Din oras

URMEAZĂ STAȚIA OSĂ METROUL, PRELUNGIREA LICITAȚIEI cu încă o lună

Primăria municipiului Cluj-Napoca a prelungit vineri, cu o lună, până pe 28 februarie, termenul-limită pentru evaluarea ofertelor la contractul Magistralei de Metrou M1, prima linie de metrou din afara Capitalei.

”Prin prezenta, notificăm prelungirea perioadei de evaluare a ofertelor până la data de 28.02.2023”, se arată în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).

”Avem o solicitare din partea experților internaționali de a prelungi acest termen de a arăta cine este câștigătorul. Este pe lege. Avem un termen de 30 de zile plus încă 20 de zile, este un termen legal și vom da curs acestei solicitări astfel încât să putem avea cea mai bună soluție. Sunt foarte multe solicitări de clarificare pe care le-am solicitat acestor firme pentru a putea știi exact care este varianta pe care vom merge și așteptăm din partea comisiei de licitație să ne ofere și un câștigător”, ne-a spus trompețica lui Boc, Dan Tarcea, de ce NOSĂ, referindu-se la acest subiect.

În luna august a anului trecut, Primăria Cluj-Napoca a decis suspendarea licitației pentru realizarea metroului clujean, după ce zice că ”s-a consultat în prealabil cu Ministerul Transporturilor”.

”De ce am decis suspendarea procedurii în vederea actualizării prețului de licitație? În ultimele 4 zile am primit 3 scrisori de informare de la firme interesate de realizarea Metroului de la Cluj și care ne-au precizat că nu se pot încadra cu oferta în valoarea estimată.

Precizăm faptul că aceste firme au realizat multiple lucrări de metrou în capitale și orașe ale Uniunii Europene. Pentru a nu anula licitația, care ar fi presupus cel puțin 6 luni de amânare a proiectului, am decis utilizarea procedurii de actualizare a indicatorilor tehnico-economici, cu sprijinul Ministerului Transporturilor și al Guvernului României. Procedura de achiziție va fi continuată imediat după actualizarea, prin hotărâre de Guvern, a indicatorilor tehnico-economici.

De ce am decis acum actualizarea indicatorilor tehnico-economici? Am decis astăzi întrucât doar acum am primit sesizări oficiale de la mari concerne interesate de realizarea Metroului că nu pot depune oferte în valoarea estimată. Soluția stabilită asigură continuarea proiectului în cadrul P.N.R.R”.

Eram ”decât” la a treia amânare a licitației din varii motive variate în urechea clujenilor care mai pun botul la pobeștile municipalității.

Licitația pentru construirea metroului clujean a fost lansată în luna martie, anul trecut. Termenul limită inițial pentru primirea ofertelor a fost fixat pentru data de 9 mai 2022, după care s-a decis amânarea în două rânduri.