Eveniment

Urmările stării de urgență: World Class a solicitat suspendarea chiriei datorate Vivo! Cluj pe perioada restricțiilor de activitate

Restricțiile impuse de stat prin ordonanțe militare pentru limitarea infectării cu COVID-19 și care au un puternic impact negativ asupra activității economice, au determinat operatorul de profil World Class, unul dintre cei mai însemnați jucători ai industriei autohtone de wellness, să solicite suspendarea, pe perioada stării de urgență, a obligației de plată a chiriei pentru spațiul de 1.354 mp, închiriat în 2015 în Vivo! Cluj, fostul Polus Center, controlat de austriecii de la Immofinanz prin Polus Transilvania Companie de Investiții, relevă date analizate de profit.ro.

Astfel, World Class a cerut în instanță emiterea unei ordonanțe președințiale prin care să dispună suspendarea obligației de plată pentru spațiul închiriat în mall-ul din Cluj.

Starea de urgență declarată prin decret prezidențial va lua sfârșit pe 14 aprilie, însă președintele Iohannis a anunțat recent că aceasta va fi prelungită cu încă o lună.

World Class a obținut în aceeași zi certificat de situație de urgență tip 1 de la Ministerul Economiei, destinat firmelor care și-au întrerupt total sau parțial activitatea din cauza deciziilor luate de autorități pe perioada stării de urgență. World Class a obținut certificatul întrucât se încadrează în categoria IMM-urilor, având cifră de afaceri sub 50 milioane euro pe an și efectiv mediu de mai puțin de 250 salariați.

Pe de altă parte, potrivit legislației adoptate de Guvern, IMM-urile cu certificat de situație de urgență beneficiază automat de amânarea la plată a chiriei doar pentru imobilele cu statut de sedii principale sau secundare, nu și pentru punctele de lucru, cum este spațiul închiriat de World Class în Vivo! Cluj.

Astfel că, în acest caz, se aplică prevederea legală potrivit căreia „(…) poate fi invocată forța majoră (..) numai după încercarea, dovedită cu înscrisuri comunicate între părți prin orice mijloc, inclusiv prin mijloace electronice, de renegociere a contractului, pentru adaptarea clauzelor acestora cu luarea în considerare a condițiilor excepționale generate de starea de urgență”.

World Class a susținut în instanță că datorează operatorului Vivo! Cluj, Polus Transilvania Companie de Investiții SA, o chirie lunară în cuantum de 6 euro/mp fără TVA (în total circa 9.670 euro pe lună, cu tot cu TVA), plus costuri de exploatare, și că a garantat plata cu o scrisoare de garanție bancară pusă la dispoziția proprietarului. 

Tribunalul Specializat sesizat și-a declinat competența de soluționare în favoarea Judecătoriei Cluj.
Judecătoria Cluj a respins în primă instanță acțiunea World Class.

Citește continuarea articolului pe profit.ro

 

 

 

sursa foto: upfit.world

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *