Sanatate

Urgențele la Chirurgia Plastică de la Spitalul Județean Cluj, reluate după plecarea doctorului Lucian Fodor. Ziar de Cluj a scris despre modul în care Fodor a ținut spitalul și pacienții în șah

Demisia chirurgului Lucian Fodor de la Compartimentul de Chirurgie Plastică din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj a fost semnalată în toată presa, după ce acesta a plecat în aplauzele colegilor. Doar Ziar de Cluj și strictsecret.ro au semnalat, cu câteva săptămâni înainte de demisia doctorului Lucian Fodor, modul în care el a reușit să țină în șah întregul spital și pacienții cu nevoi urgente. Practic, prin presiuni asupra spitalului, el a reușit să oprească urgențele din cadrul compartimentului. 

Reprezentanţii Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj au arătat astăzi că activitatea compartimentului continuă și după plecarea lui Lucian Fodor, dar mai ales că au fost reluate urgențele. Noul medic coordonator al compartimentului este dr. Claudiu Filip, doctor pe care Lucian Fodor nu a reușit să îl controleze așa cum a făcut cu alți colegi.

În imaginea de mai jos, doctorul Claudiu Filip:

Potrivit unei informări a spitalului, în cursul serii de 4 ianuarie, echipa medicală a Compartimentului de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă a intervenit cu promptitudine pentru rezolvarea unui caz complex, la un pacient cu un traumatism sever la mâna stângă, cauzat de secționarea cu un obiect ascuțit.

Pacientul, un copil de doi ani și șapte luni, a fost adus de urgență din Șimleu Silvaniei la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Cluj-Napoca, după mai multe încercări de a fi transferat la alte spitale din Cluj-Napoca și Târgu Mureș.

La 15 minute după ajungerea în unitatea medicală, echipa multidisciplinară condusă de medicul chirurg Claudiu Filip a început intervenția chirurgicală pentru revascularizarea degetului arătător, reparația oaselor, tendoanelor, nervilor și arterei digitale de la mâna stângă a copilului.

„Doresc să mulțumesc întregii echipe care a contribuit la intervenția chirurgicală. Suntem în etapa în care reconstruim echipa Compartimentului de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă, reușind, cu un efort susținut, să acoperim toate urgențele. La 12 ore după intervenția care a durat aproximativ trei ore, evoluția micuțului pacient este favorabilă. A fost foarte important să intervenim în timp scurt pentru a preîntâmpina alte complicații care ar fi putut duce la pierderea degetului. Copilul va trebui urmărit în timp și va parcurge un program de recuperare a funcționalității mâinii la care s-a intervenit chirurgical”, a declarat dr. Claudiu Filip, noul medic coordonator al Compartimentului de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă, șeful echipei multidisciplinare formate din chirurgi, anestezist, asistente medicale și infirmiere.

După cum Ziar de Cluj scria în decembrie 2021, medicii din compartimentul de chirurgie plastică, conduși de dr. Lucian Fodor, au refuzat să mai trateze cazuri de urgență după masa, noaptea și în weekend, deși menirea acestui compartiment era tocmai tratarea urgențelor complexe.

Pe vremea când manager al Spitalului Județean era Petre Șușcă, el l-a numit pe Fodor “din pix”, fără concurs, șef de compartiment și i-a dat atribuții de șef de secție, deși compartimentul nu este secție, iar Fodor nu avea contract de administrare.

Petre Șușcă i-a dat lui Lucian Fodor tot felul de facilități, iar clinicii mari de chirurgie plastică, aflată în structura spitalului de recuperare, i s-au restrâns din atribuții. Se ajunsese ca secția de plastică de la Recuperare să nu mai aibă voie să opereze urgențe.

Fodor ajunsese să își facă propria echipă formată din medici obedienți. Ei operau la stat în timp ce el își vedea de activitatea de la privat. Lucian Fodor aproape nici nu exista pe lista de gărzi pentru urgențe.

Fodor a făcut mai multe scandaluri la adresa Claudiei Gherman, cea care l-a înlocuit pe Petre Șușcă. Lucian Fodor a tot făcut scandal prin adrese către conducerea spitalului și prin presă cum că sunt numai doi chirurgi în compartiment și că au cele mai grele cazuri din Transilvania, etc. În primăvara lui 2021, Fodor mai făcuse scandal, atunci când a șantajat-o pe Claudia Gherman tot cu oprirea activității în urgență, pentru că Gherman a cerut intrarea în legalitate a activității rezidenților.

El a făcut scandal și când Gherman a scos la concurs postul de medic primar de chirurgie plastică. El a insistat că postul trebuia să fie de specialist, așa că a jucat din nou placa cu oprirea urgențelor. Așa a și făcut. El și ceilalți din echipa sa au reziliat contractele de gardă.

După cum Ziar de Cluj a scris în decembrie, la concurs s-a înscris doar dr. Claudiu Filip (cel care acum și conduce de altfel compartimentul), medic primar cu activitate la Alba-Iulia. El a mai fost pe la Fodor mai demult, dar nu a făcut parte din cei care pleacă capul necondiționat, aspect care l-a deranjat total pe Fodor.

Odată cu demisia doctorului Lucian Fodor s-a reluat activitatea de urgență.

Citește și:

STRICTSECRET: Cum incaseaza 2 MILIOANE de euro din privat un chirurg plastician, tinand in sah un intreg spital judetean si pacienti cu nevoi urgente

Demisii la Spitalul Clinic de Urgență Cluj-Napoca. Medicii consideră că le sunt ignorate drepturile şi interesele prevăzute în contractul individual de muncă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *