In vizor

“Urgia” supraimpozitării clădirilor degradate se extinde în 2017

Din decembrie 2016, conducerea Primăriei Cluj-Napoca a început să aplice impozite pe clădiri, majorate cu 500% pentru imobilele aflate într-o stare avansată de degradare. 

Aproximativ 750 de proprietari din zona ultracentrală a orașului vor plăti anul acesta impozit pe clădire majorat cu 500%. Numărul lor va fi mult mai mare în 2018 dacă anul acesta nu își repară clădirile degradate. 

Ultima ședință de Consiliu Local din anul 2016 a avut o durată impresionantă din cauza celor peste 50 de proiecte de hotărâre care prevedeau majorarea cu 500% a impozitului pe clădire pentru aproximativ 750 de proprietari. Mulți din cei vizați de supraimpozitare și-au trimis avocați în Consiliul Local sau au mers chiar ei să pledeze împotriva majorării impozitului. Cu toată lupta și argumentele aduse de proprietari și avocați, primarul Emil Boc a fost de neînduplecat. 

Dacă deocamdată supraimpozitarea a vizat doar clădirile din zona ultracentrală, de anul acesta se extinde zona luată în vizor de Primărie. Anunțul a fost făcut chiar de primar cu câteva zile înainte de finalul anului 2016. “Anul viitor (2017 –n.r.) vom continua cu alte imobile care intră în stare de degradare avansată pentru că au fost somate și supraimpozitate doar cele care sunt în stare avansată de degradare potrivit punctajului din nota de constatare și care prezintă risc maxim de prăbușire a unor elemente din clădire. Anul viitor vom continua, vom extinde zona de acțiune de la zona ultracentrală la zona centrală și după aceea pe alte zone. Fac un îndemn încă de pe acum clujenilor care dețin în proprietate imobile care prezintă risc de prăbușire să nu aștepte somația Primăriei, să înceapă demersurile imediat în 2017. Dacă nu, vor avea și ei, în 2018, impozitul majorat . Sunt oameni care de la un impozit de 1.000 euro pe an ajung la 5.000 de euro, de la 2.000 euro la 10.000 euro. Scopul nostru nu este să aducem bani în plus la bugetul local. Aș prefera ca oamenii să își refacă cu acei bani clădirile și să rețafațadizeze imobilele ca să nu ne pună viața în pericol”, a declarat Boc la un post de radio local. 

Primarul a subliniat încă o dată că nu va renunța la această politică, deși există presiuni în acest sens. “Banii din supraimpozitare vin în bugetul local. Anul acesta, noi am investit 4 milioane euro pentru renovarea a 9 clădiri, unde Primăria este proprietar majoritar, acolo fiind și alți proprietari pentru care am făcut noi reparații. Dar noi nu avem tot bugetul Clujului la dispoziție ca să facem toate clădirile din centru pentru că avem nevoie și de drumuri și de salubritate, sănătate. 

Nu am să cedez de la această politică oricâte presiuni vor fi. Repet, nu este o acțiune îndreptată împotriva lor personal dar trebuie să înțelegem că într-un oraș  nu putem să conviețuim dacă nu ne respectăm prin aplicarea prevederilor legale”, a mai spus Boc. 

Foarte  multe clădiri din zona ultracentrală și centrală a orașului sunt într-o avansată stare de degradare. Periodic, din fațade se desprind elemente decorative sau bucăți de tencuială. Cel mai grav caz a fost în decembrie 2015 când o tânără a fost rănită după ce o bucată de tencuială desprinsă de pe clădirea fostului Hotel Continental i-a picat în cap. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *