General

URBANISMUL DE CUMETRIE LOVEȘTE ÎN LOMB: Un zid de sprijin s-a prăbușit peste mai multe mașini

Scris de 1623

Un zid de sprijin s-a prăbușit, miercuri, pe strada Lombului. Nu mai puțin de 5 mașini au fost avariate. Bine că nu sunt victime umane.

 • ”În urma unei sesizări primite astăzi, polițiștii locali de la Serviciile Control urbanism și Disciplină în Construcții și de la Control Trafic Rutier au constatat prăbușirea unui zid de sprijin, pe o lungime de circa 35 de metri, pe strada Lombului nr. 2-4. Au fost avariate 5 autovehicule și o autoutilitară”, transmit reprezentanții Primăriei.

Aceeași municipalitate care autorizează tot felul de lucrări, apoi le recepționează ”ochiometric”.

Potrivit Primăriei municipiului Cluj-Napoca, zidul de sprijin era prevăzut în ”documentația tehnică autorizată cu AC nr. 576/2020 – Construire imobil mixt, amenajări exterioare și imprejmuire – teren privat, lucrarea nefiind recepționată”.

”Polițiștii locali au întocmit un act de control prin care s-au dispus punerea în siguranță a zonei afectate și semnalizarea amplasamentului, precum și luarea tuturor măsurilor legale necesare remedierii situației”, mai transmit reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca.

De asemenea, Serviciul Control Urbanism și Disciplină în Construcții a sesizat Inspectoratul de Stat în Construcții Cluj pentru a verifica calitatea lucrărilor efectuate.

Se vede cu ochiul liber că avem de-a face cu o lucrare de mântuială care nu poate fi denumită zide de sprijin. Ne întrebăm ce au păzit pe parcursul execuției acestei non-lucrări ”de protecție” cei care avea ca sarcină de serviciu să vefifice amplasamentul, lucrarea și stadiile de execuție?

O, dar suntem în Cluj-Napoca unde Urbanismul de Cumetrie se face pentru cumetri, iar unele firme au intrare liberă la autorizat cu tot felul de avioane urbanistice. Și ia să aruncăm o privire peste ce anume a autorizat municipalitatea:

Și ia să facă bine ”Bocăria” Cluj-Napoca să citească temeinic ”Sistemul calităţii în construcţii | Lege 10/1995”, să vadă care îi erau atribuțiile de control pe parcursul executării construcției.

HINT: Soţii Raita (Daniel Raita şi Ancuţa Raita), proprietarii firmei Ego Residence, au ridicat ansamblul imobiliar de pe strada Lombului, unde zidul zis de sprijin s-a prăbușit peste 5 vehicule și o autoutilitară.

CITEȘTE: ȚĂRANI LA CLUJ: Ginerică patronului Ego Residence, un țărănete coclit cu Aston Martin parcat pe trotuar

Cei doi, Daniel Raita şi Ancuţa Raita, au demarat mai multe proiecte imobiliare în ultimii ani, dar au fost implicați şi în câteva scandaluri.

Așadar, în februrarie 2021, un clujean a sesizat că, pe timp de pandemie, în cursul anului 2020 s-a depozitat o cantitate uriașă de pământ rezultat din excavații, amestecat cu deșeuri din construcții, pe o parcelă cu destinație teren agricol pe strada Lombului în cartierul Dâmbul Rotund. ”Din surse neoficiale s-a aflat că persoana vinovată de depozitare este Daniel Raita, care a închiriat parcela de teren în cauză ca să depoziteze pe el excavațiile rezultate de la noul ansamblu de blocuri Ego Residence de pe strada Lombului”, a precizat acesta, pentru cluj24.ro. ”Depozitarea a continuat şi în alte locații pe lângă drum în sus spre satul Popesti”, mai arată clujeanul. Practic este vorba despre ansamblul imobiliare, unde zidul de sprijin s-a prăbușit miercuri, 25 ianuarie 2023.

De asemenea, în 2017, municipalitatea s-a ales cu plângere penală. Daniel Raita deţinea în Cluj-Napoca un imobil pe strada Şcolii în cartierul Dâmbul Rotund. Odată cu reglementările PUG, zona în care era încadrat imobilul era alipită unei zone care se dezvoltă în regim de înălţime de maxim 28m, motiv pentru care Raita spune că întreaga sa locuinţă şi curte vor fi  înconjurate de construcţii cu un regim de înălţime ce va schimba complet zona în care locuieşte.

Din acest motiv, Raita a făcut o plângere prealabilă către Primăria condusă de Boc, prin care cere ca zona respectivă să fie reglementată într-o zonă care să permită dezvoltarea destinaţiei pe care o avea la momentul autorizării construcţiilor sale şi cere să i se respecte dreptul la proprietate şi la viaţa privată, scrie Gazeta de Cluj. Ulterior, familia s-a mutat, nemaidorind sub nicio formă să mai locuiască într-o zonă care se va dezvolta la nivel de locuri.

Cum s-au hotărât cei doi să dezvolte proiecte rezidenţiale 

”Acest business a luat naștere din pură întâmplare. Familia noastră s-a ocupat, ani la rând, de comercializarea ușilor metalice și de interior, devenind unul dintre cei mai mari distribuitori de uși din Ardeal. Din dorința de a ne extinde afacera și depozidul, care nu mai era atât de încăpător, am cumpărat un teren pentru construcția unor birouri și hale, respectiv terenul de pe Str. Corneliu Coposu, Nr. 171. Soțul meu este un om care nu se plafonează într-o afacere și nu consideră despre nicio afacere că este „afacerea vieții noastre”. Astfel, a luat naștere Ego Residence, un proiect care nu ne așteptam să prindă un așa contur sau să fie atât de căutat. Ulterior, am hotărât să începem Proiectul imobiliar Ego Residence”, a declarat doamna Raita, pentru The Woman.

Conform mass media locală, familia are  în portofoliu un ansamblu rezidențial cu peste 300 de apartamente pe strada Corneliu Coposu, la nr. 171, un număr de 60 de case în cadrul altor 3 proiecte pe strada Valea Seaca Nr.15D și în cartierul Gruia. Daniel Raita a mai construit și un ansamblu imobiliar în Luduș, din județul Mureș.ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours Anchete
  Prințul Alin “ÎNTR-O ZI” Tișe și regele Emil OSĂ Boc nu numai că au pierdut cloudul regional, dar n-au fost în stare să aducă la Cluj nici măcar o fracțiune din cloud-ul mare guvernamental de 500 de milioane de euro
 • Acum 5 hours Eveniment
  SĂ TRĂIASCĂ ANTIDERAPANTUL, CĂ MI-A PUS ÎN ȘANȚ BĂRBATUL! De la atâtat deszăpezire pe drumurile județene din Cluj, o mașină cu 4 pasageri s-a răsturnat în decor
 • Acum 6 hours In vizor
  70 de ani de la moartea lui Iuliu Maniu în închisoarea de la Sighet și 10 zile de la smulgerea din soclu a statuii sale de către ”doreii” angajați de Boc să ”reabiliteze” zona. Tot o ucidere. A memoriei
 • Acum 17 hours Analiza
  Marțafoii Clujului, Alin Tișe și Emil Boc, au trimis la STS o adresă smiorcăită, de ciudă că Clujul a pierdut Cloud-ul Regional. Sunt Tișe și Boc izolați de PNL?
 • Acum 21 hours FOTOGRAFILA
  VIDEO/FOTO: Cluj-Napoca, ca un patinoar. N-a făcut ”OSĂ” Boc patinoar pe lacul din Parcul Central, a făcut iarna în tot orașul
 • Acum 1 day Politica
  De la semnarea Proiectului în valoare de 60 de milioane de euro pentru digitalizare în regiunea de Nord-Vest a României a lipsit președintele CJ Cluj
 • Acum 1 day Politica
  Rafila, reacție la dosarele de șpagă din sistemul medical: ”E inacceptabil ca personalul să primească bunuri materiale în schimbul serviciilor pe care le oferă. Recunoştinţa poate fi exprimată prin flori sau bomboane”
 • Acum 1 day Din oras
  MAI UȘOR CU ANUNȚUL DE ANGAJARE PE SCĂRI! LEGAL, discriminarea în cuprinsul unui anunţ de angajare, pe criteriul genului şi al aspectului fizic ESTE INTERZISĂ
 • Acum 2 days Sport
  BUN SABĂU, BUNI JUCĂTORII U CLUJ! FC U Craiova – U Cluj 5-0, în etapa a 24-a din Superliga. Mai bine antrena Șurubaru, și așa ia bani degeaba
 • Acum 2 days In vizor
  FELICITĂRI, FAINE LUCRĂRI! ”Dottore” Bode a fost bun și ca ministru al Transporturilor
 • Acum 2 days PubliNews
  TeraPlast, cel mai mare producător român de materiale de construcții, a încheiat 2022 cu afaceri de 711 milioane lei, dar profitul a scăzut cu 64%
 • Acum 2 days Justitie
  CUM SĂ-ȚI PASEZI RESPONSABILITATEA, ROMÂNEȘTE: CA Cluj dă vina pe parchet pentru că violatorul din Cășeiu a fost eliberat: ”Judecătorul, sesizat cu 54 de minute înainte să expire reținerea”
 • Acum 2 days General
  Bărbatul care a violat o minoră în Cășeiu și nu a mai fost arestat că judecătorul a întârziat la serviciu, a fost prins de polițiști
Citește și...
la multi ani! General

10 ani cu Ziar de Cluj

Sunt deja 25 de ani de când fac presă de investigații. Am început în septembrie […]

Recomandările redacției
TOP CITITE