Vocea ta

URBANISMUL DE CUMETRIE din ”bocărie” îngroapă Culoarul de Mobilitate Nord. Poveștile lui Boc despre ”prioritate cetățean” sunt doar plasturele peste buboiul lipsei de administrare a municipiului în interesul cetățeanului

Scris de 3685

de Szakats Istvan

Cetățene, dacă ai crezut că viitorul tău arată bine la Cluj-Napoca și că peste vreo 10 ani așa Culoarul de Mobilitate Nord te va ajuta să ai un “oraș de 15 minute”, e mai bine să afli acum că nu. Viitorul tău de fapt arată mai prost ca prezentul, cu un oraș și mai înghesuit și și mai sugrumat în trafic.

Cu toate că CMN e abia în fașa planșei, azi dezvoltarea zonei de Nord e deja acaparată de 14 proiecte imobiliare gigant – înaintate de dezvoltatorii privilegiați ai soartei Clujului, pe aproape 30 hectare numai de-a lungul culoarului.

La Primărie, aceste proiecte sunt aprobate unul câte unul, cu discreție. Doar când pui cap la cap informațiile și vezi imaginea de ansamblu, te iei cu mâinile de cap și îți dai seama că ai pierdut. Din nou. Care “ECO not EGO”? Care”mobilitate urbană”? Care planificare urbană cu “prioritate cetățean”, care oraș “trăibil”, când PUZ-urile celor aleși trec – după pohta și vrerea acestora, ca prin brânză – prin PUG-ul celor mulți dar degeaba?

La Cluj-Napoca, singurul lucru care contează cu adevărat e pofta de profit al oligarhilor imobiliari, și care trebuie serviți cu orice preț. Unul câte unul, proiect cu proiect, or else.

Vă invit să urmăriți harta proiectelor de-a lungul viitorului CMN (cu albastru).

Din faza de planșă, Culoarul de Mobilitate Nord e deja la supraplin de puhoiul de mașini generat de cel puțin cele 14 proiecte listate – malluri, clădiri de birouri, peste 4.000 apartamente amplasate numai de-a lungul axei acestuia, iar tot acest trafic, de musai, o să se refuleze și o sugrume zilnic și străzi precum Horea sau Decebal.

Dacă gândești acum că ok, mersi, măcar ai aflat unde să nu-ți cumperi casă, ai scăpat și gata, află că nu. Presiunea generată de aceste proiecte afectează cât se poate de direct zone precum Gruia, Dâmbul Rotund, Iris, Abator și Mărăști, și nu numai. Deci stai în zonele astea? Treci prin zonele astea? Bonșans.

S-au scăpat lucrurile de sub control la Cluj-Napoca? Nici vorbă, că nici măcar n-a fost. Pentru control ar fi trebuit să existe în primul rând o autoritate care să o exercite. Dar acea autoritatea nu există: de ani și mandate Primăria se face preșuț moluț în fața marilor dezvoltatori.

Vreți un exemplu? Iată-l. În locul proiectului (2) GEAINV, conform Planului de Mobilitate Urbană Durabilă, ar fi trebuit să fie o autogară, care împreună cu gara feroviară și stația de transport public să formeze un nod intermodal. Dar acum un an, Primăria a ales pur și simplu să ignore PMUD – iar în locul autogării ne uităm acum la proiectul lui Ciorcilă și Goia, care defilează spre ridicare. Ciuciu autogară. Ciuciu nod intermodal.

Ai avut cumva, cetățene, încredere că Primăria, înarmată cu PMUD, veghează asupra intereselor tale? Serios? Ai vrut mobilitate, cetățene? Serios? Ia de aci un șir de 14 megaproiecte, direct în spinare, cetățene.

Oare există această hartă sintetică măcar în capul cuiva din Primăria Cluj-Napoca? Da sau nu – nici nu știu dacă care răspuns e mai rău.

Dar dacă tot mai apare la ședințele CTATU fără vreo atribuție legală dar cu lozinci în brațe și băgare de samă – și deci ar cam trebui să fie la curent cu această hartă – care este poziția primarului Boc față de proiectele imobiliarea uriașe ce urmează să fie construite în zonă? Încă un piuit că “legea a fost respectată”? Da, cam atât.

Iar între timp, practica care omoară teoria e un laissez faire cinic și gargantuanic.

Și tu, cetâțene? Părerea ta care-i? Fă-ți un favor. Gândește-te.

Detalii proiecte

 1. Remarul_„16 februarie”

beneficiar – Călin Mitică

proiectant – ? (nu există info oficial, se zvonește Arhimar)

denumire proiect: Remarul Business Center (RBC)

 1. nord Nadaș_str. Fabricii de Chibrituri nr. 5-11, str. Maramureșului nr. 36 și nr. 48 – str. Jean Jaures f.n.:

beneficiar – GEAINV_Horia Ciorcilă, Dorel Goia

proiectant – ARHIMAR; 661 apartamente; 700 locuri de parcare

denumire: „PUZ de restructurare platforma Tehnofrig – dezvoltare ansamblu rezidențial cu dotări, str. Fabricii de Chibrituri nr. 5-11, str. Maramureșului nr. 36 și nr. 48 – str. Jean Jaures f.n.”

sursă denumire proiect, proiectant, HCL PUZ nr. 404 din 18.06.2020 inclusiv cu planșă reglementări urbanistice (pe care scrie 661 apartamente și 700 locuri de parcare în incintă)

sursă beneficiar (AICI)

sursă 661 apartamente – pg. 14 (AICI) (AICI) (AICI)

2b. denumire: „ELABORARE PLAN URBANISTIC ZONAL CONFORM LEGII NR 350/2001 ACTUALIZATA  – Ansamblu locuinte colective, birouri și servicii, supermagazin, functiuni tertiare, amenajari exterioare, accese și parcaje, imprejmuire și operațiuni cadastrale, Str. Fabricii de Chibrituri, nr. 5-11”

sursă proiect (nr. ap. – atât la Fabricii de Chibrituri cât și la Maramureșului -pg. 14; nr. locuri de parcare auto: 299 – din care 95 locuri pt birouri si 204 pt locuire – pg. 17)

 1. sud Nadăș_strada Fabricii de Chibrituri nr. 5-11

beneficiar – GEAINV_Horia Ciorcilă, Dorel Goia

proiectant – ARCHDESIGN_Victor Mihăilescu

217 apartamente; 204 locuri de parcare pt apartamente;

 1. strada Fabricii de Chibrituri nr. 5-11/ I.C.P.I.A.F.: beneficiar – NORD CONFOREST_Așchilean;

proiectant – BOGART

mobil de birouri, 40 locuri de parcare;

denumire: „Elaborare PUZ conform legii 350/2001 actualizata cu modificarile si completarile ulterioare, str.Fabricii de Chibrituri, nr. 5-11”

surse: (AICI) (AICI)

 1. Liberty: beneficiar – S.C. Liberty Technology Park S.A. – Fribourg Capital+ White Star Real Estate

proiectant – ARCHDESIGN_Victor Mihăilescu;

locuire (250 ap.) + birouri/servicii + grădiniță; total 1068 locuri de parcare;

denumire: P.U.Z. de restructurare urbană – str. Gării nr. 21

extras avizul arhitectului șef nr. 40 din 20.02.2020:

sursă HCL PUZ nr. 632 din 20.08.2020 (cuprinde anexat inclusiv: planșe – anexele 3 și 4 la HCL 632/2020; pe planșa – anexă 4 fiind trecut un total de 1068 locuri de parcare din care nu pot citi existentul – fie 361 fie 861; avizul arhitectului șef nr. 40 din 20.02.2020 etc.) (AICI)

sursă PUZ (AICI)

sursă locuire – 250 de apartamente (AICI)

– sursă autorizație de construire birouri și grădiniță, dezvoltator White Star Real Estate: (AICI)

 1. intersecția Oașului – Gării: beneficiar – HEXAGON DISTRICT_Florin Mariș și Raul Ciurtin;

proiectant – ARHIMAR; 135 apartamente

denumire: „Plan Urbanistic Zonal dezvoltare ansamblu urban, strada Oașului nr. 27”

sursă (AICI) (AICI)

 1. strada Septimiu Mureșan: beneficiar – SDC IMOBILIARE;

proiectant – CONPROEX CONSTRUCȚII;

300 apartamente cu 300 locuri de parcare;

sursă date proiect: (AICI)

 1. Abator – Maurer Panoramic: beneficiar – MAURER;

proiectant – ?

sursă: (AICI)

 1. Abator – Oxygen: beneficiar – MERCURIAL_Raul Godola;

proiectant – ARHIMAR

sursă: (AICI)

 1. platforma Carbochim: beneficiar – SC CARBOHCIM SA + IULIUS MALL; proiectant – TRANSFORM_Vlad Negru; „număr estimat de cca. 6274 locuri de parcare – parcare supraterană și subterană (preponderent subterană)”

sursă PUZ în consultare publică:

– certificat urbanism nr. 308/08.02.2022: (AICI)

– aviz de oportunitate nr. 282/29.12.2022: (AICI)

– partea scrisă: – partea desenată 1 : (AICI) (AICI)

– partea desenată 2: (AICI)

 1. străzile Porțelanului – Tăbăcarilor, beneficiar – SC NEWLINE BUILDING SRL și Asociații

proiectant: Sorin Scripcariu; dotări + spații comerciale + locuințe + creșă; nr. locuri de parcare – total = 240: 202 parcare subterană („garaj”) + 23 locuri parcare exterioară + 15 locuri „parcaj public amenajat în lungul străzii”

denumire: „PUZ CONSTRUIRE ANSAMBLU MIXT, LOCUINȚE și DOTĂRI” strada Porțelanului – strada Tăbăcarilor”

sursă date proiect: (AICI)

 1. strada Cosașilor: beneficiar – SDC IMOBILIARE + MERLIN CONSTRUCȚII (PUZ 2007); proiectant – ?

185 apartamente cu 190 locuri de parcare;

sursă: (AICI)

 1. strada Fabricii de Zahăr: beneficiar – NORD CONFOREST;

proiectant – ATELIER RVD_Rareș Drăgan

sursă: (AICI)

sursă „peste 150 de apartamente”: (AICI)

 1. SANEX: beneficiar – PRIME KAPITAL + MAS REAL ESTATE;

proiectant – ? (nu există info oficial privind Planwerk);

1460 de apartamente

sursă proiectant: (AICI)

sursă 1460 de apartamente: (AICI)ULTIMA ORĂ

 • Acum 4 hours Politica
  Ciolacu, despre pensiile speciale: Îmi menţin părerea că trebuie o reformă şi am să o duc până la capăt. Întrebat dacă noile propuneri să nu se aplice pentru pensiile în plată: Înseamnă că nu mai vorbim de o reformă
 • Acum 4 hours Politica
  Flancat de Salad Box și Canta, Ovidiu Săcară rămâne președinte al PSD Cluj-Napoca
 • Acum 7 hours In vizor
  ZĂHĂRELUL: Oferta finală a Guvernului pentru profesori: cresc de la 1 iunie salariile cu 1.000 de lei brut lunar pentru cadrele didactice și 400 de lei pentru personalul nedidactic. Majorarea cerută de sindicate până la salariul mediu pe economie, etapizată pe trei ani. Întâlnire premier-sindicate la ora 19.00
 • Acum 10 hours In vizor
  UNII NU AU CE PUNE ÎN FARFURIE, ALŢII DAU DIN BURIC ÎN BALI: Vicepremierul Kelemen Hunor și liderul Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților vor pleca pentru o săptămână în Indonezia, la Bali, unde vor vizita unele ”obiective economice și culturale”. Se cere diurnă majorată cu 20% și o treime din bani dați în avans
 • Acum 10 hours In vizor
  Individul care înjură pe Facebook, Iulian Cristache, de peste 15 ani preşedinte al unei obscure Federaţii a “asociaţiilor de părinţi”, se bagă în seamă în problema grevei profesorilor
 • Acum 10 hours In vizor
  Greva profesorilor continuă. Sindicatele anunță că au decis să NU accepte un acord, chiar dacă e semnat de președintele Iohannis
 • Acum 10 hours Sanatate
  CUI FOLOSEŞTE PUNEREA DE POALE ÎN CAP DINTRE CEI DOI DEPUTAŢI PSD PE SPINAREA BOLNAVILOR DE CANCER? Rafila: “Patriciu Achimaș Cadariu, a refuzat orice dialog”. Achimaș Cadariu: “Alexandru Rafila se ocupă de denigrări și distruge lucruri la care nu se pricepe”
 • Acum 10 hours PubliNews
  Vrei să vezi cele mai spectaculoase rase de pisici? Vino în acest weekend la Iulius Mall, unde are loc WCF International Cat Show!
 • Acum 13 hours In vizor
  HUEDIN: O MIZERIE DE ȘCOALĂ. AlinTișe, președintele CJ Cluj și directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj, fac pase cu pisica moartă a responsabilității
 • Acum 13 hours Eveniment
  GREVA PROFESORILOR prelungește încheierea mediilor şi înscrierea la BAC la clasele a XII-a
 • Acum 13 hours General
  A început protestul polițiștilor din penitenciare: Aceștia refuză să intre la serviciu timp de patru ore și nu vor ieși cu deținuții la muncă
 • Acum 13 hours Analiza
  Klaus Iohannis i-ar fi convocat la Cotroceni pe Ciucă și pe Ciolacu. Poate pentru a ”găsi” bani pentru stingerea conflictului cu sindicatele din Învățământ. Dar ce se întâmplă dacă își dă Ciucă demisia, că nu sunt bani, iar Ciolacu nu vrea să-i preia funcția (că nu sunt bani)?
 • Acum 1 day In vizor
  Iohannis ar gira și el ceva, dar încă nu știe ce. Liderii de sindicat i-ar trăda nițel pe sindicaliștii din stradă. La cum arată lucrurile, va fi precum a mai fost și mai presus de atât. Adică FÂS!
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE