Politica

Nu se mai dau „Tetaroame” la tot judeţul

„În următoarea ședință a Consiliului Județean Cluj închidem povestea Tetarom V. Comuna Luna dorește să iasă din asocierea cu Consiliul Județean Cluj și Câmpia Turzii în urma căreia ar fi trebuit să avem al V-lea parc industrial Tetarom din județ. Mai exact, își vrea înapoi cele 115 hectare de teren pe care le-a pus la dispoziție pentru construcția parcului industrial.” – anunţă Cătălin Sălăgean, consilier judeţean din partea USR Cluj pe pagina sa de Facebook.

CITEŞTE: 7 milioane euro costă drumul de acces la viitorul Parc Industrial Tetarom V

Este nasol să aflăm aşa, de pe Facebook, că, după lupte securale care au durat vreo zece ani, frumosul vis al fiecărei comune şi orăşel din judeţul Cluj de a-şi da pământul pentru a face un Tetarom în care să vină alţii să muncească pentru ei, ei încasând chirii, s-a terminat.

Mai ales că, în septembrie 2020, Consiliul Judeţean a lansat licitaţia publică privind lucrările de execuție pentru obiectivul de investiție „Parc Industrial Tetarom V – infrastructură de acces”. Durata contractului de lucrări a fost de 88 de luni din care execuţia lucrărilor, maximum 16 luni de la data emiterii ordinului de incepere.

Şi asta după ce nu mai deprate decât anul trecut administraţia judeţeană se lăuda că se află în negocieri cu un mare producător de mașini pentru preluarea integrală a viitorului parc industrial de 150 ha din comuna clujeană Luna.

„Acest investitor, operator economic important, din domeniul construcțiilor de mașini, vrea să preia cele 150 ha încă din această fază, am discutat cu Primăria Luna, proprietarul terenului, și se pare că sunt șanse ca acest parc industrial să fie ocupat integral mai repede decât ne așteptam. Am avut mai multe cereri pentru a se prelua acest parc.Este la 50 km de Aeroportul Cluj, la 48 km de Aeroportul Mureș, are acces la drumul european și foarte aproape de autostradă. Ca atare nu mă miră acest interes. Am agreat idea de a se prelua acest parc industrial, urmează ca la nivelul primăriei să găsim soluții, pentru că există companii interesate. În general, firmele mari cer confidențialitate până când acest lucru nu se întâmplă. Pentru Tetarom V abia am dat hotărârile anul trecut, când am făcut și demersurile de parc industrial. Dacă și primăria este de acord, în virtutea protocolului, vom accepta această propunere”, declara, în februarie 2022, președintele Consiliului Județean Alin Tișe.

  • După aprobarea asocierii, s-au făcut mai multe demersuri pentru edificarea parcului industrial. Astfel prin hotărârea Consiliului Județean Cluj nr. 142/2020 au fost aprobați indicatorii tehnico-economici și finanțarea multianuală cu 48,8 milioane de lei a obiectivului de investiții „Parc Industrial TETAROM V – infrastructură de acces ” situat în comuna Luna, județul Cluj, pentru o perioadă de 3 ani începând cu anul 2020. De asemenea au mai fost adoptate patru hotărâri pentru realizarea edificiului.
  • Prin Hotărârea Consiliului Județean Cluj nr. 174/2020 a fost aprobată declanșarea procedurilor de expropriere pentru cauză de utilitate publică a imobileleor situate pe amplasamentul lucrării de utilitate publică ,,Parc Industrial TETAROM V – infrastructură de acces” situat în Comuna Luna, județul Cluj.

Iaca că se fâsâi investitorul.

Prin urmare, prin proiectul de hotărâre ce va fi supus dezbaterii consilierilor județeni în ședința din 31 ianuarie se propune abrogarea tuturor hotărârilor adoptate până acum pentru edificarea parcului industrial.

„Se aprobă transmiterea către Comuna Luna, a activelor fixe corporale în curs de execuție -TETAROM V, înregistrate în evidențele financiar-contabile ale Județului Cluj, în Fișa contului nr. 231.00.00.A.239 aferentă anilor 2019-2021; Predarea activelor menționate la alin. (1) se va realiza de către o comisie constituită prin dispoziție a Președintelui Consiliului Județean Cluj, prin încheierea unui proces – verbal de predare-primire, în termen de 30 de zile de la semnarea de către toate părțile, a Acordului de încetare a Contractului de asociere nr. 29201/5100/24625/05.09.2018”, se precizează în proiectul de hotărâre.

Şi se fâsâiră şi banii publici investiţi în proiect, precum şi promisiunile electorale.

Reamintim că forul administrativ judeţean s-a angajat să întocmească toate documentaţiile tehnice, economice şi de urbanism necesare înfiiţării Parcului Industrial Tetarom V şi să realizeze efectiv infrastuctura parcului, din bugetul judeţului, sens în care Consiliul Judeţean a şi alocat în 2018 suma de 23.100.000 lei. În ceea ce priveşte Primăria Luna, pe lângă garanţiile legate de viabilitatea fizică şi juridică a terenului de 115 ha pe care îl punea la dispoziţie, acestă comună urma să încaseze de la viitorii rezidenţi ai parcului toate taxele, impozitele şi celelalte obligaţii prevăzute de legislaţia în vigoare, care se fac venit la bugetul local. Nu în ultimul rând, în ceea ce priveşte Primăria Câmpia Turzii, trebuia să înfiinţeze o linie de transport public de persoane care să lege municipiul de parcul industrial şi să finanţeze realizarea unei investiţii de tip „spin-off”.

Acum e „spin-out”…

La Tetarom IV s-a renunțat anul trecut, în mai.

CITEŞTE: BANI ARUNCAŢI PE SOMEŞ: După 11 ani și două milioane de euro aruncaţi “pe lucrări”, Consiliul Județean Cluj renunță la Parcul Industrial Tetarom de la Feleacu

Acum şi comunele Luna şi Feleacu au decis să nu mai îşi ţină pământul degeaba, poate au ceva mai bun de făcut pe el – o dezvoltare imobiliară, poate chiar agricultură, cine ştie.

Între timp au început să se hărnicească în a realiza proiecte despre care noi am auzit ca promisiuni electorale de vreo două decenii judeţele vecine. Ne-a luat faţa Bistriţa-Năsăud până şi cu „cloudul” judeţean inter şi intra şi peri guvernamental. Că de când nu mai cultivă mere, pere, gogonele, în Bistriţa-Năsăud au început să se iţească IT-iştii de după fiecare pom şi butuc de viţă de vie.

Şi noi care credeam că Clujul este inima IT-ului în partea asta de Europă. Că aşa ne-a zis Emil Boc, că nu l-a durut să azvârle cu nişte vorbe pe jos.