piele, mai ales in apropierea ochilor si buzelor, dar si pe maini si picioare si in interiorul gatului.

 

 

Urticaria si angioedemul apar cand organismul elibereaza in piele o substanta chimica naturala numita histamina. Alergiile la alimente, medicamente, polen, muscaturi de insecte, boli, frig si caldura si stres emotional  pot declansa reactia. In majoritatea cazurilor aceste afectiuni sunt inofensive si nu lasa urme durabile. Totusi, angioedemul grav poate determina ca laringele sau limba sa blocheze caile respiratorii si, drept consecinta, pierderea constientei.

 

 

Ingrijire:

–    Evitati substantele care au declansat in trecut astfel de reactii.
–    Faceti dusuri racoritoare. Aplicati comprese reci. Purtati imbracaminte usoara. Reduceti la minim activitatea fizica viguroasa.
–    Folositi lotiuni de calamine sau unul dintre antihistaminicele fara prescriptie medicala, precum clorhidrat de difenhidramina (Benadryl) sau clorfeniramin maleat (Chlor-Trimeton) pentru ameliorarea mancarimii.
–    Daca unele alimente sunt suspectate de a fi cauza problemelor dvs., tineti un jurnal al alimentelor.
–    Solicitati ingrijiri de urgenta daca aveti o stare confuzionala sau dificultati la respiratie si daca urticaria persista mai mult de cateva zile.

 

 

Impetigo

Este o infectie cutanata, care apare de obicei, pe fata. Boala incepe cand bacteriile (streptococii) penetreaza pielea printr-o taietura, zgarietura sau muscatura de insecta. Impetigo este extrem de contagios si se raspandeste usor prin contact direct.

 

 

Infectia incepe cu o ulceratie rosie, pe care apar pentru scurt timp vezicule, ce zemuiesc cateva zile si formeaza o crusta aderenta. Scarpinarea sau numai atingerea ulceratiilor poate raspandi aceasta infectie contagioasa la alte persoane sau alte parti ale corpului.

 

 

 

Impetigo este mai frecvent la copiii mai mici. La adulti apare mai degraba ca o complicatie a altor probleme ale pielii, cum ar fi dermatita.

 

 

Ingrijire

Respectarea igienei este esentiala pentru prevenirea impetigo-ului si pentru limitarea contagiozitatii. Pentru infectii limitate sau minore, care nu s-au intins in alte parti ale corpului, incercati urmatoarele:

 

 

–    mentineti ulceratiile si pielea inconjuratoare curate;
–    inmuiati aria eruptiei cu o solutie dintr-o lingura de cloramina la un sfert de litru de apa, pe o durata de 20 de minute. Aceasta procedura va usura inlaturarea crustelor;
–    dupa spalarea cu solutie de cloramina, aplicati un unguent cu antibiotic, de 3-4 ori pe zi. Spalati pielea inaintea fiecarei aplicatii si tamponati-o pentru uscare;
–    evitati daca nu e necesar, sa va scarpinati sau sa atingeti ulceratiile, pana se vindeca. Spalati-va mainile de cate ori le atingeti. Unghiile copiilor ar trebui taiate;
–    nu imprumutati prosoape, haine sau lame de ras. Schimbati lenjeria des.

 

 

Daca infectia se raspandeste, medicul v-ar putea prescrie antibiotice orale, precum si penicilina sau eritromicina sau un unguent cu mupirocina (Bactroban).

 

 


 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *